Μια εργοθεραπευτική ματιά στη καραντίνα...


Ξεκίνησε στις 16/5 το 1ο e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη χαιρέτισε με ζωντανή σύνδεση ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης.

Ο υφυπουργός μιλώντας πρωτίστως ως ακαδημαϊκός και ως πατέρας δύο παιδιών που σπουδάζουν και δευτερευόντως ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνεχάρη στους εμπνευστές του 1ου e-festival και σε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή του.

Ανέγνωσε μάλιστα αποσπάσματα έργων που κατατέθηκαν από συμμετέχοντες, αναφέροντας ότι στην τέχνη διοχετεύονται η δημιουργικότητα, η φαντασία και προβληματισμοί, κυρίως σε περιόδους σαν αυτή που βιώνουμε.

Το e-festival επικεντρώνεται στην εργοθεραπευτική ματιά των καθημερινών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Το 1º e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο μετά την καραντίνα. Μέσα από το παράθυρο αυτό αναδεικνύεται το δημιουργικό πρόσωπο του Ιδρύματος. Από μέσα του ξεπροβάλλουν ποικίλα έργα τα οποία εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν άνθρωποι που φοιτούν, εργάζονται, διδάσκουν, ή ακόμη και έχουν αποφοιτήσει από το Ίδρυμα. Ποιήματα και πεζά κείμενα, φωτογραφίες και ζωγραφιές, τραγούδια, βίντεο και κατασκευές μάς προκαλούν να ξεφύγουμε από το κοντινό πλάνο της κρίσης και να μεταφερθούμε στο μακρινό, ακολουθώντας τη σκέψη του Charlie Chaplin: “Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο, αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο”. Μέσα από κάθε έργο που εκτίθεται, το 1º e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απελευθερώνει ένα διπλό μήνυμα: Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται, όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει.

Άννα Σπύρτου

Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων

& Φοιτητικής Μέριμνας

Το 1° e-festival «Μένουμε σπίτι δημιουργικοί: Από μια εργοθεραπευτική οπτική» αποτελεί την τελική φάση δράσης από τις τρεις φάσεις δράσεων που είχαν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίηση μέσω του έργου κατά την περίοδο της πανδημίας COVID- 19. Και οι τρεις δράσεις με τελικό προϊόν το e-festival αποτελούν μέρος του Κύκλου Τηλεσυναντήσεων ενδυνάμωσης την εποχή του Covid-19: «Webinars για ενίσχυση της ψυχοσωματικής φροντίδας και λειτουργικότητας». 

Στην Α΄ φάση πραγματοποιήθηκε ένα webinar «Από μια εργοθεραπευτική οπτική: Καραντίνα 2020-Περιμένοντας την «Ανάσταση…» με στόχο την κινητοποίηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του έργου (δραστηριοτήτων), με σκοπό την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας και ευεξίας.

Η B΄ φάση περιελάμβανε τηλεσυνάντηση για την ανατροφοδότηση των έργων και την προετοιμασία για το e-festival.

Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει την παρουσίαση των έργων στο 1ο e-festival «Μένουμε σπίτι δημιουργικοί: από μια εργοθεραπευτική οπτική» του Πανεπιστημίου στις 16 και 17 Μαΐου.

Το σκεπτικό

Όταν αναφερόμαστε στην έννοια έργο εννοούμε όλα τα πράγματα που οι άνθρωποι θέλουν, χρειάζονται ή πρέπει να κάνουν, σε σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό, σεξουαλικό, πολιτικό ή πνευματικό επίπεδο και η ανάπαυση και ο ύπνος που δίνουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους και αντανακλούν την ταυτότητά τους. Στους τομείς των έργων ανήκουν οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ)- (αυτοφροντίδα), οι Σύνθετες ΔΚΖ (φροντίδα άλλων, σπιτιού, προετοιμασία γευμάτων, διαχείριση της υγείας, διατήρηση της ασφάλειας και αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κ.α.), η Ανάπαυση και Ύπνος, η Εκπαίδευση (τυπική, ανεπίσημη προσωπική εκπαίδευση ή ενδιαφέροντα), η Εργασία (εκτέλεση εργασίας, διερεύνηση ευκαιριών για εθελοντισμό), το Παιχνίδι (διερεύνηση παιχνιδιού, συμμετοχή στο παιχνίδι), ο Ελεύθερος χρόνος/ψυχαγωγία (Διερεύνηση για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου), η Κοινωνική συμμετοχή– μέσω κοινωνικών δικτύων (σε δραστηριότητες στην κοινότητα, στην οικογένεια, με συνομήλικους φίλους).

 Στην περίοδο της καραντίνας είναι πολύ σημαντικά, η διατήρηση της ρουτίνας, η συμμετοχή, ισορροπία και πρόσβαση στα έργα όλων των παραπάνω τομέων και η προσαρμογή όπου απαιτείται, για διατήρηση της ταυτότητάς και των ρόλων μας ώστε να προάγουμε την υγεία, ευεξία και την ποιότητα ζωής αλλά και για πρόληψη των επιπτώσεων από τον πιθανό αποκλεισμό και την αλλαγή  συμμετοχής σε έργα και δραστηριότητες. Σημαντική είναι επίσης, η συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες με έργα δημιουργικά, τα οποία θα παρουσιαστούν στο 1° e-festival.

Αικατερίνη Κατσιάνα

Εκπαιδευτικός 407/80

Τμήμα Εργοθεραπείας