Η ανακοίνωση της Disney: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε»


Με το κίνημα Me Too να εξαπλώνεται καθώς οι καταγγελίες για σεξουαλικές (και άλλες) κακοποιήσεις αυξάνονται, φαίνεται πως μάλλον προχωράμε (επιτέλους) βήματα μπροστά σαν ανθρωπότητα. Στον ίδιο ρυθμό μπαίνει και η υπηρεσία Streaming Disney Plus αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ''κατεβάζει'' κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων λόγω ρατσιστικού περιεχομένου. Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για ένα βήμα που έπρεπε να είχε γίνει καιρό, δεδομένου ότι δεν είναι αρκετό ένα προειδοποιητικό μήνυμα 12 δευτευρολέπτων πριν τη ταινία ώστε να πατάξει τη ρατσιστική κουλτούρα αλλά χρειαζόταν κάτι πιο δραστικό, όπως το να μην τις παίξει καθόλου.

«Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή / και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς μαζί». 

Ανάμεσα στις ταινίες που δεν θα είναι ποτέ ξανά διαθέσιμες σε παιδικούς λογαριασμούς, παρά μόνο ύστερα από έγκριση ενηλίκων, βρίσκονται οι: Peter Pan, Aristocats, Lady and the Tramp, Dumbo και The Jungle Book.  

Η ανακοίνωση της Disney

«Η Disney έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ιστορίες με εμπνευσμένα και φιλόδοξα θέματα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, να το μάθουμε και να προχωρήσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα αύριο, το οποίο σήμερα μπορούμε να ονειρευόμαστε μόνο».