«Είναι ένα ζήτημα πειθαρχίας, ένα μήνυμα δηλαδή ότι πρέπει και οι φοιτητές να έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών»


Σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ.

«Εμείς εδώ συζητάμε πολλά αυτονόητα. Συζητάμε το αν είναι φυσιολογικό να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με 0,8 στα 20. Αν το πούμε αυτό κάπου έξω δεν θα το πιστεύουν. Συζητάμε για το αν διαπράττει κανείς ένα έγκλημα εντός του πανεπιστημίου και να μη μπαίνει η αστυνομία να τον συλλάβει».

«Συζητάμε επίσης αντιστοίχως για το θέμα των αιωνίων φοιτητών. Εγώ τούς προκαλώ να μου πούνε σε ποια ευνοούμενη χώρα υπάρχει ένα σύστημα στο οποίο μπορεί να είναι κανείς 20, 30, 40 χρόνια φοιτητής.»

«Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις υγείας και άλλες πολύ σοβαρές. Εμείς λέμε όχι τόσο για λόγους οικονομικούς, δεν είναι ότι κοστίζουν τόσο πολύ στο κράτος οι αιώνιοι φοιτητές, είναι πιο πολύ ένα θέμα πειθαρχίας, να περάσει δηλαδή ένα μήνυμα ότι, όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας, όπως το σχολείο έχει ένα συγκεκριμένο ορίζοντα, έτσι και το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει έναν ορίζοντα. Άρα είναι ένα ζήτημα πειθαρχίας, ένα μήνυμα δηλαδή ότι πρέπει και οι φοιτητές να έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών».

«Εμείς λοιπόν έχουμε μιλήσει για ένα χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και για αυτούς που είναι ήδη φοιτητές θα προβλεφθούν φυσικά μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες και αυτές θα συζητηθούν αναλυτικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

 

Πηγή: Alfavita.gr