Και ακολούθησαν κι άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια


Την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2020.

Ο Διαγωνισμός-θεσμός, τον οποίο διοργανώνει με συνέπεια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, περισσότεροι από 490 φοιτητές, από 15 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊόντα διατροφής.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, ο Διαγωνισμός έγινε διαδικτυακά, ενώ η Τελετή Βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming. Στην τελική φάση του Εθνικού Διαγωνισμού πέρασαν 11 ομάδες φοιτητών από 7 Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τα προϊόντα τους στην Εθνική Κριτική Επιτροπή.

Τα βραβεία:

Το 1ο βραβείο κατέκτησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων, για το προϊόν O-live, οικολογικά κριτσίνια με αλεύρι ελιάς και γέμιση από 100% ελληνικά φρούτα και λαχανικά, σε 5 γεύσεις. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν PROATO, ένα αφέψημα βρώμης, εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνη, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν NISSOS GUM, μια λειτουργική τσίχλα, σύμμαχος της στοματικής υγείας, με γεύση μαστίχα ή μανταρίνι.

Τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν CrackTales, ένα καινοτόμο βιολογικό σνακ από άλευρα και πρωτεΐνες οσπρίων και δημητριακών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βιολογικά αλείμματα φρούτων και λαχανικών.

Τέλος τιμητική διάκριση για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στην ομάδα των Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών & Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Αρχιτεκτονικής, για το προϊόν Doozy, φουρνιστά κράκερ χωρίς γλουτένη, με αμύγδαλο, καρύδα, ιπποφαές και καλλιέργειες L. Acidophilus.

Ο Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, δήλωσε: «Ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA δίνει το βήμα στη νέα γενιά, να αναδείξει το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και τις καινοτόμες ιδέες της, που η ελληνική βιομηχανία τροφίμων χρειάζεται και μπορεί να αξιοποιήσει μελλοντικά».