To K-Craze φτάνει στην Ταινιοθήκη, από τις 27 Ιουνίου έως 05 Ιουλίου. Από τα K-Pop και τα K-Dramas, στο K-Crime: εννέα νέο-νουάρ ταινίες του σύγχρονου κορεατικού σινεμά.


H Ταινιοθήκη της Ελλάδος  και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας, παρουσιάζουν το αφιέρωμα K-Crime: εννέα νέο-νουάρ ταινίες του σύγχρονου κορεατικού σινεμά.  Το αφιέρωμα, που απευθύνεται στους λάτρεις του νοτιοκορεάτικου crime αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά είδη που γεμίζει τις αίθουσες διεθνώς, θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα της Ταινοθήκης, τον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός), από 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου.

Θα προβληθούν 9 εμβληματικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του κορεάτικου κινηματογράφου με την υπογραφή μερικών από τα πιο διάσημα σκηνοθετικά ονόματα της Νότιας Κορέας όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο και ο Κιμ Κι-ντουκ αλλά και διαμαντάκια-εκπλήξεις λιγότερο προβεβλημένων δημιουργών/ Θα προλογίσουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου.

Συστήνοντας μία από τις πιο ακμάζουσες και ισχυρές κινηματογραφικές βιομηχανίες της εποχής μας, το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης παρουσιάζει ταινίες που έγραψαν τη δική τους ιστορία, συνδυάζοντας το whodunit με τη πολυεπίπεδη σκιαγράφηση χαρακτήρων και το αιχμηρό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο: αιματοβαμμένες ιστορίες εκδίκησης και δαιδαλώδη αστυνομικά αινίγματα που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, συνυφαίνοντας τη νουάρ και την ποπ αισθητική. 

H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:00. Θα προβληθεί η ταινία του Μπονγκ Τζουν-Χο, “Μνήμες Φόνων” (Memories of Murder / Salinui chueok, 2003, 132’) με ελληνικούς υπότιτλους.
 
Χαιρετισμό θα απευθύνει η Jayoung Lee, Β’ Γραμματέας στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα.
 
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει κοκτέιλ, με την υποστήριξη του Hendrick’s Gin και θα προσφερθούν κορεάτικα εδέσματα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας.Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Νέος Κορεατικός Κινηματογράφος έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ως επιστέγασμα μιας εποχής οικονομικής άνθησης και φιλελευθεροποίησης της κορεατικής κοινωνίας, η οποία όμως συνοδεύτηκε από ακραίες οικονομικές ανισότητες. Εξειδικευμένα περιοδικά, ραδιοφωνικές εκπομπές για το σινεμά, κινηματογραφικές λέσχες (όπως η περίφημη Yellow Door του Μπονγκ Τζουν-χο), αλλά και φεστιβάλ υψηλού κύρους, με πρώτο στη λίστα εκείνο του Μπουσάν οδήγησαν στην εγχώρια και διεθνή εκτόξευση του κορεατικού σινεμά.
 
Συνδυάζοντας τα μοτίβα-δάνεια από το αμερικανικό σινεμά και την ευρωπαϊκή αισθητική, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στις αθέατες και λιγότερο φωτεινές όψεις της κορεατικής κοινωνίας, ο Νέος Κορεατικός Κινηματογράφος απέκτησε το δικό του ξεχωριστό ύφος και καταστατικό, με αιχμή του δόρατος το είδος των crime movies, το οποίο απέκτησε πολύ γρήγορα τεράστια απήχηση και δημοφιλία.

Χρησιμοποιώντας την εξιχνίαση ενός εγκλήματος και την απόδοση δικαιοσύνης ως συμβολική αφετηρία, οι ταινίες του αφιερώματος ακτινογραφούν μια ολόκληρη εποχή μετάβασης και αναζήτησης ταυτότητας, εξερευνώντας τις ηθικές συνιστώσες και τους άγραφους νόμους της πολυσύνθετης κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας της Νότιας Κορέας.ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Memories of Murder που ανέδειξε τον Μπονγκ Τζουν-χο (δημιουργό των «Παράσιτων») αλλά και το Mother του ίδιου σκηνοθέτη, το στιλιζαρισμένο κομψοτέχνημα Asura: A City of Madness,  η ιστορία συντριβής και πτώσης A Bittersweet Life, το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα Pietà (μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα του πρόωρα εκλιπόντος Κιμ Κι-ντουκ), το ποπ σημείο αναφοράς της εποχής μας Lady Vengeance (που κλείνει την Τριλογία της Εκδίκησης του Παρκ Τσαν-γουκ), το Veteran, μια δονκιχωτική μάχη ενός μοναχικού υπερασπιστή της δικαιοσύνης, το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα έμφυλης βίας Han Gong-ju, και το ανατριχιαστικό I Saw the Devil.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός)
 
Πέμπτη 27/06
21:00 Μνήμες φόνων | Memories of Murder (Μπονγκ Τζουν-Χο | Bong Joon-ho, 2003, 132’)
Ακολουθεί κοκτέιλ
Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων από το ταμείο.
 
Παρασκευή 28/06
21:00 Ασούρα: Η πόλη της παράνοιας | Asura: The city of madness (Κιμ Σανγκ – Σου | Kim Sung-su, 2016, 136΄)
 
Σάββατο 29/06
21:00 Αντίκρισα τον διάβολο | I Saw the Devil (Κιμ Τζι-Γουν | Kim Jee-woon, 2010, 144’)
Προλογίζει ο Δημήτρης Κολιοδήμος, κριτικός κινηματογράφου
 
Κυριακή 30/06
21:00 Γλυκόπικρη ζωή | A Bittersweet Life (Χονγκ Τζανγκ-Ντου | Hong Jung-Doo & Κιμ Τζι-Γουν | Kim Jee-woon, 2005, 119΄)
Προλογίζει η Πόλυ Λυκούργου, κριτικός κινηματογράφου


 
Δευτέρα 01/07

21:00 H εκδίκηση μιας κυρίας | Lady Vengeance (Παρκ Τσαν-Γουκ | Park Chan-wook, 2005, 115΄)
Προλογίζει ο Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου
 
Τρίτη 02/07
21:00 Ο βετεράνος | Veteran (Ργιου Σονγκ-Γουαν | Ryu Seung-wan, 2015, 123΄)
  
Τετάρτη 03/07
21:00 Μητέρα | Mother (Μπονγκ Τζουν-Χο | Bong Joon-ho, 2009,129΄)
Προλογίζει ο Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος, κριτικός κινηματογράφου
 
Πέμπτη 04/07
23:15 Χαν Γκονγκ-Τζου | Han Gong-ju (Λι Σου-Τζιν | Lee Su-jin, 2013, 112΄)
  
Παρασκευή 05/07
23:15 Πιετά | Pietà (Κιμ Κι-Ντουκ | Kim Ki-duk, 2012, 103΄)


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Εισιτήρια ανά προβολή: 6€
Κάρτα τριών προβολών: 12€
 
Ηλεκτρονική προπώληση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Σημειώνεται πως η κάρτα πολλαπλών προβολών είναι διαθέσιμη μόνο από το φυσικό ταμείο της Ταινιοθήκης.