Η ανακοίνωση του Εργαστηρίου Πολυμέσων Ασφάλειας και Δικτύωσης 


Το Εργαστήριο Πολυμέσων, Ασφάλειας και Δικτύωσης (MSNlab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της Λέσχης Κυβερνο-Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Cyber Security Club at University of Macedonia) με σύντομη ονομασία «ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ» (“CSC@UoM”).

Η ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ αποσκοπεί στη λειτουργία μιας ομάδας ηθικών χάκερ (ethical hacker) που θα αναπτύσσουν θέματα κυβερνο-ασφάλειας, θα εφαρμόζουν λύσεις και θα βοηθούν στην παροχή υποστήριξης σε προγράμματα κυβερνο-ασφάλειας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΜΑΚ σε όλους τους τομείς της ασφάλειας πληροφοριών.

Μέλη της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ μπορούν να γίνουν οι ενεργοί φοιτητές προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, μέλη του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΠΑΜΑΚ. Η ιδιότητα του μέλους παρέχεται, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση σε ηλικία, φύλο, κ.ά., μετά από ηλεκτρονική κατάθεση στον ιστότοπο https://csc.uom.gr/

Κανονισμός Λειτουργίας ΑΡΘΡΟ I: Ονομασία

Η ελληνική ονομασία της λέσχης είναι «Λέσχη Κυβερνο-Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» και η αγγλική ονομασία της είναι “Cyber Security Club at University of Macedonia”. Ως σύντομη ονομασία (nickname) συμμετοχής σε διαγωνισμούς θα χρησιμοποιείται το «ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ» ή “CSC@UoM”, ανάλογα.

ΑΡΘΡΟ II: Έδρα

Έδρα της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ είναι η αίθουσα 333 (3ος όροφος του κτιρίου Γ’) του Εργαστηρίου Πολυμέσων, Ασφάλειας και Δικτύωσης (MSNlab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

ΑΡΘΡΟ III: Σκοπός

Η ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ ιδρύθηκε για να δημιουργήσει μια ομάδα ηθικών χάκερ (ethical hacker) που θα αναπτύσσουν θέματα κυβερνο-ασφάλειας, θα εφαρμόζουν λύσεις και θα βοηθούν στην παροχή υποστήριξης σε προγράμματα κυβερνο-ασφάλειας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε όλους τους τομείς της ασφάλειας πληροφοριών στην ακαδημαϊκή κοινότητα (προσωπικό και φοιτητές) του ΠΑΜΑΚ.

Κύριος σκοπός της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ είναι να προετοιμάσει τα μέλη της με πρακτικές γνώσεις και hands-on εμπειρίες για σταδιοδρομία στον οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα της κυβερνο-ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνει τακτικές συναντήσεις (σύμφωνα με το εκάστοτε χρονοδιάγραμμα) όπου τα μέλη, ενδεικτικά:

- συζητούν τρέχοντα θέματα και συμβάντα για την κυβερνο-ασφάλεια

- προγραμματίζουν τις επόμενες δραστηριότητες της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ

- παρακολουθούν παρουσιάσεις ειδικών θεμάτων από μέλη της ή από ειδικούς προσκεκλημένους

- συμμετέχουν σε εργαστηριακές δοκιμές (demo)

- συμμετέχουν σε εσωτερικούς διαγωνισμούς για την απόκτηση βαθμών συμμετέχουν σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς (π.χ. CtF).

Κύριο μέλημα της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ είναι η διαμόρφωση ισχυρού επαγγελματικού, κοινωνικού και μορφωτικού προφίλ των μελών της.

ΑΡΘΡΟ IV: Μέλη

Προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ είναι η παράλληλη κατοχή μιας από τις παρακάτω ιδιότητες μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΑΜΑΚ:

- ενεργοί φοιτητές προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών

- τεχνικό και διοικητικό προσωπικό

- διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό

Η ιδιότητα του μέλους παρέχεται, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση σε ηλικία, φύλο, κ.ά., μετά από αίτηση του υποψηφίου μέλους και με ανεπιφύλακτη και ρητή αποδοχή του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας, καθώς και του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Κυβερνο-Ασφάλεια.

ΑΡΘΡΟ V: Κατάταξη

Η ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ διοικείται από τα μέλη της και διατηρεί μια δομή κατάταξης για επιτεύγματα σε εσωτερικούς διαγωνισμούς, ενώ καλύπτει συγκεκριμένες εξειδικεύσεις γνώσεων και δεξιοτήτων στην κυβερνο-ασφάλεια. Η κατάταξη κάθε μέλους ανά εξειδίκευση γίνεται στη βάση των βαθμών που κερδίζει από τη συμμετοχή του στους εσωτερικούς διαγωνισμούς.

ΑΡΘΡΟ VI: Στελέχη

Τα στελέχη της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ επιλέγονται στην πρώτη συνάντηση του Οκτωβρίου και η θητεία τους διαρκεί ένα (1) έτος. Τα στελέχη αυτά αποτελούνται από τον Πρόεδρο, τον Υπεύθυνο Κατάρτισης, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, τον Υπεύθυνο Διαγωνισμών και τον Υπεύθυνο Διαχείρισης. Για να είναι επιλέξιμο, κάθε υποψήφιο στέλεχος πρέπει να διαθέτει τις ιδιότητες του φοιτητή και του μέλους της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ τουλάχιστον κατά το προηγούμενο εαρινό εξάμηνο και να μπορεί να διατηρήσει τις παραπάνω ιδιότητες κατά τη διάρκεια της πιθανής θητείας του. Η επιλογή των στελεχών γίνεται στη βάση της ενίσχυσης της αριστείας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη δομή κατάταξης της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ.

ΑΡΘΡΟ VII: Σύμβουλος

Σύμβουλος της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ είναι ο εκάστοτε Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολυμέσων, Ασφάλειας και Δικτύωσης (MSNlab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΑΡΘΡΟ VIII: Διαγωνισμοί

Για τη συμμετοχή των μελών της ΛΕΚΑ@ΠΑΜΑΚ σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, θα ενημερώνονται έγκαιρα τα μέλη της. Η επιλογή των ενδιαφερόμενων μελών θα γίνεται από τον Πρόεδρο στη βάση σχετικής εισήγησης του Υπεύθυνου Διαγωνισμών, ανάλογα με το επίπεδο κατάταξής τους και τις εξειδικεύσεις του κάθε διαγωνισμού και μετά από διαβούλευση με όλα τα στελέχη και τον Σύμβουλο.