Εάν είσαι κιόλας γκρινιάρης και εριστικός τότε μιλάμε για πραγματική ευτυχία! Το λένε οι έρευνες…


Ξεκινάς το ρέϊκι για να φωτίσεις τα τσάκρα σου, το ρίχνεις στην ευθυμία για να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα, κάνεις ασκήσεις θετικής ενέργειας και.. να που έρχονται οι πρόσφατες έρευνες του Business Insider και του BBC και σου στραβώνουν το χαμόγελο. Το πόρισμα είναι τελικό και επικυρωμένο από επιπλέον επιστημονικές μελέτες δεκαετιών: οι κυνικοί, εριστικοί και απαισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο ταλαντούχοι και ζουν καλύτερη ζωή.

Ποιος να το πίστευε, λοιπόν, ότι αυτοί οι δύσκολοι, στρυφνοί και σκοταδόψυχοι τύποι που μας πλαισιώνουν στην προσωπική ή και την επαγγελματική μας ζωή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν επαγγελματικά, να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους! 

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι σαφώς γοητευτικότεροι και πιο έτοιμοι να πάρουν ρίσκα, καθώς και να γίνουν η ψυχή της παρέας, ωστόσο, λόγω της αισιοδοξίας τους είναι πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Oι αισιόδοξοι, με τη μονίμως ανεβασμένη διάθεση, είναι εκείνοι που ξέρουν να παίρνουν ρίσκα, να εμψυχώνουν την ομάδα, να γοητεύουν τους γύρω τους, είναι, όμως, κι εκείνοι που- λόγω αισιοδοξίας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης- είναι και οι πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους, όπως να είναι επιρρεπείς σε ουσίες και αλκοόλ και παρορμητικοί στις αποφάσεις τους. Το χειρότερο; Έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή! Οι πεσιμιστές, από την άλλη, είναι αποτελεσματικότεροι στις διαπραγματεύσεις, πράττουν με μέτρο και συνεπώς είναι πιο διαυγείς όταν λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις. Έρχεται και το καλύτερο: είναι πιο υγιείς, απολαμβάνουν την σταθερότητα στην προσωπική τους ζωή και χαίρονται υψηλών οικονομικών απολαβών από την εργασία τους. Κοινώς, διαθέτουν όλα τα συστατικά για τη συνταγή της μακροζωίας.

Τα πορίσματα συγκλίνουν με την εις βάθος έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2009 ο Δρ.Matthijs Baas από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή χαμογελά στους στριμμένους και τους κυνικούς και… αφήνει εκτός τους λαμπερούς και χαμογελαστούς αισιόδοξους. Το κλειδί που συντελεί στο συμπέρασμα αυτό είναι ο θυμός: το συναίσθημα που προετοιμάζει το σώμα με επιθετικότητα και το ενισχύει δυναμικά ώστε να λάβει τις σωστές αποφάσεις, όταν πρέπει και χωρίς να αποτύχει. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Δρ.Baas «Ο θυμός είναι η κινητήριος δύναμη, που θα εκτονώσει όλα τα αποθέματα δημιουργικότητας και ενέργειας που κρύβουμε μέσα μας».

angry750.jpg

 

Σύμφωνα με άλλη, αντίστοιχη έρευνα, του Πανεπιστημίου New South Wales, στο Σίδνεϊ, ο επικεφαλής Δρ.Joseph Forgas συνέδεσε τα αρνητικά συναισθήματα με την ένδειξη μεγαλοφυΐας και συμπέρανε ότι οι εριστικοί και μελαγχολικοί άνθρωποι είναι συνήθως εκείνοι στους οποίους χρωστάμε τις σημαντικότερες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και τις πιο σπουδαίες στιγμές στους τομείς της Τέχνης, φέρνοντας ως παραδείγματα τέτοιων χαρακτήρων τον Beethoven, τον Oscar Wilde, τον Friedrich Nietzsche και τον Bill Gates. 

Πριν οπλιστούμε με αισιοδοξία, η επιστημονική κοινότητα μας καλεί να εξερευνήσουμε και την άλλη πλευρά, εκείνη των αρνητικών συναισθημάτων, που πίσω από το πρόσωπο της αυστηρότητας υπάρχει ένα πιο εφευρετικό και αποτελεσματικό μυαλό.

 

Πηγή: Business Insider, BBC