Το Sheffield UCU πιστεύει ότι η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι συμβατή με το πνεύμα ακαδημαϊκής ελευθερίας


Έναν μήνα πριν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διέψευσαν με δημοσίευσή τους το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με το οποίο ο νέος νόμος για την Πανεπιστημιακή αστυνομία που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ  εφαρμόζεται ήδη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τότε είχε απαντήσει διαψεύδωντας την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας ξεκαθαρίζοντας ότι το πανεπιστήμιό τους διαθέτει υπάλληλους για τη φύλαξη του ιδρύματος οι οποίοι λογοδοτούν αποκλειστικά στα όργανα του Πανεπιστημίου.

Λίγες ώρες πριν, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (Sheffield UCU) υπογράφει ψήφισμα εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους Έλληνες πανεπιστημιακούς της κίνησης ''Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία'' καθώς και στους φοιτητές που μάχονται καθημερινά για να μην εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο. 

Το Ψήφισμα του Sheffield UCU

Η Ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (11 Φεβρουαρίου 2021), παρά την ομόφωνη αντίθεση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και ορισμένων αστυνομικών ενώσεων.

Το νομοσχέδιο εισάγει μια νέα αστυνομική δύναμη για τα δημόσια πανεπιστήμια, η οποία αναφέρεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στις πανεπιστημιακές αρχές.

Εξοπλισμένοι με σπρέι πιπεριού και χειροπέδες, θα περιπολούν σε πανεπιστημιουπόλεις, χωρίς τη συγκατάθεση των πανεπιστημιακών αρχών. Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν συστηματική παρακολούθηση και προανακρίσεις μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Η Ελληνική Αστυνομία θα προσλάβει 1.000 στελέχη και τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να καλύψουν το λειτουργικό κόστος.

Η σχετική πρόσκληση για τις προσλήψεις δεν προωθεί αποφοίτους από το σχετικό ΔΙΕΚ (Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών)

Αντιθέτως, ευνοεί υποψηφίους που ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους υποχρέωση (εκτός από τις γυναίκες υποψήφιες). Η πρόσκληση δίνει προτεραιότητα σε υποψηφίους που υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις (λοκατζήδες και αλεξιπτωτιστές).

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξάλλου συνέχισαν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει μια παρόμοια αστυνομική δύναμη, παρά τη δήλωση της Oxford UCU που διέψευσε τον ισχυρισμό.

- Το Sheffield UCU βρίσκεται σε αλληλεγγύη με Έλληνες συναδέλφους, φοιτητές, γονείς και πολίτες που αντιτίθενται στη δημιουργία μιας τέτοιας ειδικής αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια.

- Το Sheffield UCU ανησυχεί για τη συνεχή εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με την ύπαρξη τέτοιων δυνάμεων στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και την υποβάθμιση της διάψευσης από την UCU Oxford's

-Το Sheffield UCU πιστεύει ότι μια τέτοια ειδική ομάδα, επανδρωμένη από άνδρες εκπαιδευμένους σε στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις που θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι συμβατή με το πνεύμα ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Αντίθετα, δεδομένης και της πρόσφατης βίαιης εισβολής αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την κράτηση 31 φοιτητών (22 Φεβρουαρίου 2021), απειλεί την ίδια την ύπαρξή του.