Θα δούμε ταινίες που διηγούνται κοινωνικοπολιτικά γεγονότα από άκρη σ' άκρη της γης και άλλα πολλά


Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αντιστέκεται στις απανωτές αναβολές (και) του 2021 και βγαίνει στις οθόνες μας διαδικτυακά από σήμερα, 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Αρχικά θα ξεκινήσει διαδικτυακά αλλά οι διοργανωτές έχουν δεσμευτεί πως θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία από τις 7 έως τις 16 Μαΐου με σκοπό να ταξιδέψει στις αίθουσες των 9 πόλεων του (Καλαμάτα, Πάτρα, Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο, Ακράτα).

Η Καλλιτέχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, έχει κάνει γνωστά τα εξής μέχρι στιγμής:

 «Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που παραδοσιακά φιλοξενείτο στις αίθουσες 9 πόλεων κάθε Ιανουάριο, θα πραγματοποιηθεί στο Διαδίκτυο με όλη τη ποικιλομορφία του, και θα επισκεφθεί τους θεατές στο σπίτι τους, επεκτείνοντας έτσι την γεωγραφική του εμβέλεια. Αυτό που τώρα οργανώνεται διαδικτυακά, είναι προπομπός του Φεστιβάλ που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία τον Μάιο. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό Φεστιβάλ, όχι μόνο αντικατοπτρίζουν μία πρωτοτυπία και αισθητική αριστεία, αλλά προσφέρουν πολλές διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες και απόψεις. 52 σκηνοθέτες από 29 χώρες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα και μας καλούν να ανοίξουμε τα μάτια μας στον κόσμο, έτσι όπως αυτοί τον έχουν αντιληφθεί και αποτυπώσει, άλλοτε σκληρά, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτε με κριτική και άλλοτε με συμπάθεια».

dfnp.jpg

Με την Καλλιτεχνική Σύμβουλο του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, να συμπληρώνει πως: 

 «Είμαστε ευτυχείς γιατί κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε μία υπέροχη συνεργασία με το φεστιβάλ ΖΙΝΕΒΙ. Επίσης, μια ιδιαίτερη μνεία στο τόσο ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό μόνιμο αφιέρωμα του φεστιβάλ με την θεματική της Ισότητας, για το οποίο έχουμε θεσπίσει 2 βραβεία, για το καλύτερο Ελληνικό και το καλύτερο Ξένο ντοκιμαντέρ, με Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Όπως όλοι ξέρουμε, και δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερνά, τα θέματα της ισότητας δεν έχουν λυθεί. Καλούμε λοιπόν τους Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς να ανακαλύψουν τα προβλήματα που κρύβονται επιμελώς και περιμένουν την ευαισθησία, διεισδυτικότητά και καλλιτεχνική προσέγγιση για να αποκαλυφθούν σαν τους κρυμμένους θησαυρούς. Γιατί κάθε προσέγγιση της αλήθειας είναι ένας ακόμα θησαυρός».

Να πούμε ότι θα προβληθούν 13 ταινίες ξένων σκηνοθετών στην ενότητα  «Διεκδικώντας την Ελευθερία». Ταινίες που διηγούνται κοινωνικοπολιτικά γεγονότα από άκρη σ' άκρη της γης. Από την Χιλή στην Παπούα Νέα Γουινέα, από την από την Μπουρκίνα Φάσο στην Κούβα, από τη Σρι Λάνκα στην Αρμενία, από την Ισπανία του Φράνκο στην Ελλάδα της Κατοχής.

 Μερικές από τις πανελλήνιες πρεμιέρες που θα δούμε είναι:

Bloodless - The Path to Democracy («Χωρίς σταγόνα αίμα») των Bared Maronian και Silva Basmajian. Πρόκειται για ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται την Άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.
Fixed Shot-100 Recordings around Dignity Square του Cristián Pérez Reyes. Στις 18 Οκτωβρίου 2019, η Χιλή ζει την πιο σημαντική της κοινωνική εξέγερση στα χρόνια της μεταπολίτευσης της.
Lost Lives («Χαμένες Ζωές») των Michael Hewitt και Dermot Lavery. Ένα φιλμ εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις συνθήκες κάθε θανάτου την περίοδο των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία (1968-1998).
Unblock Cuba του Sergio Gregori Marugán. Ένα πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής.

Σε πανελλήνια πρώτη προβολή θα δούμε τις ταινίες:

Being Eriko του Jannik Splidsboel. Μια ματιά στην ταλαντούχα Γιαπωνέζα πιανίστρια, Eriko Makimura, της οποίας η τέχνη και οι συναυλίες ενώνουν το γκροτέσκο με το αψεγάδιαστο και το ευαίσθητο.

The New Abolitionists, της Christina Zorich. Στο πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ (έχει αποσπάσει 16 βραβεία), η σκηνοθέτιδα Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, την αποκατάσταση και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
March for Dignity («Πορεία αξιοπρέπειας») του John Eames. Η ταινία, που έχει λάβει 7 βραβεία, ακολουθεί μια μικρή ομάδα ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στην προσπάθειά της να διεξάγει το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Στην διάρκεια του διαδικτυακού φεστιβάλ θα λάβει χώρα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Διεκδικώντας την ελευθερία - Πολεμικοί ανταποκριτές» με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, δημοσιογράφων- πολεμικών ανταποκριτών, μεταξύ των οποίων η Αμερικανή Iara Lee, ακτιβίστρια και σκηνοθέτης, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “Photographer of war” Boris Benjamin Bertram από την Δανία, και η Nitza Kakoseos Dominguez, από την Σουηδία σκηνοθέτης/δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» Νίκος Μεγγρέλης. Στην συζήτηση θα συμμετέχει και επιτροπή φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές.

Για να παρακολουθήσετε το online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μπορείτε να κάνετε τώρα την προεγγραφή σας: Επισκεφθείτε το site του Φεστιβάλ, πατήστε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και πατήστε Εγγραφή. Μην ξεχάσετε για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, η κάθε ταινία προβάλλεται για 24 ώρες και είναι διαθέσιμη μέχρι τις 200 θεάσεις.