Το πιο γοητευτικό κινηματογραφικό τέρας


Τα τέρατα κάθε λογής μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού από τις πρώτες κιόλας ημέρες του κινηματογράφου, με τον Νοσφεράτου, τον Δράκουλα, τον Λυκάνθρωπο και σύσσωμα τα απόκοσμα φιλαράκια τους να ανατριχιάζουν τους θεατές σε κάθε γωνιά του πλανήτη! Φυσικά, κανένα τέρας δεν είναι πιο εμβληματικό από αυτό του Φρανκενστάιν, με τις φιλοσοφικές ιδέες της Mary Shelley και το αξεπέραστο creature design του Jack Pierce να γράφουν κινηματογραφική ιστορία -και να αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο δυτικό πολιτισμό!

Η πιο ακράδαντη απόδειξη της μακροζωίας του Τέρατος είναι φυσικά, η αδειάλειπτη παρουσία του στο σελιλόιντ εδώ και μία εκατονταετία -με τους απανταχού κινηματογραφιστές να μας προσφέρουν αναρίθμητες εκδοχές της κλασικής ιστορίας, είτε πρόκειται για μεταμοντέρνες αποδομήσεις, είτε για πιστές μεταφορές, είτε για ανεξέλεγκτες, ξεκαρδιστικές παρωδίες!

Frankenstein (1931)

Μπορεί ο θρύλος του Φρανκενστάιν να γεννήθηκε στο μυαλό της Mary Shelley, ήταν ωστόσο η ταινία του James Whale που τον έκανε θεμέλιο της ποπ κουλτούρας: Το ιδιοφυές makeup design του Jack Pierce έδωσε στο Τέρας την κλασική του εμφάνιση (πράσινο δέρμα, μεγάλο κούτελο, βίδες και μπουλόνια) και η απολαυστική ερμηνεία του Boris Κarloff ήταν το κερασάκι στην τούρτα. 

Bride of Frankenstein (1935)

Μόλις 4 χρόνια μετά, ο James Whale επέστρεψε στο franchise για να μας συστήσει ένα ολοκαίνουριο τερατούργημα! Η Νύφη του Φρανκενστάιν ήταν εξίσου οπτικά εμβληματική με τον σύζυγό της, και ενσαρκώθηκε άψογα από την original goth mommy Elsa Lanchester.

Young Frankenstein (1974)

Με τον Mel Brooks στη σκηνοθετική καρέκλα και τον Gene Wilder στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η κλασική παρωδία του 1974 έχει όλα όσα περιμένετε: χαζοβιόλικο χιούμορ, αχαλίνωτη φάρσα, καθώς και μία αξέχαστη ερμηνεία από τον συγχωρεμένο Marty Feldman.

Mary Shelley's Frankenstein (1994)

Δύο χρόνια μετά τον υπερεπιτυχημένο «Δράκουλα» του Francis Ford Coppola, ο Kenneth Branagh επιχείρησε να φτιάξει το δικό του κουλτουριάρικο monster movie, με τον Robert De Niro στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρά τα μεγάλα ονόματα της παραγωγής και την πίστη στο πρωτότυπο ωστόσο, η ταινία δεν κατάφερε να γοητεύσει τους κριτικούς. 

Victor Frankenstein (2015)

Μία από τις αγαπημένες μας «ένοχες απολαύσεις» των 2010s, το «Victor Frankenstein» του Paul McGuigan προσπάθησε να αναπαράξει το ύφος του Γκαϊριτσικού «Sherlock Holmes», επιστρατεύοντας τους απολαυστικούς Daniel Radcliffe και James McAvoy στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Poor Things (2023)

Ο Γιώργος Λάνθιμος μεταφέρει στην οθόνη το ανατρεπτικό μυθιστόρημα του Alasdair Gray, και το αποτέλεσμα είναι εξίσου εμβληματικό με τον αυθεντικό «Φρανκενστάιν» του 1931: Η φεμινιστική αποδόμηση του τερατο-θρύλου έγινε πάραυτα παγκόσμιο φαινόμενο, και αποτέλεσε μία από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες της χρονιάς.

Lisa Frankenstein (2024)

H αθεόφοβη σεναριογράφος Diablo Cody («Jennifer's Body») μας χαρίζει ακόμη ένα instant cult classic, με τους Kathryn Newton και Cole Sprouse στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μία εκκεντρική μαθήτρια αποφασίζει να... κατασκευάσει το ιδανικό αγόρι, αλλά τα πράγματα γρήγορα ξεφεύγουν...