Μια νέα μελέτη αμφισβητεί την αντίληψη που ήθελε τις επιδόσεις των αθλητών να επηρεάζονται από τη σεξουαλική δραστηριότητα.


«Περισσότερο σεξ για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις». Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physiology, που ανατρέπει όσα (νομίζαμε ότι) γνωρίζαμε. Όπως αναφέρθηκε σε σχετικό δημοσίευμα του Science Daily, η Laura Stefani, MD Αθλιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από όπου μπορεί η επιστημονική κοινότητα να συμπεράνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των αθλητών.

Η μέχρι πρότινος παγιωμένη αντίληψη επέβαλλε την αποχή από το σεξ πριν τους αγώνες, ένα θέμα που ήταν πάντα αμφιλεγόμενο στον κόσμο του αθλητισμού. Αυτή η άποψη ότι το σεξ επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση οφειλόταν στην πεποίθηση ότι μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, δηλαδή της κύριας ανδρικής ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική επιθυμία και την επιθετικότητα σε αθλήματα.

Οι συντάκτες της έρευνας ανέλυσαν εκατοντάδες μελέτες και διαπίστωσαν πως η αντοχή των αθλητών δεν διέφερε εάν είχαν κάνει σεξ την προηγούμενη νύχτα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα ευεργετική στους μαραθωνοδρόμους! Η Δρ. Laura Stefani δήλωσε ότι «η μελέτη μας αποδεικνύει ξεκάθαρα πως το εν λόγω θέμα δεν είχε διερευνηθεί σωστά στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, εκτός και αν το σεξ γίνεται λιγότερο από τρεις ώρες πριν, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα μάλλον ωφελεί τις αθλητικές επιδόσεις».

Η έρευνα έδειξε επιπλέον πως οι άντρες αθλητές διερευνώνται πιο συχνά από τις γυναίκες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ως προς τα φύλα. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, φαίνεται ότι η σεξουαλική διέγερση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που μειώνουν τη μυϊκή ένταση,  μπλοκάρουν τον πόνο και επιτρέπουν ένα πιο έντονο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Επίσης, σημειώνεται πως οι πολιτισμικές διαφορές αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενδέχεται να επηρεάζουν το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι επιπτώσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του αθλητή ο τρόπος που θα περάσει το προηγούμενο βράδυ από τον αγώνα. Συχνά, εξαιτίας του άγχους της επίδοσης, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας σωματική χαλάρωση και ευεξία. Από την άλλη, εάν ένας αθλητής αισθάνεται χαλαρός, μπορεί απλώς να επωφεληθεί από έναν καλό ύπνο. «Υπάρχει τεράστια διαφορά στην απαγόρευση της σεξουαλικής δραστηριότητας με τον φόβο ότι ο αθλητής θα αποτύχει και στην προσωπική επιλογή του αθλητή να απέχει. Σε στιγμές έντονου στρες, ιδίως μια αδικαιολόγητη απαγόρευση μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», συμπληρώνει η Δρ.Stefani στη μελέτη της που, απενοχοποιώντας το σεξ, χαρίζει χαμόγελα ανακούφισης στους νέους αθλητές και δικαιώνει επιτέλους τον Usain Bolt που δήλωνε στους φετινούς Ολυμπιακούς του Ρίο «το μυστικό είναι το σεξ!».

bolt750.jpg

 

Πηγή: Frontiers in Physiology, Science Daily