Μας είπε πολλά ενδιαφέροντα ο Manu Chao, λίγο πριν το πανηγυρικό κλείσιμο του Europavox Festival!


MANU CHAO - 02.07.17 © Aurélie Sudre  Riot House 

Κυριακή βράδυ και 20.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο στάδιο Michelin του Clermont-Ferrand, στη Γαλλία για τη συναυλία του Manu Chao, με την οποία κλείνει πανηγυρικά η 12η χρονιά του Europavox Festival. Η σκηνή φωτίζεται με χρώματα, η αρένα μοιάζει από ψηλά με περίτεχνο ανθρώπινο ψηφιδωτό και από τα ηχεία βγαίνουν οι πρώτες νότες από την κιθάρα του Madjid Fahem. Εκκωφαντικές φωνές και σφυρίγματα από παντού, χέρια στον αέρα, ο Manu Chao εμφανίζεται χαμογελαστός και επικρατεί πανδαιμόνιο. Για τις επόμενες τρεις ώρες (ναι, τρεις) το στάδιο σείεται από τη μουσική και το χοροπηδητό. Τίποτα δεν θυμίζει την αρχική ησυχία, όσο ακόμα στήνονταν τα ηχεία στο χώρο, πριν έρθει ο κόσμος και πριν αρχίσει η μουσική…

«Ξέρεις, από τη μία χαίρομαι όταν βλέπω ότι τραγούδια μου στέκουν στον χρόνο, από την άλλη θυμώνω πολύ όταν οι στίχοι παραμένουν επίκαιροι, μετά από τόσα χρόνια. Και με συγχύζει απίστευτα η κατάσταση στην Ελλάδα, το πώς βιάζουν τις οικονομίες των ανθρώπων, πως τους στερούν την δυνατότητα να παράξουν, να εργαστούν, να ζήσουν. Και στην Αμερική ο Τραμπ! Ο Τραμπ! Ένα κακοφτιαγμένο καρτούν αποφασίζει την τύχη των λαών. Αναρωτιέμαι τι θα έπρεπε να κάνει για να μην τον ψηφίσουν. Αλήθεια, νομίζω ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν σήμερα περισσότερο χρόνο για να φιλτράρουν μια selfie στα social media απ΄ ότι για να σκεφτούν ποιόν θα ψηφίσουν. Θα ήθελα να διαψευστώ, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται. Ο κόσμος μας χειροτερεύει. Μήπως μιλάω πολύ;» λέει ο Manu. Ντυμένος πολύχρωμα, ευδιάθετος και πολύ ευγενικός- μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα που θέλει καλλιτέχνες αντίστοιχου βεληνεκούς να στέκονται με βαρεμάρα και ενίοτε με αλαζονεία μπροστά σε δημοσιογράφους- μιλά ακατάπαυστα γιατί θέλει να μιλήσει για όλα «πάντα έχω το φόβο ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να πω και να κάνω όλα αυτά που θέλω». 

chao_img2.jpg
MANU CHAO - 02.07.17©Aurélie Sudre  Riot House

Ο Manu Chao δεν είναι μια ευκαιριακή φιγούρα, αντιθέτως είναι απόλυτα γνήσιος. Αυτό το μικροκαμωμένο πλάσμα, αυτός ο πολύχρωμος αναρχικός καλικάντζαρος της μουσικής, πάντα βρίσκει τρόπους να επενδύει την πολιτική του στράτευση και την κοινωνική του κριτική με νότες. «Αυτό κάνω γιατί νομίζω είναι το μοναδικό στο οποίο είμαι πραγματικά καλός. Ακόμα περισσότερο, είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να κάνεις τους ανθρώπους να σκεφτούν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους και, ίσως, να δράσουν. Για την αδικία, για την πείνα, για τους πρόσφυγες που ξεβράζονται νεκροί στις ακτές της Ελλάδας, η μόνη χώρα που ενδιαφέρθηκε να τους σώσει και συγκινούμαι που το λέω γιατί τη χώρα σου τη θεωρώ και δική μου. Αν ο πολιτισμός δεν μπορεί να μας σώσει, χαθήκαμε».  

Η συζήτηση μεταφέρεται αυτόματα στην πολιτική και, με αφορμή το Europavox Festival, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιεί τη σημερινή του συναυλία, σκέφτεται λίγο πριν απαντήσει για το πώς βλέπει το μέλλον της Ευρώπης. «Δεν θα ήθελα να διαλυθεί η ευρωπαϊκή ένωση. Τι να διαλυθεί, δηλαδή, ο τίτλος; Η ουσία έχει σημασία. Θέλω να πω, πως είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και έχουμε περισσότερα να μας ενώνουν από αυτά που νομίζουμε πως μας χωρίζουν. Ή σημερινή πολιτική πρέπει να αλλάξει, να γίνει ανθρωποκεντρική όχι μια μηχανή που λειτουργεί με βάση το χρήμα που θέλει να συγκεντρώσει κάποια ελίτ στις τσέπες της. Αυτή θα πρέπει να φροντίσουμε να γκρεμιστεί, με την αντίδρασή μας, με την ψήφο μας, και μαζί της να διαλυθούν τα τεράστια κοινωνικά χάσματα και η βία που δημιουργεί. Κοίτα αυτό το φεστιβάλ, πόσα συγκροτήματα από κάθε γωνιά της ηπείρου, πόσες διαφορετικές κουλτούρες και ιστορίες και είναι όλες εδώ, για να διασκεδάσουν, να συνεργαστούν και να εκφραστούν. Αυτό είναι που πρέπει να διατηρήσουμε. Τον σεβασμό στην ποικιλία και στη διαφορετικότητα».

chao_keimeno1.jpg
MANU CHAO - 02.07.17 © Aurélie Sudre Riot House 

Στα 56 του πλέον («το βρίσκω μαγικό να συμπίπτουν τα γενέθλιά μου με την παγκόσμια ημέρα μουσικής! Κατά ένα μεταφυσικό τρόπο, νιώθω να της ανήκω από γεννησιμιού μου») και μια ολόκληρη δεκαετία μετά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, La Radiolina, επιστρέφει με νέα τραγούδια, “No Solo En China Hay Futuro” (“Not Only China Has a Future”), “Words of Truth” και “Seeds Of Freedom”, που προλογίζουν την κυκλοφορία του επόμενου άλμπουμ του, καθώς και το νέο του project Ti.Po.Ta. με την ηθοποιό και σύντροφό του, Κλέλια Ρένεση. «Βγήκε εντελώς αυθόρμητα στην αρχή. Αφενός, ως άκουσμα το ‘τίποτα’ ήταν από τις αγαπημένες μου ελληνικές λέξεις. Αυτό που ξεκίνησε διασκεδαστικά και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος, ως ιδέα αναπτύχθηκε σε κάτι πολύ προσωπικό μεν, αλλά και πολύ ενδιαφέρον πιστεύω, αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κόσμου. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει και κανονικό άλμπουμ, αλλά ακόμα.. τίποτα!», λέει χαμογελώντας πλατιά.

Όσο για τα σχέδιά του για το επόμενο προσωπικό του άλμπουμ; «Έχει αλλάξει τόσο πολύ η μουσική αγορά που ενίοτε νιώθω 100 χρονών. Κάποτε, το ζητούμενο ήταν να κυκλοφορήσεις άλμπουμ, ήταν μια σημαντική αναφορά για κάθε μουσικό. Τώρα αυτό δεν χρειάζεται. Ο τρόπος που ακούμε μουσική, που την έχουμε κομμάτι της ζωής μας, είναι τόσο διαφορετικός. Φαίνεται ξεκάθαρα πια πως το κοινό ενδιαφέρεται περισσότερο για τραγούδια, παρά για άλμπουμ. Κατεβάζει τραγούδια, κάποια τα αγοράζει, τα ανεβάζει στον λογαριασμό του στα social media, δείχνει την προτίμησή του σ’ αυτά με likes ή με views στο youtube. Μιλάμε για μια κατάσταση που δεν την περίμενε κανείς! Παρ’ όλα αυτά θέλω πολύ να δω τη γέννηση του επόμενου άλμπουμ μου και περισσότερο απ’ όλα ξέρεις τι θέλω; Να συνεχίσω να δημιουργώ, να παράγω. Για μένα αυτό είναι ζωή!».