Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι, Βλέπω το Θάνατό σου, Donnie Darko, Wild Things, ποιος δεν έχει δει αυτά τα classic gems από τα 90s και 00s;


Σε συνέχεια των φόνων του Ghostface, όσοι επέζησαν αφήνουν το Γούντσμπορο πίσω τους και ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο. Κάπως έτσι ξεκινάει η νέα, έκτη κατά σειρά, ταινία “Scream” που ανανεώνει για τα καλά το ενδιαφέρον του κόσμου για το -κλασικό πλέον- franchise τρόμου. Από τις πρώτες βδομάδες προβολής του, τα έχει πάει περίφημα στο παγκόσμιο box office, μετατοπίζοντας ακόμα και ταινίες όπως το “Ant-Man” και το “Shazam!”. Μοναδικός του αντίπαλος, ο John Wick!

Η πρώτη slasher ταινία “Scream” του θρυλικού Αμερικανού σκηνοθέτη Γουές Κρέιβεν (Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες, The Hills Have Eyes) κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1996 και έφερε ξανά τον τρόμο (και το fun) στο κινηματογραφικό προσκήνιο, γνωρίζοντας τεράστια εμπορική επιτυχία. Δεν έκρυψε ποτέ την επιρροή της από τις ταινίες “Halloween” και “Παρασκευή και 13” (και το δικό του “Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες”), με το αστέρι της Νιβ Κάμπελ να λάμπει σαν πρωταγωνίστρια, στην προσπάθειά της να σωθεί -μαζί με τους συμμαθητές της- από έναν αιμοδιψή δολοφόνο που φοράει κοστούμι φαντάσματος, τον Ghostface.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το πρώτο “Scream”, κυκλοφόρησαν και άλλες ταινίες που παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρες, τις ξαναβλέπουμε ευχάριστα, κάποιες δημιούργησαν τα δικά τους franchise και κάποιες τι λες ακόμα και κλασικές.

 

Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι

Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι (1997)

Teen ταινίες τρόμου υπήρχαν και πιο πριν από το “I Know What You Did Last Summer”, υπάρχουν και σήμερα, θα υπάρχουν για πάντα. Και όταν λέμε “teen”, δεν εννοούμε κάτι το bubblegum νεανικό και αφελές, κάτι πιο θανάσιμο και σκοτεινό απειλεί αυτούς τους νέους. Κλασικό slasher film, δηλαδή ταινία που απεικονίζει φόνους με μαχαίρι ή ξυράφι, βγήκε ένα χρόνο μετά από το πρώτο “Scream” και γνώρισε εξίσου μεγάλη επιτυχία. Εκεί πρωτοέλαμψε το άστρο του idol της εποχής, Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ, που βρίσκεται μέσα στον κυκλώνα μίας περίεργης υπόθεσης με ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προσπαθεί να κρύψει η παρέα της. Έναν χρόνο αργότερα, στο ήρεμο παραθαλάσσιο θέρετρο της Βόρειας Καρολίνας, η παρέα απειλείται θανάσιμα από μία μυστηριώδη φιγούρα. Ακολούθησε ένα δεύτερο φιλμ την επόμενη χρονιά για να καρπωθεί την επιτυχία του πρώτου, αλλά δεν τα κατάφερε τόσο. Σε μικρότερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους και στα δύο φιλμ από ηθοποιούς που αργότερα γνώρισαν τεράστια επιτυχία: Τζακ Μπλακ, Αν Χες, Τζόνι Γκαλέκι (Big Bang Theory). Προσέξτε τους.

Wild Things

Wild Things (1998)

Σέξι και άγριο, με φοβερό καστ νέων ειδώλων της εποχής, Ματτ Ντίλον, Κέβιν Μπέικον, Νιβ Κάμπελ (μετά το “Scream”), Ντενίζ Ρίτσαρντς (κυρίως), μαζί με τον Μπιλ Μάρεϊ και την Τερέζα Ράσελ. Το “Wild Things” είναι ένα άρτιο neo-noir θρίλερ – κυνήγι γάτας και ποντικιού, με δύο μαθήτριες (η πλούσια Ρίτσαρντς, η όχι τόσο πλούσια Κάμπελ) να κατηγορούν τον καθηγητή τους (Ματτ Ντίλον) για βιασμό. Είναι έτσι τα πράγματα, είναι αυτή η αλήθεια ή κρύβεται κάτι άλλο; Ένας αστυνομικός (Κέβιν Μπέικον) έρχεται να διαλευκάνει την υπόθεση, με φόντο το υγρό Μαϊάμι. Κρατάμε αυτό το πρώτο φιλμ, ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ, ξεχνάμε τις τρεις direct-to-DVD συνέχειες που απλά δεν βλέπονται.

Η Εισβολή

Η Εισβολή (1998)

Ή πιο γνωστό σε πολλούς από εμάς με τον αγγλικό του τίτλο, “The Faculty”. Από τα λιγότερο γνωστά φιλμ στο αφιέρωμα, αν και είχε μεγάλη επιτυχία στο αμερικανικό box office και στα ράφια των DVD, αξίζει να το ανακαλύψετε ή να το δείτε ξανά. Σκηνοθέτης ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ (“Από το Σούρουπο στην Αυγή”, “Desperado”, “Sin City”) σε πιο sci-fi / horror χωράφια, αναφορές στα 80s και ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών, Σάλμα Χάγιεκ, Usher, Ελάιτζα Γουντ (πριν τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»), Κλέα ΝτουΒάλ, Τζορντάνα Μπρούστερ, Τζος Χάρνετ. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Herrington High School στο Οχάιο, πρώτα οι καθηγητές αλλάζουν συμπεριφορά, γίνονται πιο βίαιοι, μετά ακολουθούν οι μαθητές. Ένας άγνωστος -εξωγήινος;- οργανισμός προσπαθεί να καταλάβει κάθε καθηγητή και μαθητή του σχολείου, να τους μολύνει, να τους μεταμορφώσει σε κάτι άλλο. Πώς θα αντιδράσουν όσοι δεν έχουν μολυνθεί; Στο σενάριο -και εδώ- ο Κέβιν Γουίλιαμσον, όπως και στο “Scream” και “Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι». Όλα συνδέονται.

Βλέπω το Θάνατό σου

Βλέπω το Θάνατό σου (2000)

Οι αρχές των 00s μας επιφύλαξαν μία σειρά από εξαιρετικές εμπορικές ταινίες, μία από αυτές και το «Βλέπω το Θάνατό σου» (“Final Destination”), με τεράστια επιτυχία και πολλές συνέχειες (φυσικά, κάθε συνέχεια και πιο ανιαρό το θέαμα, σχεδόν νομοτελειακά). Πιο δυσοίωνη από όλες τις άλλες, με κάποιες πολύ σκληρές σκηνές, με τον τρόμο να μην σε αφήνει για λεπτό. Ο Άλεξ Μπράουνινγκ (Ντέβον Σάουα) ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στο Παρίσι με το σχολείο του, αλλά έχει πολύ κακό προαίσθημα για την επικείμενη πτήση. Βλέπει οράματα και εφιάλτες. Δεν μπαίνει στο αεροπλάνο, ουρλιάζει, προσπαθεί να πείσει και τους άλλους να μην επιβιβαστούν. Κάποιοι δεν μπαίνουν στο αεροπλάνο, μία καθηγήτρια και πέντε συμμαθητές του. Το αεροπλάνο, λίγα λεπτά μετά την απογείωση, εκρήγνυται στον αέρα. Είναι όλοι νεκροί και το σχολείο θρηνεί. Τα οράματα και οι εφιάλτες δεν τελειώνουν εδώ… Στόχος, αυτοί που επέζησαν.

Donnie Darko

Donnie Darko (2001)

22 χρόνια από την κυκλοφορία του, το “Donnie Darko” παραμένει ένα cult αριστούργημα, το βλέπεις και το ξαναβλέπεις με μεγάλο ενδιαφέρον και συνεχίζεις να ανακαλύπτεις νέα πράγματα κάθε φορά. Πιο ψαγμένο και εγκεφαλικό, βγήκε λίγες βδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και έτσι δεν έτυχε της εμπορικής επιτυχίας που του άρμοσε (ποιος είχε όρεξη για σινεμά τότε; ). Πόσο μάλλον όταν στην ταινία εμφανίζεται ένας μεγάλος τρομακτικός μεγάλος κούνελος στα οράματα του νεαρού πρωταγωνιστή που τον πληροφορεί για το τέλος του κόσμου, όπως και μία σκηνή με πτώση κινητήρα αεροπλάνου στο δωμάτιό του. Ο νεαρός είναι ο Ντόνι Ντάρκο (o Τζέικ Τζίλενχαλ στην αρχή της καριέρας του), ανήσυχο πνεύμα που συχνά υπνοβατεί και συνεχίζει να βλέπει οράματα με τον κούνελο, με τον τελευταίο να τον χειραγωγεί και να τον οδηγεί σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς. Μήπως ο Ντόνι πάσχει από σχιζοφρένεια ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Ο Χρησμός της Πεταλούδας

Ο Χρησμός της Πεταλούδας (2002)

Ακόμα θυμάμαι να την βλέπω ένα μεσημέρι καθημερινής στα Village Cinemas στον Ρέντη, εποχή που οι προβολές ξεκινούσαν από νωρίς. Πιο mature ταινία μυστηρίου και μεταφυσικού τρόμου, με έναν από τους καλύτερους -αν και υποτιμημένους- ρόλους του Ρίτσαρντ Γκιρ. Βασισμένο στον αστικό θρύλο του Mothman (ο άνθρωπος-σκόρος) που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να απασχολεί τους ερευνητές του παράξενου και έχει γίνει κομμάτι της φολκ παράδοσης των ΗΠΑ, η ιστορία θέλει αυτό το φτερωτό πλάσμα – κακό οιωνό να εμφανίζεται πάντα πριν από μία καταστροφή. Ο Τζον Κλάιν (Ριτσαρντ Γκιρ), δημοσιογράφος μεγάλης εφημερίδας, μένει με το αυτοκίνητό του μέσα στη νύχτα στο Πόιντ Πλέζαντ της Δυτικής Βιρτζίνια –ίσως όχι τυχαία- και κατά τη διανομή του στην πόλη θα έρθει αντιμέτωπος μπροστά σε ανεξήγητα γεγονότα και τον θρύλο του Mothman, για άλλους πραγματικότητα.