Το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας


Δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό έχει επηρεαστεί άμεσα η διοργάνωση των Πανελλαδικών εξετάσεων. 

Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι εξετάσεις σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Σε πρώτο επίπεδο εξετάζεται η αξιοποίηση όλων των τάξεων κάθε σχολείου. Το ζήτημα, όμως, που προκύπτει είναι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των υποψηφίων.

Ζήτημα ύψιστης σημασίας παραμένει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών δεδομένου της αναδιαμόρφωσης της εξεταστέας ύλης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι, όπως η εξεταστέα ύλη θα είναι μόνο ό,τι διδάχθηκε στην τάξη, έτσι και ο μαθητής μπορεί να αξιολογηθεί με τους βαθμούς των τριμήνων έως τις αρχές Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πηγαίνει βήμα βήμα με τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας μετά τις 11 Μαρτίου, όταν ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων και επιστρατεύθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου. Ο σχεδιασμός αναμένεται να ξεκαθαριστεί μετά το Πάσχα και θα γίνει με βάση τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας.

Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών και τον συνωστισμό στις αίθουσες,...

 «Σε κάθε σχολικό συγκρότημα μπορούν αξιοποιηθούν οι αίθουσες που φιλοξενούν την Α΄ και τη Β΄ Λυκείου. Εως πέρυσι είχαμε 100 με 150 υποψηφίους σε κάθε εξεταστικό κέντρο. Φέτος μπορούμε να τους απλώσουμε σε περισσότερες αίθουσες». Το βασικό σενάριο είναι 10 μαθητές ανά αίθουσα. Επίσης, υπάρχει και η λύση της εξέτασης των μαθημάτων διαφορετικές ημέρες ανά κατεύθυνση, έτσι ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για αίθουσες. Ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εξέταση των «πολυπληθέστερων» μαθημάτων, όπως είναι η Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται στα ίδια θέματα ώστε να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπισή τους. Ετησίως προσέρχονται στις τάξεις περίπου 90.000 υποψήφιοι και δεν είναι δυνατόν να μοιραστούν σε κλιμάκια (σε διαφορετικές ημέρες ή την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικές ώρες). Ετσι, έχει τεθεί ως ενδεχόμενο η αξιοποίηση μεγάλων αμφιθεάτρων ΑΕΙ, όπου είναι δυνατή η τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού δυσχεραίνουν τη διενέργεια μαθημάτων αλλά και προαγωγικών εξετάσεων με ένα τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η πρόταση να ολοκληρωθεί εσπευσμένα το σχολικό έτος που έχει διατυπώσει ο πανεπιστημιακός και σύμβουλος της κυβέρνησης κ. Ηλίας Μόσιαλος. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ο χρόνος με διδασκαλία στην τάξη και να μη γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις», ανέφερε (ΣΚΑΪ) η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι «εάν οι μαθητές δεν θα δώσουν εξετάσεις, θα προαχθούν στην άλλη τάξη με τον βαθμό τετραμήνου». Παράλληλα, από το επόμενο σχολικό έτος, σε συνδυασμό με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας προαγωγής και απόλυσης στο Λύκειο. Σε νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση ορίζεται ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν γενικό μέσον όρο 10 από 9,5 σήμερα.

Πηγή