Τα καλύτερα tips για πεντακάθαρα sneakers και άψογο swag.


Ωραία. Τα πήρες τα πολυπόθητα sneakers που τόσο καιρό έψαχνες και με πολύ κόπο –και χρήμα- κατάφερες να αποκτήσεις. Ποια διάλεξες; Τα νέα Yeezy; Τα Air Jordan 11; Ή μήπως τα καινούργια trainers των Filling Pieces; Όποια και να επέλεξες το μόνο σίγουρο είναι ένα: Ότι από σήμερα το swag σου έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο. Αλλά να ξέρεις ότι με αυτά τα σπουδαία παπούτσια που φοράς, έρχεται… παρέα και μια τεράστια ευθύνη. Ειδικά με sneakers σαν αυτά. Αλλά και με τα υπόλοιπα που έχεις στην συλλογή σου. Η ευθύνη αφορά την περιποίηση και καθαριότητά τους. Ξέρεις όμως πώς θα τα διατηρήσεις άψογα και πεντακάθαρα; Γιατί, οκέι μπορεί τα… starάκια σου (aka All Star Converse) να τα θέλεις και λίγο βρώμικα (δεν φοριούνται και διαφορετικά anyway), αλλά τα υπόλοιπα sneakers, trainers κ.τ.λ., θέλουν φροντίδα. Μην ανησυχείς πάντως καθόλου γιατί σου λέω παρακάτω πώς να τα καθαρίζεις. Ήρθε η ώρα να μάθεις.

Κορδόνια

Πολύ απλά βάλ’τα στο πλυντήριο. Αν δεν θέλεις να μπεις σε όλη αυτή την διαδικασία πάντως, μπορείς απλά να τα βάλεις σε μια λεκάνη με κρύο νερό και λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Άσε να μουλιάσουν όλο το βράδυ και να αποβάλλουν όλη την βρωμιά και ξέπλυνέ τα πρωί με καθαρό και πάλι κρύο νερό.

Εσωτερική σόλα

Το πιο δύσκολο κομμάτι των παπουτσιών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εδώ, είναι να «αερίσεις» την εσωτερική σόλα για λίγο φρεσκάρισμα. Αν παρόλα αυτά μπορείς να την αφαιρέσεις (μόνο αν βγαίνει από μόνη της) τότε βάλε την σε ένα κλειστό κουτί με λίγη μαγειρική σόδα για να αποβάλλεις τις δυσωσμίες.

Εξωτερική σόλα

Το πιο εύκολο κομμάτι των παπουτσιών. Αν η σόλα είναι λευκή τότε, σε ένα βρεγμένο σφουγγαράκι κουζίνας πρόσθεσε λίγο καθαριστικό τύπου Cif. Καθάρισε με απαλές κινήσεις και έπειτα σκούπισε με λίγο χαρτί κουζίνας. Αν όχι όμως, τότε σε ένα σφουγγάρι βάλε 70% υγρό πιάτων και 30% νερό. Με μια παλιά οδοντόβουρτσα καθάρισε τυχόν χώματα και βρωμιές και έπειτα άρχισε να καθαρίζεις την σόλα με το μείγμα από το υγρό πιάτων. Σκούπισε καλά με μια στεγνή πετσέτα. Προσοχή! Φρόντισε όλες οι κινήσεις σου να είναι απαλές για να μην φθαρεί ή γκραντζουνιστεί η σόλα.

Ενδιάμεση σόλα (ραφές)

Και σε αυτή την περίπτωση, κάνε την ίδια διαδικασία που έκανες με την εξωτερική σόλα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις σφουγγάρι αλλά ένα παλιό (και καθαρό) πινέλο ζωγραφικής ή μακιγιάζ, έτσι ώστε να «πιάσεις» κάθε λερωμένη μικροσκοπική ραφή πάνω στην σόλα.

Σουέντ

Αν τα παπούτσια σου είναι από δέρμα σουέντ, τότε πρέπει αρχικά να προμηθευτείς μια ειδική βούρτσα για σουέντ παπούτσια (θα βρεις στον τσαγκάρη ή στα καταστήματα παπουτσιών). Έπειτα φρόντισε να είναι στεγνά τα παπούτσια σου και να τρίβεις στην φορά που έχει ήδη το σουέντ. Έτσι θα βοηθήσεις τις βρωμιές από τα να «σηκωθούν» και να φύγουν μετέπειτα πιο εύκολα. Για τους πολύ επίμονους λεκέδες χρησιμοποίησε μια γόμα τρίβοντας καλά. Τέλος με μια νωπή πετσέτα ή ένα σφουγγάρι, βρέξε ταμποναριστά όλη την επιφάνεια των παπουτσιών και άφησε να στεγνώσε καλά. Για να μην χάσουν τα παπούτσια σχήμα τους, βάλε μερικές κάλτσες μέσα.