Το αιώνιο δίλημμα: θερινό σινεμά ή απογευματινό μπάνιο;


Χρονικά δεν βρισκόμαστε καν στα μέσα Ιουλίου, κι όμως ο μήνας μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί εξαιρετικά δυνατός κινηματογραφικά. Η λέξη έκπληξη είναι λίγη για να περιγράψει τη μέχρι τώρα πορεία των θερινών σινεμά όσον αφορά το πρόγραμμά τους και αυτή η βδομάδα δεν θα διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες. Εκτός αν δεν θεωρείται αρκετά συναρπαστικό ότι η Πέμπτη ξεκινάει με Φράνσις Φορντ Κόπολα και Γούντι Αλεν.

 

 

 

Ενας Γιος (Un Fils) του Μεχντί Μπαρσαουί

Μια οικογένεια πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο 11χρονος Αζίζ τραυματίζεται σοβαρά και οι γονείς κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να βρουν δωρητή για μεταμόσχευση, καθώς ένα οικογενειακό μυστικό βγαίνει στην επιφάνεια. Στη σκιά της οικογενειακής τραγωδίας, μυστικά και διλήμματα φανερώνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

 

 

Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν (Rifkin's Festival) του Γούντι Αλεν

Ο διανοούμενος Μορτ Ρίφκιν (Γουάλας Σον) συνοδεύει τη σύζυγο του Σου (Τζίνα Γκέρσον) στο διάσημο ισπανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ανησυχώντας για το ξεμυάλισμα της με τον νεαρό σκηνοθέτης Φιλίπ (Λουί Γκαρέλ). Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Μορτ ελπίζει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος θα δώσει σπίθα στο πρώτο του υπερφιλόδοξο μυθιστόρημα. Όσο η Σου ασχολείται παθιασμένα με τον γοητευτικό Φιλίπ, ο Μορτ συναντά τη γλυκιά Δρ. Ρόχας (Ελένα Ανάγια) και κάτι μέσα του αλλάζει. Μία διάθεση αναθεώρησης της ζωής μέσα από τη δύναμη του κλασικού σινεμά αναζωπυρώνει την ελπίδα του Μορτ για το μέλλον.

 

 

Οδός Μαλχόλαντ (Mulholland Drive) του Ντέιβιντ Λιντς

Ακόμα αμόλυντη από τις ψεύτικες υποσχέσεις της αδηφάγου κινηματογραφικής βιομηχανίας, μια νεαρή ηθοποιός έρχεται να βρει την τύχη της στο πολυσύχναστο, ηλιόλουστο Χόλιγουντ. Ανυπόμονη να ανοίξει τα φτερά της, η Μπέτι μετακομίζει στο ακριβό διαμέρισμα της θείας Ρουθ. Εκεί θα συναντήσει μια όμορφη γυναίκα που έχει γλιτώσει από ένα τροχαίο ατύχημα, χάνοντας όμως εντελώς τη μνήμη της, εκτός από κάποιες εκλάμψεις ονομάτων και λέξεων. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, η Μπέτι θα βυθιστεί σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου πραγματικότητα και όνειρα μπερδεύονται αξεδιάλυτα.

 

 

Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλα Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό του Γιώργου Γεωργόπουλου

O Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά όταν πληροφορηθεί πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου μετατίθεται πάνω του, καθώς θα πρέπει να βρει ποια από τις πρώην σχέσεις του τού μετέδωσε το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Άρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του.

 

 

Η Αιώνια Κάθαρση (The Forever Purge) του Εβεράρντο Γκουτ

Το φετινό καλοκαίρι όλοι οι κανόνες καταργούνται, καθώς μια ομάδα άναρχων επιδρομέων αποφασίζει πως η ετήσια Κάθαρση δεν σταματάει την αυγή, αντιθέτως, Η Αιώνια Κάθαρση πρέπει να συνεχίζεται αδιάκοπα. Με αφετηρία τη μεγάλη επιτυχία «Κάθαρση: Η Αρχή» το 2018, η διαβόητη σειρά ταινιών τρόμου του στούντιο Blumhouse επεκτείνεται σε νέα εδάφη, καθώς τα μέλη μιας σέκτας δεν αρκούνται πλέον σε μία μόνο ετήσια βραδιά αναρχίας και φόνου, και αποφασίζουν να καταλάβουν όλη την Αμερική μέσα από μια ατέλειωτη εκστρατεία χάους και σφαγής. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Το πρωινό μετά την Κάθαρση, μια συμμορία μασκοφόρων επιτίθεται στην οικογένεια Τάκερ —συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Ντύλαν (η Κάσιντι Φρίμαν από το “The Righteous Gemstones” του HBO), και της αδελφής του (η Λέβεν Ράμπιν από το “The Hunger Games”), αναγκάζοντας τις δύο οικογένειες να ενωθούν και να αντεπιτεθούν καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος και οι Ηνωμένες Πολιτείες γύρω τους αρχίζουν να αποσυντίθενται.

 

 

Διαστημικά Καλάθια: Η Νέα Γενιά (Space Jam: A New Legacy) του Μάλκολμ Ντ. Λι

Όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο γιός του Ντομ, παγιδευτούν σε ένα ψηφιακό διάστημα από ένα κακόβουλο μέσο τεχνητής νοημοσύνης, ο Λεμπρόν θα πρέπει να τους οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι, εφόσον ηγηθεί των Μπαγκς, Λόλα Μπάνι και μίας ομάδας άκρως ανυπάκουων Looney Tunes, ώστε να νικήσουν τους αντίπαλους ψηφιακούς πρωταθλητές τεχνητής νοημοσύνης: μία πανίσχυρη ομάδα επαγγελματιών αστέρων του μπάσκετ που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Στο παιχνίδι των Tunes VS Goons βρίσκεται το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί το δέσιμο του Λεμπρόν με τον γιό του και θα πέσει φως στη δύναμη του να είσαι ο εαυτός σου.

 

Spiral: O Θρύλος του Saw (Spiral: From the Book of Saw) του Ντάρεν Λιν Μπούσμαν

Δουλεύοντας υπό την καθοδήγηση ενός αξιοσέβαστου βετεράνου της αστυνομίας, o αυθάδης αστυνομικός Εζίκιελ Μπανκς κι ο νεαρός συνεργάτης του, αναλαμβάνουν και ο μια περίεργη έρευνα για δολοφονίες που θυμίζουν έντονα ιστορίες από το πιο σκοτεινό παρελθόν της.

 

 

Η Συνομιλία (The Conversation) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο Χάρι Κολ είναι ένας μοναχικός άντρας, που ασχολείται με τις παρακολουθήσεις, σε μια εποχή που βασιλεύουν οι “θεωρίες συνωμοσίας”. Δεν έχει ουσιαστικά προσωπική ζωή. Η ύπαρξή του είναι ένα ανακάτεμα από αναμνήσεις, υποψίες για τα πρόσωπα με τα οποία συνδέεται, μεταφυσικούς φόβους και σκόρπιες συνομιλίες εκείνων που παρακολουθεί. Όταν ο διευθυντής μιας πολυεθνικής του αναθέτει να καταγράψει τις συζητήσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο εσωτερικός του κόσμος αναστατώνεται. Η συνομιλία “μιλά” καθαρά για επικείμενη δολοφονία και ο Χάρι θα αναγκαστεί να παραβεί τις δικές του “αρχές προστασίας”, προκειμένου να αποτρέψει το μοιραίο. Σύντομα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι και ο ίδιος παρακολουθείται.

 

 

Ελεγχος στους Δρόμους (Proverka na dorogakh) του Αλεξέι Γκερμάν

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας αιχμάλωτος Γερμανός στρατιώτης ισχυρίζεται πως στην πραγματικότητα είναι Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη από τους ναζί και αναγκάστηκε να πολεμήσει στο πλευρό τους. Για να αποδείξει πως λέει την αλήθεια, θα πρέπει να συστρατευθεί με τους αντάρτες και να τους βοηθήσει να αντεπιτεθούν.