Από τον Andy Serkis μέχρι τον Geoffrey Rush.


Τα επιστημονικά κατορθώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι αδιαμφισβήτητα, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ωστόσο είναι το απαράμιλλο brand του: Η χαρακτηριστική εμφάνιση του φυσικού από το Ulm καθόρισε την εικόνα του στερεοτυπικού επιστήμονα στην ποπ κουλτούρα, αλλάζοντας έτσι όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και την παγκόσμια τέχνη γενικότερα. Τα ατίθασα λευκά μαλλιά, τα κουρασμένα μάτια, το μουστάκι και η γερμανική καταγωγή έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του οπτικού λεξιλογίου μας, και έχουν καθορίσει τα designs αναρίθμητων αγαπημένων χαρακτήρων, από τον Yoda του «Star Wars», μέχρι τον Dr. Strangelove, τον Dr Vegapunk και τον Rick Sanchez.

Το γοητευτικό αυτό μείγμα ιδιοφυΐας και εκκεντρικότητας, ο συνδυασμός παιδικού ενθουσιασμού, υψηλής νοημοσύνης και τραγικού backstory, μοιάζει βγαλμένος από κάποιο ευφάνταστο σενάριο -και αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των κινηματογραφιστών που κλήθηκαν να αποτυπώσουν τη ζωή του, για πάνω από 100 χρόνια. Πράγματι: Ήδη από τη δεκαετία του 1920, σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο έφτιαχναν ταινίες και ντοκιμαντέρ με τη ζωή και τα κατορθώματα του διάσημου φυσικού, και με εύρος που εκτείνεται από τον αυστηρό ρεαλισμό στην θεότρελη κωμωδία, η φιλμογραφία του Αϊνστάιν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον -ενώ η πληθωρική προσωπικότητά του έχει προσελκύσει στο ρόλο μερικά αξιοζήλευτα ταλέντα.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Oppenheimer» λοιπόν, όπου θα εμφανιστεί σύσσωμη η επιστημονική αφρόκρεμα του 20ου αιώνα (συμπεριλαμβανομένου και του Αϊνστάιν, ενσαρκωμένου από τον Σκωτσέζο ηθοποιό Tom Konti), σας παρουσιάζουμε τις 5 πιο αξέχαστες εμφανίσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση!

Geoffrey Rush (Genius) - 2017

H βιογραφική ανθολογία του National Geographic που μεταξύ άλλων εξερεύνησε τις ζωές του Πικάσο και της Αρέθα Φράνκλιν, αφιέρωσε την παρθενική της σεζόν στον πιο αναγνωρίσιμο επιστήμονα όλων των εποχών: μελετώντας τις πιο μελοδραματικές πτυχές της ζωής του, το «Genius» ακολούθησε τον Αϊνστάιν από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι τα βαθιά γεράματα, γοητεύοντας κοινό και κριτικούς και αποσπώντας 10 υποψηφιότητες για Emmy. Ο Geoffrey Rush, περίφημος για τις παιχνιδιάρικες ερμηνείες του, δίνει εδώ (όπως πάντα) το 100% του εαυτού του, ενσαρκώνοντας αβίαστα τον απενοχοποιημένο ενθουσιασμό και την αστείρευτη αγάπη που έτρεφε ο Αϊνστάιν για τη δουλειά του.

Andy Serkis (Einstein and Eddington) - 2008

Στην τηλεοπτική αυτή ταινία του BBC, ο Andy Serkis (Lord of the Rings) και ο David Tennant (Doctor Who) ενσαρκώνουν δύο αντιδιαμετρικά αντίθετους αληθινούς χαρακτήρες: τον αχαλίνωτο Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον εσωστρεφή Άρθουρ Έντινγκτον. Το 1914, ο Αϊνστάιν καλείται από την Πρωσική Aκαδημία Επιστημών να διαψεύσει τις θεωρίες του Νεύτωνα, ενώ ο Έντινγκτον αναλαμβάνει να τις υποστηρίξει, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Cambridge. Σε αντίθετες πλευρές του Α' Παγκοσμίου, οι δύο επιστήμονες ξεκινούν μία κρυφή συνεργασία δι' αλληλογραφίας, και ενώ ο Αϊνστάιν προχωρά τη θεωρία του, ο Έντινγκτον αναλαμβάνει να την αποδείξει πειραματικά, σε μια αλληλεπίδραση που έμελλε να αλλάξει την πορεία της επιστήμης. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι φυσικά, αβίαστα συναρπαστικοί εδώ, με τον Andy Serkis να προσδίδει στον Αϊνστάιν μια επαναστατική γοητεία και μία ακλόνητη αποφασιστικότητα.

Yahoo Serious (Young Einstein) - 1988

Η θεότρελη παρωδία του Αυστραλού κωμικού Yahoo Serious αποτελεί την απόλυτη '80s καλτίλα, και «εξερευνά» τη ζωή του νεαρού Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενός επιστήμονα από την Τασμανία που ανακαλύπτει τη Θεωρία της Σχετικότητας, το Ροκ εντ Ρολ και τις Σανίδες του Σερφ. Η ταινία μπορεί να μην κατάφερε να γοητεύσει το διεθνές κοινό, έγινε ωστόσο μία από τις πιο επιτυχημένες εγχώριες παραγωγές της Αυστραλίας, καθώς και μία από τις εμβληματικότερες κωμωδίες του Αυστραλιανού σινεμά.

Michael Emil (Insignificance) - 1985

O Άλμπερτ Αϊνστάιν, η Μέριλιν Μονρό, ο Γερουσιαστής Μακάρθι και ο Τζο Ντιμάτζιο μπαίνουν σε ένα μπαρ. Αυτή είναι περίπου η ιδέα πίσω από την ξεχασμένη κωμωδία «Insignificance» του Nicholas Roeg, σκηνοθέτη των «Don't Look Now» και «Τhe Man Who Fell To Earth». Ο Roeg μεταφέρει στην οθόνη μια συνάντηση που δε συνέβη ποτέ, με τον Michael Emil να ενσαρκώνει μια φανταστική εκδοχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος μάλιστα αναπτύσσει μια ρομαντική σχέση με την Μέριλιν Μονρό!

Ed Metzger (Διάφορα) - 1967-2021

Αν και άγνωστος στους περισσoτέρους, ο Edward Metzger είχε μια πλούσια και πολυετή καριέρα στο ρόλο του εμβληματικού επιστήμονα. Έχοντας ενσαρκώσει τον Αϊνστάιν για πάνω από 30 χρόνια στο θεάτρο, ο Metzger έχει κάνει την εμφάνισή του στο κινηματογραφικό «Watchmen» του 2009, καθώς και στο τηλεοπτικό «The Super Mario Brothers Super Show» του 1989.