Μια πρωτοβουλία που συγκινεί..


Οι φοιτητές της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ πρότειναν να παρασκευάσουν αντισηπτικά διαλύματα στα πανεπιστημιακά εργαστήρια με σκοπό να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία, ΜΜΜ και δημόσιες υπηρεσίες. Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αλλά και να πατάξει την αισχροκέρδεια.

Οι φοιτητές έχουν ήδη εκκινήσει τη διαδικασία υπογραφής της πρότασης σε ηλεκτρονικό ψήφισμα. Ο πρόεδρος του τμήματος στέκεται θετικά απέναντι στη πρωτοβουλία των φοιτητών και συζητά την έγκρισή της.

«Όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, έτσι και εμείς, ως εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας, επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στον κοινό αγώνα», αναφέρει στην εφημερίδα ο φοιτητής Νίκος Μπέρτος, ο οποίος διευκρινίζει ότι η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες.

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το ψήφισμα των φοιτητών:

Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού (SARS-Cov-2) προτείνουμε:

- Άμεση χρηματοδότηση με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους των Φαρμακευτικών Σχολών της χώρας για αγορά κατάλληλων πρώτων υλών για παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ προς τους φαρμακοποιούς.

- Εθελοντική συμμετοχή, καθηγητών/-τριών και φοιτητών/τριών στις εργαστηριακές διαδικασίες.

Ας αξιοποιηθούν το μέγιστο όσοι και όσες μπορούν στην κρίσιμη αυτή κατάσταση να προσφέρουν στην δημόσια υγεία.

Με την παρασκευή αντισηπτικων διαλυμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο ποσοστό οι ανάγκες των δημοσίων χωρών σε αντισηπτικά με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ενάντια στις λογικές της εκμετάλλευσης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τον ιδιωτικό τομέα (υπερτίμηση εξέτασης για COVID19, ηλεκτρονικά φαρμακεία που εκτοξεύουν τις τιμές των αντισηπτικων), προτείνουμε την αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την πρωτοβουλία αφού με βάση το ΦΕΚ εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Μετά από επικοινωνία με έναν από τους διδάσκοντες του μαθήματος της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας στην Φαρμακευτική ΕΚΠΑ ενημερωθήκαμε πως η σχολη, λαμβάνοντας υπόψιν τους κανόνες καλής παραγωγής του προϊόντος και του επείγοντος της κατάστασης μπορούν να λάβουν την παραπάνω απόφαση μετα απο επικοινωνία με τον Προεδρο και Αντιπρόεδρο της σχολής.

- Καλουμε τον φοιτητικό σύλλογο να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.