Ο Ρον Χάουαρντ σκηνοθετεί για το Disney+ ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ για τον Jim Henson, «πατέρα» των Muppets, “Sesame Street” και “Fraggle Rock”.


Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με μία σπάνια σκηνή, τον θρυλικό σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς να παίρνει συνέντευξη από τον Κέρμιτ τον Βάτραχο και τον Φόζι του Αρκούδο. Απίστευτο, ίσως σκεφτούν κάποιοι, αλλά ίσως αυτό δείχνει και την επιρροή της τηλεοπτικής σειράς “The Muppet Show” στην αμερικανική ποπ κουλτούρα. Η συνέντευξη γυρίστηκε το 1979 και ήταν ο πιλότος του talk show “The Orson Welles Show” που τελικά δεν προβλήθηκε ποτέ. 

Η σειρά «The Muppet Show” (με τους σταρ καλεσμένους σε κάθε επεισόδιο), όπως και το πιο εκπαιδευτικό και παιχνιδιάρικο "Sesame Street" («Σουσάμι Άνοιξε») και το φανταστικό "Fraggle Rock", αγαπημένες σε μικρά και μεγάλα παιδιά και στην Ελλάδα μέσα από την κρατική τηλεόραση, αλλά και ταινίες όπως «Ο Σκοτεινός Κρύσταλλος» και «Ο Λαβύρινθος» με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Μπόουι, ήταν όλες τους «πνευματικά παιδιά» του Αμερικανού μαριονετίστα, σκηνοθέτη και παραγωγού Τζιμ Χένσον. 

Ήταν αυτός που μαζί με τους συνεργάτες του, όπως ο «μαγικός» Φρανκ Οζ, έδωσε «πνοή ζωής» σε κούκλες και μαριονέτες και τις έβγαλε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη (συνήθως μέχρι τότε έβλεπες παραστάσεις με μαριονέτες και εγγαστρίμυθους σε μικρά θέατρα, σε τέντες στην ύπαιθρο και σε πανηγύρια). Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αγάπησαν τους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Τζιμ Χένσον. Κέρμιτ ο Βάτραχος, Μις Πίγκι, Φοζ ο Αρκούδος, Γκόνζο, Κούκι Μάνστερ, Έλμο, Μπερτ και Έρνι, το Μεγάλο Πουλί, οι μοναδικοί Ντούζερς και ο Άνιμαλ, οι γέροι του Μάπετ δηλαδή ο Στάτλερ και ο Ουώλντορφ, ο Σουηδός σεφ και πόσοι άλλοι ακόμα…

Το ντοκιμαντέρ "Jim Henson Idea Man" του Ρον Χάουαρντ ("Willow", "Κώδικας Da Vinci") για το Disney+ ρίχνει περισσότερο φως στη ζωή και την καριέρα του οραματιστή δημιουργού Τζιμ Χένσον που δυστυχώς μας άφησε νωρίς. Έφυγε από τη ζωή το 1990 σε ηλικία μόλις 53 χρονών από στρεπτόκοκκο, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό και τεράστιο έργο. Σαν να βιαζόταν να πλάσει όλο και περισσότερους χαρακτήρες για να τους αγαπήσει το κοινό. 

Μέσα από το ντοκιμαντέρ και σπάνιο αρχειακό υλικό κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, από τη γέννηση του Τζιμ Χένσον το 1936 σε μία μικρή πόλη του Μισισιπή, παιδί μίας θρησκευόμενης οικογένειας, μέχρι τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του σε ηλικία 24 ετών, κάτι που τραυμάτισε βαθιά τον 20χρονο τότε Τζιμ, και τη γνωριμία με τη μέλλουσα γυναίκα του και στενή συνεργάτιδά του, Τζέιν. 

Βλέπουμε τις πρώτες δημιουργίες του ζευγαριού και εκπομπές σε τοπικά κανάλια με ελάχιστα μέσα αλλά τεράστια φαντασία και φτάνουμε στην τεράστια επιτυχία με τα Muppets και το "Sesame Street" και την έλευση νέων ταλαντούχων συνεργατών, φτιάχνοντας ένα αχτύπητο στούντιο. Έχοντας τη δύσκολη αποστολή να αναθρέψει τα πέντε παιδιά που είχε με τον Τζιμ, η Τζέιν δεν πήρε ποτέ τα εύσημα που τις αναλογούσαν για την επιτυχία. Ανάμεσα σε παιδιά και καριέρα, πόσο μάλλον τη δεκαετία του ’60, δεν υπήρχε δίλημμα. Πρώτα τα παιδιά. Κάτι που συνέβαινε με τις περισσότερες γυναίκες της εποχής. 

Από κάποια στιγμή και μετά, τα πάντα περνούσαν μέσα από το δημιουργικό πνεύμα, τις ιδέες και την ατελείωτη δουλειά που έριχνε ο Τζιμ μέρα νύχτα. Και τα πέντε παιδιά του ήρθαν για βοήθεια από τη στιγμή που ενηλικιώθηκαν και τα βλέπουμε να μιλάνε για συγκίνηση για τον πατέρα τους. 

34 χρόνια από τον θάνατο του Τζιμ Χένσον, οι δημιουργίες του παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες μέχρι σήμερα. Μας καλούν σε ένα ταξίδι στον κόσμο της ψυχαγωγίας και της καλής τηλεόρασης, της τηλεόρασης που λείπει σήμερα.