Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.


Ο τίτλος του άρθρου περιέχει και ένα μικρό clickbait, που ίσως τελικά δεν θα αποδειχθεί και τόσο παραπλανητικός. Ναι, στη νέα σειρά του ΗΒΟ και του εκλεκτικού στούντιο A24 πρωταγωνιστεί ο Robert Downey Jr. – λίγο διαφορετικός και γερασμένος μέσα από make-up – αλλά ο κύριος πρωταγωνιστής, τουλάχιστον γύρω από αυτόν κινείται το πρώτο επεισόδιο, είναι ο ηθοποιός Αυστραλο-Βιετναμέζος ηθοποιός Hoa Xuande που απλά «κεντάει». O Robert Downey Jr. θα έχει πολλαπλούς ρόλους, καθηγητή, κινηματογραφιστή, πολιτικού. κατασκόπου.

Pixel

Η σειρά «The Sympathizer» είναι η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου – βραβευμένου με Pulitzer -  βιβλίου του 2015 του Βιετναμεζο-Αμερικανού καθηγητή Viet Tanh Nguyen. Είναι μία μίξη πολιτικής σάτιρας και σκοτεινού χιούμορ, πολιτικής και ιστορίας, κατασκοπίας και προδοσίας, η δράση τοποθετείται το 1975, κατά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ και την πτώση της πρωτεύουσας του Νοτίου Βιετνάμ, Σαιγκόν, από τις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ.

Στο «Sympathizer», ακολουθούμε τον Captain (Hoa Xuande), έναν κομμουνιστή κατάσκοπο των Βορείων που έχει «φυτευτεί» σε κομβική θέση στην καρδιά της μυστικής αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ - ακούει, βλέπει και μεταφέρει τα πάντα στους αντιπάλους - μέχρι που φτάνει εκείνη τη στιγμή όπου υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των Βορείων, με την πρωτεύουσα Σαιγκόν να πέφτει. O Captain θα μεταναστεύσει και αυτός στις ΗΠΑ σαν πρόσφυγας και θα συνεχίσει τη δουλειά του σαν κατάσκοπος επί αμερικανικού εδάφους. Με νέα ζωή μπροστά του, δεν θα αρχίζουν τα ηθικά διλήμματα αν αυτό που κάνει είναι λάθος ή σωστό.

Πίσω από την καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη
Park Chan-wook που αγαπήσαμε μέσα από μεγάλες ταινίες όπως «Oldboy», «Lady Vengeance», «Snowpiercer» και «The Handmaiden», όπως και την κατασκοπευτική σειρά «The Little Drummer Girl» με φόντο την Αθήνα.



Πριν από λίγες ώρες κυκλοφόρησε το πρώτο επεισόδιο του «
The Sympathizer» και εκεί μαθαίνουμε περισσότερα για τον Captain και την στενή επαφή του με τον κατάσκοπο της CIA, Claude (Robert Downey Jr.), και έναν στρατηγό του Νοτίου Βιετνάμ. Κάπου εμβόλιμα στο επεισόδιο βλέπουμε και την ανάκριση μίας γυναίκας από το Βόρειο Βιετνάμ από τις αρχές των νοτίων που ίσως γνωρίζει κάθε κατάσκοπο που δουλεύει για τους κομμουνιστές. Θα «δώσει» τον Captain; Τα τελευταία λεπτά, με τις δυνάμεις των Βορείων να πλησιάζουν τη Σαιγκόν είναι πραγματικά συναρπαστικά, από τις καλές στιγμές της τηλεόρασης.

Δεν υπάρχει κάποιο ψεγάδι στο πρώτο επεισόδιο του «
The Sympathizer». Το κλασικό φορμάτ με ένα νέο επεισόδιο να προβάλλεται κάθε βδομάδα φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της σειράς και της δημιουργίας μίας γλυκιάς αναμονής και αγωνίας. Μέχρι την επόμενη βδομάδα, το πρώτο επεισόδιο του «The Sympathizer» πιάνει σχεδόν άριστα.