Μια από τις πιο ιστορικές και σημαντικές σελίδες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του πανεπιστημίου με την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας


Η τελετή υπογραφής έγινε στο Πεκίνο και το μνημόνιο, εκ μέρους της Ακαδημίας της Κίνας, υπέγραψε ο Αντιπρόεδρος  κ. Gao Xiang, ενώ από πλευράς Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ο Πρύτανης Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικής σπουδαιότητας εξέλιξη, καθότι η Ακαδημία της Κίνας αποτελεί το ανώτατο όργανο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και του πολιτισμού της μεγάλης αυτής χώρας. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από τα ελάχιστα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ευρώπη, με τα οποία η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας.

Η συνεργασία αποκτά και θεσμική βαρύτητα, καθώς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ακαδημία της Κίνας θα συνδιοργανώνουν, σε ετήσια βάση και εναλλάξ, Διεθνές/Ευρωπαϊκό Συνέδριο με επίκεντρο τη σημαντική πρωτοβουλία του Προέδρου Σι της Κίνας για τους «Δρόμους του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative), αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάιο στην Κύπρο.