Ξεχώρισε μέσα από 384 προτάσεις για έρευνες που αφορούν το νερό.


Τη συμμετοχή του ως εταίρος/δικαιούχος στο έργο «Urban water-energy cycle: from its source to its end-users and back to the environment – WATenERgy CYCLE» ανακοίνωσε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Η πρόταση του Τμήματος διακρίθηκε μεταξύ 384 προτάσεων για χρηματοδότηση έρευνας μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΙNTERREG BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020.

Από τις αρχικές 384 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 5 χώρες, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, ΠΓΔΜ, οι οποίες συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας, εγκρίθηκαν οι 37, με την πρόταση «WATenERgy CYCLE» να λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία. 

Συντονιστής και επιστημονικά υπεύθυνος της πρότασης ήταν ο Αν. Καθηγητής Β. Κανακούδης. 

Σκοπός του ερευνητικού έργου WATenERgy CYCLE αποτελεί η προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας, για τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποδοτικότητας των υδατικών πόρων και της ενέργειας μεταξύ των 5 εμπλεκόμενων κρατών.

Για την υλοποίηση του έργου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεργαστεί με τους παρακάτω φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο: 
1) Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισα, Ελλάδα (Επικεφαλής εταίρος), 
2) Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελλάδα, 
3) Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης, Ελλάδα, 
4) Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κορυτσάς, Αλβανία, 
5) Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κύπρος, 
6) Ένωση Επιχειρήσεων Ύδρευσης της Βουλγαρίας, Βουλγαρία, 
7) Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Πρίλεπ, πΓΔΜ, 
8) Ευρωπαϊκή Ένωση των Εθνικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Ύδρευσης (EurEau), ΕΕ ως παρατηρητής, 
9) Ένωση Επιχειρήσεων Ύδρευσης της Αλβανίας, ως παρατηρητής.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της EurEau εξασφαλίζεται η ευρωπαϊκή διάσταση στην κοινή σύσταση πολιτικών διαχείρισης του κύκλου ζωής του πόσιμου νερού, προς εναρμόνιση με την ΕΕ Στρατηγική 2020, ειδικότερα για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής αποδοτικότητας και προς εναρμόνιση με τους στόχους της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΕ.

Στόχος του ερευνητικού έργου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι να συνδεθεί η ακαδημαϊκή έρευνα με τις ανάγκες της αγοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν μηχανισμοί ανίχνευσης δυναμικού επιχειρηματικότητας και ερευνητικής αριστείας ειδικότερα στον τομέα διαχείρισης του πόσιμου νερού.