Ο απόλυτος character actor της εποχής μας!


Ο πανύψηλος σουηδός με το γλυκό χαμόγελο μετράει αναρίθμητους ρόλους από τότε που ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 και σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, ο χαρισματικός ερμηνευτής αποτελεί μία από τις πιο οικίες και γοητευτικές φάτσες του σύγχρονου Χόλιγουντ! Με αφορμή τον αξιομνημόνευτο (και αγνώριστο) ρόλο του ως Baron Harkonen στο «Dune» λοιπόν, ρίχνουμε μια ματιά στην πλούσια φιλμογραφία του!

Ξεκινώντας την καριέρα του στο Σουηδικό κινηματογράφο, ο Skarsgard έγινε γνωστός για το ρόλο του στην ταινία «Good Evening, Mr. Wallenberg», όπου ενσάρκωσε έναν φιλάνθρωπο διπλωμάτη. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την πολυετή συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Lars von Trier, με τον οποίο έμελλε να ολοκληρώσει πολυάριθμα πρότζεκτ -μεταξύ των οποίων τα «Dogville» και «Nymphomaniac».

Τη δεκαετία του '80, ο Skarsgard «μετανάστευσε» στο Χόλιγουντ, συμμετέχοντας στο «Noon Wine» του 1985 και συνεχίζοντας με το «Unbearable Lightness of Being» του 1988. Το 1990, ο Skarsgard εμφανίστηκε στο «Hunt for Red October» του John McTiernan και το 1997 πρωταγωνίστησε στο Νορβηγικό νεο-νουάρ «Insomnia», το οποίο έμελλε να αναπαραχθεί το 2002 από τον Christopher Nolan! Την ίδια χρονιά, ο Stellan έμελλε να εμφανιστεί τόσο στο «Good Will Hunting» του Gus Van Sant, όσο και στο «Amistad» του Steven Spielberg.

Τη δεκαετία του 2000, ο Skarsgard θεμελίωσε τη θέση του ως πανταχού παρών βηταρολάς του αμερικάνικου κινηματογράφου, με τον αξέχαστο ρόλο του ως Bootstrap Bill στη σειρά ταινιών «Πειρατές της Καραϊβικής» να πρωτοστατεί. Μετά από μερικές αξιομνημόνευτες συμμετοχές σε ταινίες όπως τα «Mamma Mia», «Angels and Demons» και «Girl With The Dragon Tattoo», ο Skarsgard έκανε το ντεμπούτο του στο Marvel Cinematic Universe ενσαρκώνοντας τον μισότρελο επιστήμονα Eric Selvig και το 2019, απέκτησε το πρώτο του βραβείο Emmy για την ερμηνεία του στο «Chernobyl» του HBO!

Φυσικά, το ταλέντο του Stellan είναι κληρονομικό, με τέσερα από τα 8 (!) παιδιά του να είναι επίσης ηθοποιοί -και συγκεκριμένα οι Alexander («The Northman») και Bill («It») έχουν ήδη καθορίσει τη θέση τους ως παγκόσμιοι σουπερ-σταρ. Όσο για τον Stellan, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος, ανυψώνοντας κάθε πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχει: από το «Andor» του Disney+ μέχρι το «Dune» του Denis Villeneuve, ο Stellan εξακολουθεί να είναι σταθερή αξία στο Αμερικάνικο σινεμά, και εμείς, δε βλέπουμε την ώρα για τη συνέχεια!