Ευρωπαϊκος διαγωνισμός ανοιχτός (και) σε φοιτητές


"Θα είναι το σχέδιό σου το μέλλον μας; Ο Διαγωνισμός EUSPA για το σχεδιασμό λογοτύπου είναι ανοιχτός".

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Δορυφορικά Συστήματα Παγκόσμιας πλοήγησης (European Global Navigation Satellite Systems, GNSS), επιχειρησιακός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διαστημικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποιεί πως βρίσκεται στο ‘κυνήγι’ για προοδευτικούς σχεδιαστές γραφικών και εικαστικούς καλλιτέχνες, από όλες τις γωνιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σχεδιάσουν το νέο λογότυπο του EUSPA (European Union Agency for the Space Programme, EUSPA). Πέντε θα φτάσουν στο τελικό, ένας νικητής και έως 15.000€. Έτοιμοι να σπάσετε το καλούπι;

Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 14 Αυγούστου 2020 (συμπεριλαμβανομένης της 14ης).

 Στο εγγύς μέλλον, η GSA (Global Satellite Agency) θα πρέπει να γίνει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA). Στον οργανισμό αυτό, θα ανατεθούν σημαντικά καθήκοντα σχετικά με τα Συστήματα Δορυφορικής πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Galileo και το EGNOS, η εγκαθίδρυση συνεργειών για τα διαστημικά δεδομένα που σχετίζονται με την πλοήγηση, καθώς και με την παρατήρηση της Γης, αλλά και με τη δημιουργία Κυβερνητικών εφαρμογών για τις Τηλεπικοινωνίες, την επιτήρηση του διαστήματος, την ασφάλεια των υποδομών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την εξέλιξη, ο οργανισμός αποφάσισε να βασιστεί στο ταλέντο των Ευρωπαίων σχεδιαστών γραφικών και εικαστικών καλλιτεχνών, είτε πρόκειται για φοιτητές, νέους επαγγελματίες είτε για εταιρείες γραφιστικής.

Ο διαγωνισμός για το σχεδιασμό του λογοτύπου του EUSPA ενθαρρύνει τη νέα σκέψη και την καινοτομία. Οι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν έως δύο προτάσεις σχεδίων που θα αποτυπώσουν την πεμπτουσία του νέου Οργανισμού, σε ένα οπτικά εντυπωσιακό και αισθητικά ελκυστικό λογότυπο. Ο ιδανικός σχεδιασμός θα είναι απλός, αλλά θα μπορεί να πει μια ιστορία που θα  ενσαρκώνει τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αλλά το πιο σημαντικό, θα διασφαλίζει την αναγνώριση της επωνυμίας του EUSPA.

«Η Ευρώπη διαθέτει ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες. Θέλουμε να βασιστούμε στη δημιουργικότητά τους. Με αυτόν τον διαγωνισμό θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους Ευρωπαίους σχεδιαστές να είναι μέρος του μέλλοντός μας, βοηθώντας τους να εμπλουτίσουν το portfolio τους με ένα λογότυπο που θα είναι πάντα σημείο αναφοράς για την καριέρα τους και το οποίο θα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή τους αναγνώριση. Ψάχνουμε για καλλιτέχνες που θα δημιουργήσουν μια ισχυρή οπτική ταυτότητα που θα βοηθήσει αυτόν τον οργανισμό να ξεχωρίσει σε μια ψηφιακά διαταραγμένη εποχή», λέει ο Pascal Claudel, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της GSA.

Τα λογότυπα θα αξιολογηθούν από μια κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει την ‘καθαρότητα’ του λογοτύπου, την αυθεντικότητά του και το γραφική του αναπαράσταση. Θα επιλεγούν πέντε σχέδια (5 συμμετέχοντες). Οι πέντε νικητές θα προσκληθούν για να διαπραγματευτούν για μια συμφωνία παροχής υπηρεσιών με την GSA, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει το λογότυπο. Ο νικητής θα πάρει μαζί του έως και 15.000 ευρώ. Επιπλέον, θα επωφεληθούν από την προώθηση και κάλυψη από τα ΜΜΕ. Η προθεσμία υποβολής είναι 14 Αυγούστου. Έτσι, αν νομίζετε ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα λογότυπο γεμάτο από δημιουργικότητα και με μια πινελιά τόλμης, και να μεταφέρετε ένα αποτελεσματικό μήνυμα μέσω ουσιαστικών οπτικών, σε ένα ψηφιακό σύμπαν γεμάτο θόρυβο, τότε αφήστε τη δημιουργικότητά σας να ρεύσει και γίνετε ο σχεδιαστής του λογότυπού μας!

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό GNSS (GSA)

Ως επίσημος ρυθμιστικός Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός GNSS (GSA) διαχειρίζεται τα δημόσια συμφέροντα που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα GNSS. Η αποστολή της GSA είναι να υποστηρίξει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιτύχει την υψηλότερη απόδοση των ευρωπαϊκών επενδύσεων GNSS, όσον αφορά τα οφέλη για τους χρήστες, την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της GSA στο www.gsa.europa.eu.