Εν αναμονή του «Wish», θυμόμαστε τις καλύτερες animated πριγκίπισσες όλων των εποχών!


Η φιλμογραφία της Disney ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια ολοκαίνουρια πριγκίπισσα! H 17χρονη Asha είναι η πρωταγωνίστρια του επερχόμενου «Wish», της νέας ταινίας κινουμένων σχεδίων του στούντιο Disney, και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της το Νοέμβριο που μας έρχεται. Το θρυλικό στούντιο μας έχει χαρίσει πολυάριθμες εμβληματικές πριγκίπισσες τα τελευταία 100 χρόνια, άλλες παραδοσιακές, άλλες δυναμικές, άλλες αντισυμβατικές και άλλες αναπάντεχες! Και μπορεί ο ορισμός της επίσημης «πριγκίπισσας» να είναι πολύ συγκεκριμένος σύμφωνα με το στούντιο, εμείς όμως επεκτείνουμε λίγο τις επιλογές μας, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε όλους τους αγαπημένους μας χαρακτήρες!

Έλσα (Frozen, 2013)

Η απόλυτη new age πριγκίπισσα! Η Έλσα έχει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μιας σωστής πριγκίπισσας (επίσημος τίτλος, old-school κάστρο, δραματικό backstory), πασπαλισμένα με κούλ υπερδυνάμεις, συναρπαστικό characterisation και ανάγλυφα ανεξάρτητη προσωπικότητα! Η Έλσα απέδειξε πως οι πριγκίπισσες είναι πάντα στη μόδα, ανασταίνοντας το είδος αλλά και σύσσωμη την Ντισνεϊκή φιλμογραφία, και άφησε ιστορία ως η πιο εμπορικά επιτυχημένη πριγκίπισσα όλων των εποχών.

Μεγάρα (Hercules, 1997)

Η Μεγάρα μπορεί να μην έχει επίσημο βασιλικό τίτλο (περισσότερο θυμίζει femme fatale από κάποιο κλασικό φιλμ-νουάρ), αλλά είναι εξίσου δυναμική, συναρπαστική και αξέχαστη με οποιαδήποτε άλλη πριγκίπισσα της λίστας μας! Συγκεκριμένα, την αγαπάμε για το σπαραξικάρδιο «I Won't Say (I'm In Love)» που ερμηνεύει, το οποίο αποτελεί, αν μας ρωτάτε, ένα από τα ρομαντικότερα τραγούδια της ντισνεϊκής φιλμογραφίας!

Eva (Wall-E, 2008)

Εντάξει, ίσως να έχουμε ξεχειλώσει λίγο τον ορισμό της «πριγκίπισσας», αλλά τι να κάνουμε που το «Wall-E» αποτελεί το κορυφαίο animated ρομάντζο όλων των εποχών; Η Eva κάνει την εμφάνισή της στα μισά της πρώτης πράξης για να φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή του Wall-E, είναι εκείνη όμως τελικά που καταλήγει να αναθεωρήσει τη ζωή της, σε μία από τις συναρπαστικότερες περιπτώσεις «κρυφής πρωταγωνίστριας» που έχουμε δει ποτέ!

Μουλάν (Mulan, 1998)

Μία από τις κορυφαίες πριγκίπισσες της αξέχαστης ντισνεϊκής «αναγέννησης», η Μουλάν έχει στο ενεργητικό της το πιο κουλ origin story που έχουμε δει ποτέ, καθώς και δύο-τρία εμβληματικά τραγούδια! Τι άλλο θες;

Τζέσι (Toy Story 2, 1999)

Το να πούμε την Τζέσι «πριγκίπισσα» φαντάζει κάπως υποτιμητικό, μιας και η δυναμική καουμπόισσα της Pixar δεν εμπίπτει σε κανένα προκαθορισμένο στερεότυπο -όμως δε θα χάσουμε ποτέ την ευκαιρία να αναφερθούμε στον αγαπημένο μας χαρακτήρα της πιξαρικής φιλμογραφίας! Εξάλλου, αν το καλοσκεφτείς, η Τζέσι έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας σωστής πριγκίπισσας: Μαρτυρικό origin story, χρόνια απομόνωσης σε ένα μεταφορικό «κάστρο», καθώς και ένα δακρύβρεχτο, αξέχαστο theme song.

Άριελ (The Little Mermaid, 1989)

Μπορεί η Έλσα να «ανέστησε» το πριγκιπικό ρόστερ για τον 21ο αιώνα, ήταν η Άριελ ωστόσο που εγκαινίασε τη νέα εποχή animated πριγκιπισσών όπως τις ξέρουμε σήμερα: Η Άριελ άνοιξε το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες ηρωίδες της λίστας μας, ανανεώνοντας το ρόλο της πριγκίπισσας από αβοήθητη κορασίδα σε δυναμική πρωταγωνίστρια. Ανεξάρτητη προσωπικότητα, αξέχαστα τραγούδια, συναρπαστική ιστορία που λειτουργεί ως ύμνος χειραφέτησης αλλά και ως queer παραβολή, η Μικρή Γοργόνα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που είδαμε ως τώρα στη λίστα μας και αποτελεί, μέχρι και σήμερα, την εμβληματικότερη πριγκίπισσα της ντισνεϊκής βιβλιοθήκης.