Μετά το τέλος του κόσμου: Η ταινία «Furiosa: A Mad Max Saga» κυκλοφορεί σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της.  


Η πολυαναμενόμενη μετα-αποκαλυπτική action ταινία «Furiosa: A Mad Max Saga» του George Miller κυκλοφορεί σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα και είναι το prequel της εντυπωσιακής ταινίας «Mad: Fury Road» του 2015 με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy. Αντί για τον Tom Hardy, πρωταγωνίστρια εδώ η εντυπωσιακή Anna Taylor-Joy που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν εφιαλτικό κόσμο στην έρημο, γεμάτο ατσάλι, μηχανές και φωτιά, και χαρακτήρες που δεν θα ήθελες να συναντήσεις στη ζωή σου.



Για πολλούς, το franchise ταινιών «Mad Max» του Αυστραλού σκηνοθέτη George Miller – με την πρώτη ταινία με πρωταγωνιστή τον Mel Gibson να κυκλοφορεί το 1979 – υπήρξε η αρχή των σύγχρονων μετα-αποκαλυπτικών ταινιών με θεματικές γύρω από την κατάρρευση της κοινωνίας μετά από μία πανδημία ή πυρηνική καταστροφή και την εικόνα ενός μέλλοντος δυστοπικού και εφιαλτικού. Μπορεί να ξεπηδήσει η ελπίδα μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Θυμόμαστε κάποιες μετα-αποκαλυπτικές ταινίες, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες.

Τα Παιδιά των Ανθρώπων (2006)
Το 2027, όχι τόσο μακριά μας, οι γυναίκες στην Αγγλία και σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και επικρατεί στρατιωτικός νόμος. Ένα πραγματικά εφιαλτικό σκηνικό για να ζήσει κάποιος. Ένας πρώην ακτιβιστής (
Clive Owen) αναλαμβάνει μία επικίνδυνη αποστολή, να οδηγήσει τη μοναδική έγκυο γυναίκα, την μετανάστρια Kee (Clare-Hope Ashitey), σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μία αριστουργηματική αν και δυστοπική ταινία του Alfonso Cuaron που – δυστυχώς – παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

28 Μέρες Μετά (2002)
22 χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορίας του, το μετα-αποκαλυπτικό φιλμ του
Danny Boyle («Η Παραλία», «Slumdog Millionaire») παραμένει εφιαλτικό, αφού περάσαμε και μία πανδημία και σειρά καραντινών. Οι δικές μας 28 Μέρες (ή αρκετές παραπάνω). Ένας νεαρός άνδρας (ο Cillian Murphy πριν το φετινό Όσκαρ με το «Oppenheimer») ξυπνάει από κώμα και βρίσκεται να περπατά σε ένα άδειο Λονδίνο. Δεν γνωρίζει τι συνέβη. Σύντομα θα μάθει ότι ένας δολοφονικός ιός έχει εξοντώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει μετατρέψει πολλούς ανθρώπους σε αιμοβόρα κτήνη. Ακολούθησε το εξίσου καλό prequel «28 Εβδομάδες Μετά» το 2007.

Ο Δρόμος (2009)
Σε έναν εφιαλτικό κόσμο που σχεδόν κάθε μορφή ζωής (φυτά, ζώα, άνθρωποι) έχει αφανιστεί από ένα αδιευκρίνιστο γεγονός, ένας πατέρας (
Viggo Mortensen) πρέπει να οδηγήσει τον μικρό του γιο (Kodi Smit-McPhee) προς τη θάλασσα. Γιατί στη θάλασσα; Ίσως το νερό από μόνο του είναι ένα σημάδι ελπίδας και σωτηρίας. Ίσως εκεί βρίσκεται μία κοινότητα για να τους δεχτεί. Μέχρι να φτάσουν εκεί πρέπει να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια και το μεγαλύτερο εμπόδιο, τον ίδιο τον άνθρωπο.

The Book of Eli (2010)
Στην Ελλάδα την είδαμε με τον τίτλο «Ο Εκλεκτός» και αυτός δεν είναι άλλος από τον
Denzel Washington που διασχίζει μόνος του μία έρημη και άνυδρη Αμερική μετά από πυρηνικό ολοκαύτωμα. Μαζί του έχει και προστατεύει το τελευταίο αντίτυπο της Βίβλου και πρέπει να το μεταφέρει – μέσα από πολλούς κινδύνους - σε κάποιο ασφαλές σημείο στη Δυτική Ακτή. Ίσως ξενίσει κάποιους αυτή η θρησκευτική αλληγορία, αλλά «Ο Εκλεκτός» είναι σίγουρα μία διαφορετική μετα-αποκαλυπτική ταινία που σε κρατάει στην οθόνη. Στα bonus και ο ρόλος του πολέμαρχου Gary Oldman.

WALL-E (2008)
Μία σπουδαία ταινία των
Disney και Pixar που δείχνει ότι η ελπίδα δεν χάνεται για αυτόν τον πλανήτη, ακόμα και αν οι άνθρωποι τον έχουν εγκαταλείψει και πίσω τους έχουν αφήσει μόνο ένα μικρό ρομπότ. Το μικρό ρομπότ WALL-E μαζεύει σκουπίδια για περισσότερα από 700 χρόνια χωρίς να διαμαρτύρεται, μέχρι που οι άνθρωποι στέλνουν στη Γη την EVE για να δουν αν ο πλανήτης είναι πια κατοικήσιμος. O WALL-E την ερωτεύεται και θέλει να την ακολουθήσει όπου και αν πάει. Μία συγκινητική ταινία που «έσπασε» τα ταμεία και μετέδωσε πολλά μηνύματα γύρω από την οικολογία, τον άκρατο καταναλωτισμό και την προστασία του πλανήτη μας.

Shaun of the Dead (2004)
Δεν γίνεται να μην προσθέσουμε και μία
zombie apocalypse ταινία, μόνο που αυτή είναι η βρετανική μαύρη κωμωδία «Shaun of the Dead» των Simon Pegg και Edgar Wright, φόρος τιμής σε κλασικές ταινίες όπως “Night of the Living Dead» και «Dawn of the Dead». Είναι το πρώτο μέρος της άτυπης τριλογίας Cornetto, ακολούθησαν οι εξίσου ενδιαφέρουσες ταινίες “Hot Fuzz” και “The Worlds End”, πάντα με πρωταγωνιστές τους Simon Pegg και Nick Frost. Η ζωή του Shaun, ενός βαριεστημένου πωλητή ηλεκτρονικών που προσπαθεί να «επιπλεύσει» στην ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλάζει όταν το Λονδίνο δέχεται επίθεση από ζόμπι.