Το Athens Mini Maker Faire 2016 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. 



platform-makerfair-1.jpg

Βγαίνοντας την Κυριακή από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις με φίλους ήταν ‘πόσο διαφορετική θα ήταν η παιδεία, αν το εκπαιδευτικό σύστημα στηνόταν σαν ένα μεγάλο playground μάθησης και αλληλοεπίδρασης, κάτι σαν το Mini Maker Faire’. Κάθε σχολείο που σέβεται τον εαυτό του, θα έπρεπε το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου να διοργάνωνε εκδρομή στο Athens Mini Maker Faire, να έπαιρνε στοιχεία και ιδέες από αυτό και να τις εφάρμοζε στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα (που στις περισσότερες ώρες του, είναι ανυπόφορα βαρετό).

Στα πολύ θετικά και ενθαρρυντικά στοιχεία, η προσέλευση χιλιάδων γονέων με τα παιδιά τους, η τριβή και η γνωριμία με το κάθε αντικείμενο και η συμμετοχή των παιδιών σε workshops και DIY κατασκευές, βιωματικά μαθήματα, ζωγραφική και αγγειοπλαστική, κατασκευές LEGO και Origami και πολλά άλλα.

platform-makerfair-2.jpg

Το Athens Mini Maker Faire δεν ήταν μόνο για παιδιά φυσικά, αλλά έπιανε ένα ολόκληρο σύμπαν δημιουργών, από ερασιτέχνες μέχρι επαγγελματίες κατασκευαστές, καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες. Από ότι είδαμε, μεγάλο μέρος της έκθεσης κάλυπταν τα περίπτερα και workshops για 3D printing, ένας τομέας με μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα από τις 3D εκτυπώσεις. Κρατήστε το αυτό, σε μία δεκαετία θα κυριαρχήσουν πάνω σε πολλούς τομείς, με όλα τα θετικά και αρνητικά επακόλουθα. Ελπίζουμε, οι 3D εκτυπώσεις να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στον τομέα της ιατρικής και υγείας. Έρχεται θύελλα...

Εκτός από τα πολλά περίπτερα και συμμετοχές (δείτε μερικά παραδείγματα παρακάτω), μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι διάφορες ομιλίες και workshops. Ξεχωρίσαμε, μεταξύ άλλων, τις ομιλίες ‘Πως έφτιαξα τους R2D2 και BB8’, ‘Πώς να φτιάξεις ένα Drift Bike’, ‘Οι τελευταίες τάσεις του 3D printing’, καθώς και τους Hebocon τελικούς (τουρνουά robot-sumo για τους τεχνικά μη χαρισματικούς). Τα workshops επίσης με σημαντική συμμετοχή και θεματολογία όπως ‘Raspberry Pi’, ‘Turing Machine’, ‘Silk Screening’, ‘Μακραμέ με καλώδια’, κατασκευές με καλαμάκια και ανακυκλώσιμα υλικά.

platform-makerfair-3.jpg

Δεν μπορούσαν να λείπουν από ένα τέτοιο φεστιβάλ κάποια ιδιαίτερα races, όπως η FPV Drone Race στην ειδική πίστα που είχε δημιουργηθεί, Paper Rocket εκτοξευτές, τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα, σε ένα διήμερο που δεν ήθελες να τελειώσει.

Το πρώτο Athens Mini Maker Faire, μέσα από την πληθώρα συμμετοχών και επισκεπτών, απέδειξε ότι η δημιουργία και η καινοτομία δεν λείπουν από τους Έλληνες. Ένα από τα βήματα για να αναδείξουν και να παρουσιάσουν τις καινοτόμες δημιουργίες τους, είναι πλέον και το Maker Faire.

platform-makerfair-23.jpg

Το Maker Faire ξεκίνησε από την Καλιφόρνια πριν από δέκα χρόνια και αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο σε περισσότερες από 120 πόλεις παγκοσμίως. Υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο περιοδικό για το making, το περιοδικό MAKE. 

Στα περίπτερα του Maker Faire, οι επισκέπτες βρήκαν τον R2D2, ακριβές αντίγραφο σύμφωνα με τα σχέδια απο το Astromech.net club καθώς και κατασκευές ρομποτικής βασισμένες σε Arduino και Raspberry Pi. Διαδραστικά παιχνίδια ρομποτικής με LEGO MINDSTORMS, τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό όχημα (Spy Rover) για ζωντανή λήψη εικόνας του χώρου μέσω κινητού από οπουδήποτε, ηλεκτρικές διακοσμητικές εγκαταστάσεις με την χρήση υδραυλικών εξαρτημάτων, έπιπλα φτιαγμένα με έναν οικολογικό συνδυασμό ινών αγριαγκινάρας και βιολογικής ρητίνης, φωτιστικά από παλιές κάμερες και από σωλήνες.

Ακόμη, 3D Printers για λύσεις τρισδιάστατης σχεδίασης, τα πρoϊόντα και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια της FatCut Upcycling από την ανακύκλωση φαινομενικά άχρηστων αντικειμένων, χειροποίητα ποδήλατα, χειροποίητα αντικείμενα με την τεχνική του origami, χειροποίητο και μετακινούμενο θάλαμο εξαερισμού για χειροτεχνίες, ζωγραφική, airbrushing κ.α.

Οι επισκέπτες γνώρισαν το ανθρωποειδές ρομπότ Troopy, το Railbiking, ένα διαφορετικό τρόπο ποδηλασίας πάνω σε ράγες τραίνου, την υδροπονία με τη συσκευή CityCrop για την καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, λαχανικών, βοτάνων, φρούτων, ακόμα και λουλουδιών, ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς μέσω mobile App, το Internet of Things (IoT) που μέσω της ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ πολλών μικρών συσκευών δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και χρήση της τεχνολογίας Lora για μετάδοση μικρού μεγέθους δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.

platform-makerfair-24.jpg

platform-makerfair-10.jpg

platform-makerfair-11.jpg

platform-makerfair-12.jpg

platform-makerfair-13.jpg

platform-makerfair-14.jpg

platform-makerfair-15.jpg

platform-makerfair-16.jpg

platform-makerfair-17.jpg

platform-makerfair-18.jpg

platform-makerfair-19.jpg

platform-makerfair-20.jpg

platform-makerfair-21.jpg

platform-makerfair-22.jpg

platform-makerfair-25.jpg

platform-makerfair-4.jpg

platform-makerfair-5.jpg

platform-makerfair-6.jpg

platform-makerfair-7.jpg

platform-makerfair-9.jpg

platform-makerfair-8.jpg