Είναι δύο μήνες τώρα που καίγεσαι στο LoL κι ακόμα βλέπεις τον εαυτό σου χαμηλά στα rankings; Αυτά είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να γίνεις ο expert του παιχνιδιού.


Μερικοί το έμαθαν από τα μεγαλύτερα αδέρφια τους που ξημεροβραδιάζονταν στα internet cafe, άλλες έπεσαν πάνω σε μια trending λίστα με τη μουσική του στο Spotify και είπαν να το δοκιμάσουν και κάποιοι είδαν το ντοκιμαντέρ του στο Netflix και έκτοτε κόλλησαν όσο με τίποτε άλλο. Όπως κι αν πρωτοξεκίνησε κανείς τη σχέση του με το League of Legends, το σίγουρο είναι στο ότι δεν πρόκειται για ένα κοινό video game με βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης, αλλά για μια αγαπημένη gaming συνήθεια που ωριμάζει και εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου όσο και οι εκατομμύρια παίκτες του ανά τον κόσμο. 

    Το League of Legends μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ανταγωνιστική σκηνή διεθνούς επιπέδου, η οποία αποτελείται από 12 πρωταθλήματα, που καταλήγουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και μεταδίδονται ζωντανά από πλατφόρμες όπως το Twitch, το YouTube και το ESPN με εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Ένα τέτοιο πρωτάθλημα είναι και το Greek Legends League Summer Split 2021 powered by What's Up, που στηρίζεται από το AXE, που αποτελεί το κορυφαίο ελληνικό και κυπριακό πρωτάθλημα League of Legends και από το 2019 αποτελεί μέρος των Masters της Ευρώπης. Το summer split του διαγωνισμού έχει ξεκινήσει από τις 31 Μαΐου, και βρισκόμαστε μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό που κι εσύ έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις online, ώστε κάποια στιγμή να λάβεις μέρος κι εσύ ο ίδιος! 

TNAE lockup.jpg

Μέχρι τότε όμως, διάβασε εδώ τα 9 League of Legends Tips για Experts.

1)    Χρησιμοποίησε το Oracle lens όταν μπαίνεις σε σκοτεινές περιοχές του παιχνιδιού

Το League of Legends είναι ένα παιχνίδι όπου η ομάδα που κάνει τα λιγότερα λάθη κερδίζει. Το να σε πιάσει και να σε σκοτώσει ένας από τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας αποτελεί ένα από τα βασικότερα λάθη που οδηγεί με βεβαιότητα στη συλλογική ήττα. Και επειδή ακριβώς ο αντίπαλος παραμονεύει για να σε εξοντώσει, φρόντισε να κάνεις χρήση του Oracle lens εγκαίρως όταν μπαίνεις στις σκοτεινές περιοχές του παιχνιδιού και να είσαι πάντα σε εγρήγορση. 

2)    Χρησιμοποίησε όσους περισσότερους διαφορετικούς champions μπορείς 

Είναι βέβαιο πως αν παίζεις συχνά LoL πάντα έχεις αγαπημένους champions, με τους οποίους νιώθεις πιο άνετα σε ένα game και αποδίδεις καλύτερα. Επειδή όμως ένας από τους δικούς σου αγαπημένους μπορεί ανά πάσα στιγμή να φάει ban από τον αντίπαλο, φρόντισε να διευρύνεις τις επιλογές σου και να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερη εξάσκηση με ποικιλία από champions, ώστε να αποδίδεις καλά στα games υπό οποιαδήποτε συνθήκη. 

3)    Σταμάτα να σπρώχνεις τα minions σου στο turret συνεχώς

Ένα από τα κλασικότερα λάθη που κάνουν οι LoL gamers είναι να σπρώχνουν τα minions τους στον πύργο του αντιπάλου, θεωρώντας ότι αυτή η πρακτική θα τον κάνει να δυσκολευτεί να τα σκοτώσει. Στην πραγματικότητα όμως μια τέτοια κίνηση είναι επιτυχημένη μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, τις οποίες μόνο ένας έμπειρος παίκτης μπορεί να αναγνωρίσει. Αν λοιπόν ξεκίνησες πρόσφατα να παίζεις το παιχνίδι, περίμενε ένα διάστημα ώστε να κατανοήσεις τους ακριβείς μηχανισμούς του, αλλιώς απλά θα βοηθήσεις τον αντίπαλο να κάνει farm ευκολότερα από όσο θα έκανε υπό άλλες συνθήκες.   

4)    Κράτησε τα summoner’s spells για τα ομαδικά παιχνίδια

Μία από τις βασικές πηγές ενέργειας των παικτών του League of Legends είναι τα summoner spells, αφού αυτά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει σε ένα game. Ένας πραγματικά έμπειρος παίκτης οφείλει να γνωρίζει ότι τα summoner spells είναι απαραίτητοι σύμμαχοι σε ομαδικές μάχες, αφού μέσω αυτών μπορεί να διατηρήσει ζωές, να διαχειριστεί το damage που μπορεί να του έχει προκαλέσει ένας αντίπαλος, ακόμα και να δημιουργήσει ευνοϊκές φάσεις για τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, μην τα σπαταλάς εκεί που δεν πρέπει. 

5)    Μην τεστάρεις champions σε rank games 

Το να τεστάρει κανείς champions όσο παίζει σε rank games είναι μια συνηθισμένη τακτική στον κόσμο του LoL. Παρόλα αυτά δεν είναι και η καλύτερη, αφού οι περισσότεροι έμπειροι παίκτες σε αυτό το mode του παιχνιδιού χρησιμοποιούν τους champions που τους βρίσκονται εύκαιροι ευκολότερα, πράγμα που σημαίνει ότι το τεστ που εσύ κάνεις ούτε έχει ιδιαίτερο νόημα, ούτε είναι ενδεικτικό των πραγματικών ικανοτήτων των champions σου.

6)    Φέρσου ευγενικά και απόβαλε τις τοξικές συμπεριφορές

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι: το να φωνάζεις, να χρησιμοποιείς υβριστικό λόγο και να σπαμάρεις τους συμπαίκτες σου είναι εξόχως uncool και όχι απλά δεν θα βοηθήσει την ομάδα σου να κερδίσει το game, αλλά ενδεχομένως να τραυματίσει ψυχολογικά νεότερους παίκτες που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την απαραίτητη εμπειρία στο παιχνίδι. Φρόντισε η επικοινωνία σου στο τσατ να περιορίζεται στις απαραίτητες μεταξύ σας συνεννοήσεις κυρίως πάνω στην στρατηγική που θα ακολουθήσετε και απόλαυσε το παιχνίδι χωρίς εντάσεις. 

7)    Αν δεν σου βγαίνει, άστο γι’ αύριο!

Το πρώτο game της ημέρας πήγε χάλια, το δεύτερο εξελίχθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να που έχεις φτάσει αισίως στο 8ο, χωρίς καμία απολύτως νίκη, με τρεμάμενα χέρια και με φρικτό πονοκέφαλο. Κάποιες μέρες δεν σου βγαίνει με τίποτα και είναι απολύτως οκ. Πέσε ξεκουράσου, βγες μια βόλτα ή κάνε κάτι που έχεις καιρό αμελήσει και την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις καινούριο παιχνίδι όλα θα πάνε καλύτερα, με εσένα να πετάς στα rankings. 

8)    Απόφυγε το να αποτρέπεις τους αντιπάλους σου μόνος

Όσο προχωράει το παιχνίδι θα δεις ότι το να φυλάς μόνος σου μεγάλα objectives, χωρίς να γνωρίζεις πάντοτε που βρίσκεται ο εχθρός, είναι καταστροφικό. Κι αυτό γιατί, αν πεθάνεις, η αντίπαλη ομάδα θα το έχει κερδίσει για πλάκα ή θα εξαναγκάσει την ομάδα σου σε μια αχρείαστη μάχη. Είναι προτιμότερο να περιμένεις την ομάδα σου ώστε να σε βοηθήσει στη φύλαξη και για να συμβεί αυτό οφείλεις να το αναφέρεις στο τσατ. Σε περίπτωση που οι συμπαίκτες σου δεν βρίσκονται κοντά σου στο χάρτη ή αρνούνται να σε βοηθήσουν, καθυστέρησε τη φύλαξη μέχρι να βεβαιωθείς που βρίσκονται οι αντίπαλοι στο χάρτη. Για παράδειγμα, αν αυτοί βρίσκονται στο mid-lane, εσύ μπορείς να στείλεις κρυφά ένα φύλακα στο Baron pit.  

9)    Έχε το νου σου στο χάρτη συνεχώς 

Το σημαντικότερο που πρέπει να μάθεις για να γίνεις ο expert του League of Legends που εσύ επιθυμείς είναι φυσικά να παρακολουθείς το χάρτη του παιχνιδιού αδιάκοπα. Χωρίς αυτή τη μέθοδο κινδυνεύεις πάντα να βρεθείς σε μια παγίδα από τον αντίπαλο, ενώ όταν γνωρίζεις που βρίσκεται αυτός μπορείς να καταστρώσεις μάχες, να φυλάξεις τα objectives σου χωρίς να σκοτωθείς κλπ.
•    Παρακολούθησε διαρκώς το minimap και προετοιμάσου να πάρεις εναλλακτικές διαδρομές αν κάποιος εχθρός παραμονεύει.
•    Πριν να εμπλακείς σε μια μάχη, τσέκαρε το minimap και βεβαιώσου ότι δεν παραμονεύουν περισσότεροι εχθροί που θα μπορούσαν να γυρίσουν το παιχνίδι. 
•    Όταν επιχειρείς να σκοτώσεις έναν απομονωμένο στόχο, βεβαιώσου μέσω του χάρτη ότι κανένας συμπαίκτης του δεν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μπορεί να βρεθείς παγιδευμένος.