Από το «Snatch» στον «Aladdin»


Εν αναμονή του επερχόμενου «Ministry Of Ungentlemanly Warfare», όπου ο Guy Ritchie αναλαμβάνει να μας διηγηθεί την πρώτη αποστολή των Ειδικών Δυνάμεων, αναπολούμε την σκηνοθετική καριέρα του θεότρελου Βρετανού με το ιδιαίτερο προσωπικό στυλ και τις μαφιόζικες ευαισθησίες.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Μπορεί το «Lock, Stock...» να μην αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές ή καλογυρισμένες ταινίες του Richie, αλλά το βάζουμε στη λίστα μας γιατί ήταν αυτή που μας σύστησε το ιδιαίτερο κινηματογραφικό του στιλ: Εμπνευσμένος από την ξέφρενη, μεταμοντέρνα προσέγγιση του Tarantino στον αμερικάνικο υπόκοσμο, ο Richie εφάρμοσε το ίδιο ύφος στους γκάνγκστερς του Λονδίνου, επιστρατεύοντας τους (άγνωστους τότε) Jason Statham, Vinnie Jones και ένα τσούρμο σκληροτράχηλους ασχημομούρηδες, για να κάνει ένα απολαυστικό πορτρέτο του Βρετανικού εγκλήματος. Στιλιζαρισμένο στο έπακρο, διανθισμένο με κατάμαυρο χιούμορ και με μοντάζ σε ρυθμό πολυβόλου, το «Lock Stock» άφησε εποχή, εγκαινίασε ένα νέο ρεύμα γκανγκστερικού φιλμ για τον 21ο αιώνα και μας σύστησε την κλασική σεναριακή μανιέρα του Guy Richie: Μετά από μία σειρά από συμπτώσεις, ένα ανεπανάληπτο ρόστερ από μαφιόζους, ληστές και αλητήριους κάθε λογής αναζητά ένα πολύτιμο αντικείμενο, με την ιστορία να κορυφώνεται σε ένα μαζικό και ανελέητο πιστολίδι.

Aladdin (2019)

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αγάπη μας για το «Aladdin» του 2019: Ναι, μπορεί να είναι ένα άψυχο και αχρείαστο remake του κλασικού animation, με την ανέμπνευστη σφραγίδα της σύγχρονης Disney (και φυσικά πολλές φορές χειρότερο από το orginal), αλλά το ταλέντο του Richie στους συναρπαστικούς διαλόγους και τους συμπαθέστατους χαρακτήρες κάνει το νέο «Aladdin» ένα ευχάριστο guilty pleasure δίωρο.

The Man from U.N.C.L.E (2015)

O Guy Richie επαναφέρει ένα κλασικό κατασκοπικό σήριαλ της δεκαετίας του '60, υιοθετώντας την απαραίτητη camp αισθητική. Με τον απολαυστικότατο Henry Cavill στον πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιωμένο από την γοητευτική Alicia Vikander αλλά και την σαρδόνια Elizabeth Debicki στο ρόλο της αντιπάλου του, το «The Man from U.N.C.L.E» είναι μία τρυφερή, αστεία και διασκεδαστική αναφορά στα παλιά, καλά spy thrillers.

Sherlock Holmes (2009)

To 2009, o Richie άφησε πίσω του τον λιγδερό Λονδρέζικο υπόκοσμο και ρίχτηκε με τα μούτρα στο blockbuster σινεμά, με συνεργούς τον αθεόφοβο Robert Downey Jr. και τον απαράμιλλο Jude Law. Η νέα αυτή εκδοχή του Σέρλοκ Χόλμς εγκαινίασε μία καινούρια περίοδο Σερλοκομανίας (με τη σειρά του BBC να κυκλοφορεί μόλις ένα χρόνο αργότερα), καθώς και ένα μίνι-ρεύμα ούλτρα-στιλιζαρισμένων ταινιών δράσης βασισμένων σε steampunk χαρακτήρες. Ο Richie εκτόξευσε εδώ τις κινηματογραφικές του ευαισθησίες, γεμίζοντας την οθόνη με παρατραβηγμένα ειδικά εφφέ, εκκωφαντικούς ήχους, αλλεπάλληλο slow-motion και πολλά άλλα κινηματογραφικά κόλπα, με αποτέλεσμα μία ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική και αξέχαστη περιπέτεια. Ένα ακόμη πιο αχαλίνωτο, αλλά εξίσου συναρπαστικό sequel με τίτλο «The Game of Shadows» κυκλοφόρησε το 2011.

Snatch (2000)

Μέχρι και σήμερα, η καλύτερη ταινία του Guy Richie είναι φυσικά το «Snatch» του 2000! Δύο χρόνια μετά το «Lock Stock», ο Richie επέστρεψε στα Λονδρέζικα λημέρια του για να πει ακόμη μία γκανγκστερική ιστορία βίας, απληστίας και ηλιθιότητας. Brad Pitt, Jason Statham, Benicio Del Toro και ένα καρτουνίστικο καστ από εγκληματίες κάθε λογής μπλέκονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό, και ο Richie μας προσφέρει ένα απολαυστικό φιλμ γεμάτο ξεκαρδιστικές ατάκες, διαλόγους-φωτιά, ασταμάτητο editing και θεοσκότεινο χιούμορ.