0 6ος κύκλος της πολυβραβευμένης σατιρικής μαύρης ανθολογίας μόλις κυκλοφόρησε στο Netflix, με 5 νέα επεισόδια.


Είναι γεγονός! Η έκτη σεζόν της σκοτεινής, σατιρικής ανθολογίας του Τσάρλι Μπρούκερ μόλις κυκλοφόρησε στο Netflix, με 5 νέα ολόφρεσκα επεισόδια και ένα all-star πρωταγωνιστών, Άαρον Πολ, Μάικλ Σέρα, Σάλμα Χάγιεκ, Ζάζι Μπιτς, Άντζανα Βάσαν, Άννι Μέρφι, Ντάνιελ Πόρτμαν, Τζος Χάρτνετ, Κέιτ Μάρα και άλλοι.



Κάθε επεισόδιο του «Black Mirror» είναι και ένα τηλεοπτικό γεγονός από μόνο του και συζητιέται έντονα για μήνες. Ποιος ξεχνάει επεισόδια σαν το «Hang the DJ», «USS Callister» και «San Junipero»;

Αφού πρώτα δείτε τα 5 νέα επεισόδια, τι θα λέγατε να ξεκινήσετε το binge-watching κάποιων άλλων σειρών που έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με το «Black Mirror»;

Love, Death & Robots (Netflix, 2019-2022)

Βραβευμένη με πολλά Emmy, η adult ανθολογία των Τιμ Μίλερ (Deadpool, Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο) και Ντέιβιντ Φίντσερ (Fight Club, Mindhunter) σε καλεί σε ένα ταξίδι στη φαντασία, τον τρόμο, το χιούμορ και την επιστημονική φαντασία, μέσα από μικρής διάρκειας επεισόδια (τα περισσότερα animated, από studios και δημιουργούς από όλο τον κόσμο). Μπορείς να ξεκινήσεις να βλέπεις όποιο επεισόδιο θέλεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά. Κάθε ένα είναι μία ξεχωριστή ιστορία, εμπειρία και εγκεφαλικό trip. Κάποια από αυτά πραγματικά θα σου χαραχθούν στο μυαλό για τη φαντασία, το σενάριο και το πόσο μακριά έχει φτάσει το animation και η μαστοριά κάποιων.

 

Maniac
(Netflix, 2018)

Δεν την λες «αδικοχαμένη» σειρά αν και ολοκληρώθηκε μέσα σε έναν κύκλο. Έτσι την είχε σχεδιάσει ο δημιουργός της, Πάτρικ Σόμερβιλ, 10 επεισόδια και αυτό ήταν. Βασισμένη ελεύθερα στη νορβηγική σειρά του 2015 με τον ίδιο τίτλο, το «Maniac» του Netflix, με πρωταγωνιστές τους  σταρ Έμμα Στόουν (την περιμένω πώς και πως στη νέα του ταινία του Γιώργου Λάνθιμου) και Τζόνα Χιλ, καίει όσα εγκεφαλικά κύτταρα μας έχουν απομείνει. Οι δύο σταρ συναντιούνται 11 χρόνια μετά το «Superbad» και η χημεία μεταξύ τους δεν κρύβεται. Όπως το διαβάζετε, χημεία. Η σειρά μόνο «εύκολη» δεν είναι, χωρίς να λείπει το χιούμορ, με τους δύο πρωταγωνιστές-ξένους μεταξύ τους στην αρχή, να ζουν σε μία φουτουριστική Νέα Υόρκη, και να συμμετέχουν στα τελευταία στάδια μιας μυστηριώδους φαρμακευτικής μελέτης και κάποιων νέων χαπιών που μπορούν να επιδιορθώσουν το μυαλό, τη θλίψη, την σχιζοφρένεια, το άγχος. Μπορούν; Ή οι παρενέργειες θα είναι δραματικές; Ποιος κόσμος είναι αληθινός και ποιος μία παραίσθηση;



The Twilight Zone (CBS, 2019-2020)

Από τις κλασικότερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, η εβδομαδιαία ανθολογία μυστηρίου «Η Ζώνη του Λυκόφωτος» πρωτοεμφανίστηκε στην αμερικανική τηλεόραση το 1959, με αφηγητή και δημιουργό τον θρυλικό Ροντ Σέρλινγκ, και συνεχίζει να μας απασχολεί μέχρι και σήμερα. Εδώ, αναφερόμαστε στη σύγχρονη αναβίωση της σειράς που επιχείρησε ο Τζόρνταν Πιλ («Get Out», «Nope») -στον ρόλο και του αφηγητή- για λογαριασμό του CBS, με 2 νέους κύκλους και 20 αυτοτελή επεισόδια. Κάποια από αυτά είναι πραγματικά ενδιαφέροντα, κάποια όχι, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ατμόσφαιρα και τις απίθανες ιστορίες των πέντε πρώτων κύκλων (1959-1964). «Μία σειρά από ευφάνταστες ιστορίες που δεν τις περιορίζει οι χρόνος ή ο χώρος ή οι θεμελιώδεις κανόνες της φύσης», Ροντ Σέρλινγκ.

Inside No. 9 (BBC, 2014-2023)

Σε κάθε νέα σεζόν της βρετανικής σειράς ανθολογίας, οι συντελεστές της βάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά και όλο καταφέρνουν να τον περνάνε. Δεν έχετε ακούσει πολλά για τη σειρά με τίτλο «Inside No. 9», είμαστε σίγουροι. Στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, οι φίλοι της είναι φανατικοί. Κάθε 30λεπτο επεισόδιο και μία νέα αυτοτελής ιστορία μαύρου χιούμορ, πειραματισμού και ανατροπών, με τον αριθμό 9 πάντα να παίζει κάποιον  ρόλο (αριθμός δωματίου ή αριθμός οδού, το κομμάτι ενός παζλ, ο ένατος μιας παρέας ανθρώπων). Δημιουργοί της σειράς, που μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε τον 8ο κύκλο της, το φοβερό δίδυμο των Ρις Σίαρσμιθ και Στιβ Πέμπερτον, τους οποίους παλαιότερα είχαμε γνωρίσει μέσα από τις επίσης κατάμαυρες κωμωδίες «The League of Gentlemen» και «Psychoville».

Room 104 (HBO, 2017-2020)

Από τα αδέρφια Μαρκ και Τζέι Ντουπλάς, masters του mumblecore, του αμερικανικού κινηματογραφικού υποείδους που χαρακτηρίζεται από τον φυσικό διάλογο, τη μίνιμαλ δράση (όχι απαραίτητα) και τον χαμηλό προϋπολογισμό, κάθε επεισόδιο -είναι και 48, ζωή να έχουν- της σειράς 4 κύκλων λαμβάνει χώρα σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο ξενοδοχείου, 5άστερου ή φτηνού μοτέλ, πάντα με τον αριθμό 104 στην πόρτα. Κάθε επεισόδιο και μία νέα ιστορία, με τα περισσότερα να είναι γραμμένα από τον Μαρκ Ντουπλάς και σκηνοθετημένα από διαφορετικούς σκηνοθέτες (που σημαίνει ότι κανένα επεισόδιο δεν μοιάζει με κάποιο άλλο). Η έκπληξη, η ανατροπή, το μαύρο χιούμορ, ο τρόμος και ο σουρεαλισμός είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις μοναδικές ιστορίες που συμβαίνουν στο δωμάτιο 104, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες και plot twists που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.  



Philip Κ. Dicks Electric Dreams (Amazon Prime, 2017)

Επιτέλους και μία ανθολογία επιστημονικής φαντασίας βασισμένη στα όνειρα και τους κόσμους του Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Κ. Ντικ. Κρίμα που δεν συνέχισε με έναν δεύτερο κύκλο αλλά ακόμα και έτσι, τα 10 αυτοτελή επεισόδια των «Ηλεκτρικών Ονείρων», μας ενθουσίασαν. Ό,τι πιο κοντινό, από τις σειρές που παρουσιάζουμε εδώ, στο «Black Mirror», χωρίς να χάνει από αυθεντικότητα και ευρηματικότητα. 10 ωριαία επεισόδια επιστημονικής φαντασίας, γεμάτα σασπένς, παράξενους δυστοπικούς κόσμους και κοινωνίες, corporate γίγαντες που ελέγχουν τα πάντα και συναρπαστικούς χαρακτήρες (ανάμεσα τους και οι ηθοποιοί Μπράιαν Κράνστον και Στιβ Μπουσέμι), βία, πολιτική και πώς η τεχνολογία επιδρά στην ανθρώπινη φύση. Και όμως, παρά την μαυρίλα, μία ακτίδα ελπίδας εμφανίζεται στην ορίζοντα.