Σύμφωνα με την Ιστορία της Γ’ Λυκείου ναι


Σύμφωνα με την Ιστορία της Γ’ Λυκείου ναι

 

"Όμως με την μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των Ευρωπαϊκών Χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της Ελληνικής γλυπτικής”

Η παραπάνω φράση, που αναφέρεται στο βιβλίο της ιστορίας τέχνης της Γ΄Λυκείου, τράβηξε τη προσοχή του Συντονιστής Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Τάσου Κουράκη.

Το δε σχόλιο που έκανε επάνω στο θέμα είναι πως «Είναι αδιανόητο, να διδάσκονται οι μαθητές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα "μεταφέρθηκαν". Αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο τους» καθώς και «Το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι "καλύτερα που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο διότι τα βλέπει περισσότερος κόσμος" υιοθετεί το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ' Λυκείου».

Τέλος ο κ.Κουράκης κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας «να διορθώσει άμεσα την συγκεκριμένη παράγραφο, η οποία πληγώνει την ιστορική και πολιτιστική συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών και υπονομεύει σημαντικά το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν».