Και αξίζουν συγχαρητήρια!


Η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική (Γ'ΠΠΚ) στο ΓΝΑ ''Η Σωτηρία'', απήυθυνε κάλεσμα στους φοιτητές της Ιατρικής για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και εκείνοι ανταποκρίθηκαν θετικότατα!

Oι φοιτητές που συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της Κλινικής είχαν εντατική και αυστηρή εκπαίδευση στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και στη διαχείριση ασθενών με SARS-COV-2 πριν την εμπλοκή τους. Εκπαιδεύτηκαν  όπως οι  Ιατροί και οι Νοσηλευτές της Γ' ΠΠΚ, παρότι εξαρχής ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα είχαν εμπλοκή εντός της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης». Υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και έλαβαν ειδικές ταυτότητες, ώστε να κυκλοφορούν στους χώρους της Πανεπιστημιακής Κλινικής και του Νοσοκομείου. Ακολούθως, ανάλογα με το έτος των σπουδών τους, τα ενδιαφέροντά τους και την επιλογή τους διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλαβαν καθήκοντα, υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ της Κλινικής, τα οποία περιλαμβάνουν:

Α. Στη Μονάδα Λοιμώξεων (Κτίριο ΚΑΑ) η οποία δημιουργήθηκε de novo για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, υπό την ευθύνη της Γ’ΠΠ:

  • -Συμμετοχή στο ημερήσιο πρόγραμμα της Κλινικής, συμπλήρωση ιστορικού, παραγγελία και αναζήτηση παρακλινικών εξετάσεων των ασθενών, με την καθοδήγηση της Επικ. Καθηγήτριας Γ. Πουλάκου.
  • -Συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών της Κλινικής με κυλιόμενες βάρδιες.
  • -Επικοινωνία με τους συγγενείς των ασθενών, καθώς δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο.
  • -Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα καταγραφής (registry) των ασθενών.
  • -Αναζήτηση και αποδελτίωση της σχετιζόμενης με τον SARS-COV-2 βιβλιογραφίας, ανά ειδικότητα, με τον συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας Γ. Στεργίου.
  • -Διάχυση της πληροφορίας σε όλα τα μέλη της Κλινικής, ώστε να προσαρμόζεται η καθημερινή κλινική πρακτική μας στα νεότερα δεδομένα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο της επιστήμης.
  • -Ανάρτηση της νέας επιστημονικής γνώσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κλινικής, ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας μας.

Β. Στην Γ’ Παθολογική Κλινική (Κτίριο Ζ), η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της νοσηλεύοντας ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια νοσήματα (αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, ογκολογικά νοσήματα, υπέρταση κ.ά.) και αποδεδειγμένα ΔΕΝ έχουν COVID-19:

  • -Καθήκοντα στον προγραμματισμό εργαστηριακών και την τήρηση φακέλου αλλά και κλινικά καθήκοντα που συμπεριλαμβάνουν την παρουσία τους στο θάλαμο του ασθενούς
  • -Συμμετοχή στην αποδελτίωση και διάχυση της πληροφορίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Η συμβολή των εθελοντών στη Γ’ΠΠ (Κτίριο Ζ’) είναι καθοριστική γιατί εξασφαλίζει την απασχόληση περισσότερων ιατρών της Γ’ΠΠ στην Μονάδα Λοιμώξεων για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19.

Η παρουσία στην πρώτη γραμμή των φοιτητών μας, δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, στη διαχείριση της ακραίας κατάστασης που βιώνουμε όλοι είναι πολύτιμη εμπειρία και μάθημα ζωής για τους ίδιους, αλλά και σημαντική προσφορά στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η εθελοντική προσφορά αποτελεί ένδειξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους, των υψηλών ιδανικών και των στέρεων ηθικών αξιών που διέπουν την νέα γενιά των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σύντομα συναδέλφων μας.

Ο Διευθυντής της Κλινικής
Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, MD, PhD, FCCP
Καθηγητής Παθολογίας
Γ΄ Παθολογική Κλινική EΚΠΑ,

Γενικό Νοσοκομείο “Η Σωτηρία”,

Κτίριο Ζ, 2ος όροφος,

Μεσογείων 152,

Αθήνα 115 27,

Τηλ: 210-7719 975,

Fax: 210-7778 838,

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.