Μέσα από επεισόδιο της εκπομπής Finding Your Roots, ο δημοφιλής ηθοποιός έμαθε ότι η ιστορικής σημασίας ιθαγενής είναι η 12η κατά σειρά προγιαγιά του


Στην ανακάλυψη ότι είναι απόγονος της Pocahontas προχώρησε πρόσφατα ο Edward Norton, ο οποίος και ήταν καλεσμένος της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής, Finding Your Roots. Στην εν λόγω εκπομπή, οι καλεσμένοι ανακαλύπτουν στοιχεία του γενεαλογικού τους δέντρου, έτσι ο αγαπημένος ηθοποιός έμαθε και επίσημα ότι η ιστορικής σημασίας ιθαγενής είναι η 12η κατά σειρά προγιαγιά του!

Την αποκάλυψη έκανε ο παρουσιαστής της εκπομπής, Henry Louis Gates Jr., που ενημέρωσε τον Norton ότι οι researchers του σόου ανακάλυψαν ένα έγγραφο που οδηγούσε ευθέως στο συμβόλαιο του γάμου του John Rolfe και της ιθαγενούς γυναίκας από την περιοχή της Virginia που ο εκείνος πήγε να κατακτήσει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Gates Jr. ανέφερε: «Ο John Rolfe και η Pocahontas παντρεύτηκαν στις 5 Απριλίου του 1614. Ο Shakespeare πεθαίνει το 1616, απλώς για να το δούμε από χρονικής άποψης. Η Pocahontas πέθανε κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 1617 στο Grave’s End της Αγγλίας και ο John Rolfe πέθανε περίπου τον Μάρτιο του 1622».

Δείτε το σχετικό clip από την εκπομπή εδώ:

Η Pocahontas υπήρξε η κόρη του αρχηγού της φυλής των Tsenacommacah, Chief Powhatan και κατέστη η βασική έμπνευση πίσω από την ομώνυμη animated ταινία της Disney του 1995. Το 1613, η Pocahontas πιάστηκε αιχμάλωτη κατά τη διάρκεια πολέμου μεταξύ Βρετανών κατακτητών και των Ιθαγενών της περιοχής του Jamestown των ΗΠΑ. Ο γάμος της με τον Rolfe θεωρείται πως έδωσε τέλος στον σχετικό πόλεμο μεταξύ των κατακτητών και της φυλής της.

Σε άλλο σημείο του επεισοδίου, ο Norton μαθαίνει πως ο τρίτος στη σειρά προπάππους του, John Winstead, ήταν ιδιοκτήτης μιας οικογένειας σκλάβων, σύμφωνα με την απογραφή του 1850 στη Βόρεια Καρολίνα. «Η σύντομη απάντησή μου είναι ότι αυτά τα πράγματα σε κάνουν να νιώθεις άβολα και πρέπει να νιώθεις άβολα, όλοι πρέπει να νιώθουμε άβολα με αυτά», δήλωσε ο Norton. «Δεν είναι επικριτικό για εσένα και τη δική σου ζωή, αλλά είναι ένα σχόλιο πάνω στην ιστορία αυτής της χώρας και πρέπει να γίνει γνωστό και σαφές και μετά πρέπει να αντιπαρατεθεί».

Στο ίδιο επεισόδιο της εκπομπής βρέθηκε καλεσμένη και η Julia Roberts, η οποία έμαθε ότι το πραγματικό της επίθετο ήταν το Mitchell, αλλά και ότι η ίδια και ο Norton μοιράζονται έναν μακρινό ξάδερφο.

Η Roberts έμαθε επίσης ότι οι πρόγονοί της στον αμερικανικό νότο διέθεταν και οι ίδιοι σκλάβους. «Μοιάζει τόσο συνηθισμένο για εκείνη την περίοδο, δυστυχώς. Δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη σου στην ιστορία, ακόμη και όταν είσαι μέρος αυτής με έναν τρόπο που δεν συμπίπτει με τη δική σου πυξίδα στη ζωή», δήλωσε η βραβευμένη ηθοποιός.

Πηγή