Βρουμ βρουμ!


Ο Vin Diesel και η παρέα του μαρσάρουν στους δρόμους της υφηλίου για πάνω από 2 δεκαετίες, με 10 ταινίες και άπειρες περιπέτειες στο ενεργητικό τους. Οι «Μαχητές των Δρόμων» έχουν αλλάξει πολλά genre κατά καιρόυς, σε ένα franchise που συνεχίζει να εξελίσσεται -και παρ' όλο που για πολλούς αποτελεί το αρχέτυπο της χολιγουντιανής παρλαπίπας, εμείς το αγαπάμε για την τόλμη, το χαρμόσυνο ύφος και την απόλυτα απενοχοποιημένη, σχεδόν μεταμοντέρνα ταυτότητα που το χαρακτηρίζει.

Fast X (2023)

Η τελευταία ταινία του franchise είναι με διαφορά και η πιο δυσάρεστη, με τα behind-the-scenes ντράβαλα και τον εγωισμό του Deisel να δημιουργούν έναν κακοφτιαγμένο, κακομονταρισμένο αχταρμά γεμάτο άχαρα αστεία, απαράδεκτα γραφικά και αρνητικά vibes. Η camp γοητεία και η χαρμόσυνη αύρα του franchise είναι εδώ ανύπαρκτες.

2 Fast 2 Furious (2003)

Παρά τον iconic τίτλο του, το πρώτο sequel της σειράς είναι ιδιαιτέρως αναξιομνημόνευτο, με τον ενοχλητικά υπερεντατικό Tyrese Gibson να αντικαθιστά τον πάντοτε στωικό Diesel -και παρέα με τον (ομολογουμένως αβίστα χαρισματικό) Paul Walker, μπλέκονται σε ένα αστυνομικό μυστήριο γεμάτο χασμουρητά.

Fast and Furious (2009)

Μιλώντας για χασμουρητά, το «Fast and Furious» του 2009 αποτέλεσε, ουσιαστικά, reboot του franchise -φέρνοντας πίσω τους original χαρακτήρες και υιοθετώντας μία πιο action/adventure κατεύθυνση. Το σενάριο είναι κάπως ανιαρό, αλλά η ταινία κερδίζει πόντους για την δημιουργία της συνταγής που έμελλε να βελτιωθεί στο επόμενο φιλμ, και που τελικά εκτόξευσε το franchise στα αστέρια.

Fast & Furious 6 (2013)

Από την «χρυσή εποχή» του franchise, το Furious 6 είναι ίσως το λιγότερο συναρπαστικό, με την μηχανοκίνητη κομπανία του Diesel να έρχεται εδώ αντιμέτωπη με ένα τσούρμο εγγλέζους λωποδύτες.

F9: The Fast Saga (2021)

Ίσως φταίει το γεγονός πως αυτή η ταινία κυκλοφόρησε μετά από 2 χρόνια κινηματογραφικής ξηρασίας, αλλά το «F9» (που για πολλούς αποτελεί ένα από τα χειρότερα του franchise) μας διασκέδασε ιδιαιτέρως -κυρίως χάρη στις γελοιωδέστατα παρατραβηγμένες σκηνές δράσης του.

The Fast and the Furious (2001)

Μπορεί να αποτέλεσε απλώς μία ξεδιάντροπη αντιγραφή του «Point Break», το αυθεντικό Fast and Furious ωστόσο κατάφερε να δημιουργήσει τη δικιά του ταυτότητα, κυρίως χάρη σε ένα καστ από χαρισματικούς χαρακτήρες. Το αποτέλεσμα, βουτηγμένο στον 90s δραματικό αέρα, είναι ευχάριστο μέχρι και σήμερα.

Fast Five (2011)

Για πολλούς το ζενίθ του franchise, το «Fast 5» είναι ένα δροσερό, καλοκαιρινό, καλοσκηνοθετημένο, διασκεδαστικότατο και συναρπαστικό heist move που αναζωογώνησε το franchise, επιστράτευσε τον The Rock, και δημιούργησε ένα αξιαγάπητο ρόστερ από καρτουνίστικους ήρωες.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

Κορυφαίο της «πρώιμης περιόδου» του franchise, το «Τοkyo Drift» είναι πολύχρωμο, φανταχτερό, διασκεδαστικό και εμβληματικότατο -με early 2000s τεχνολογία, μουσική, ρούχα και αυτοκίνητα να πλυμμηρίζουν την οθόνη. Ο Justin Lin εμφυσά διακριτικά το franchise με το καρτουνίστικο worldbuilding που έμελλε να το καθορίσει.

The Fate of the Furious (2017)

Ίσως πολλοί να διαφωνήσουν μαζί μας, αλλά το 8ο φιλμ της σειράς είναι πραγματικά απολαυστικό -με την μηχανοκίνητη παρέα να μπλέκεται σε μία άρτια καλοκουρδισμένη κοσμοπολίτικη περιπέτεια. Το φιλμ κερδίζει έξτρα πόντους γιατί έσπασε την «κατάρα» που ήθελε κάθε ζυγό φιλμ της σειράς να αποτελεί απογοήτευση (τουλάχιστον μέχρι το απαράδεκτο «Fast X»).

Furious 7 (2015)

Με διαφορά το πιο ταξιδιάρικο, εύθυμο, δροσερό και συναρπαστικό φιλμ της λίστας μας, το Furious 7 αποτέλεσε ένα υπέροχο «αντίο» στον Paul Walker και σημάδεψε την ποπ κουλτούρα της περιόδου. Αν μας ρωτάτε, η σειρά θα έπρεπε να είχε σταματήσει εδώ.