Ανάμεσα σε αυτές και το ''I am not Your Negro'', με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Η εβδομάδα βρίσκεται ένα σκαλί πριν το τέλος της και οι προτάσεις και για σήμερα (κινηματογραφικά πάντα) είναι αρκετές. Το αφιέρωμα στην Άννα Καρίνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διανύει τη δεύτερη ημέρα, η ΕΡΤ φροντίζει να ξεσκονίζει ωραία παλιά αρχεία της για να μας κρατάει παρέα, ενώ σήμερα προβάλλεται στη ταινιοθήκη Ελλάδος και το ''I am not Your Negro'' με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Παρακάτω ακολουθούν όλες οι ταινίες που μπορείς να βρεις σε πλατφόρμες και τηλεόραση για να περάσεις κάπως δημιουργικά το βράδυ σου. Ευχόμαστεμ όσο γίνεται πιο σύντομα, να περνάμε εξίσου ατελείωτες ώρες στις καρέκλες των σινεμά, όπως παλιά...

 

«Λόρενς για Πάντα» (Laurence Anyways, 2013) του Ξαβιέ Ντολάν

Ο Λόρενς είναι ένας νεαρός φιλόλογος που ζει μια φυσιολογική ζωή και μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη Φρεντ. Μια μέρα όμως της ανακοινώνει ότι νιώθει γυναίκα και θέλει να ντύνεται ανάλογα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιθυμεί να διακόψουν τη σχέση τους. Ενάντια σε όλους τους κοινωνικούς κανόνες, οι δυο τους δοκιμάζουν να προχωρήσουν μαζί…

Προβάλλεται στην ΕΡΤ 2 στις 22.00

 

«Οίκτος» (Pity, 2018) του Μπάμπη Μακρίδη

Οταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα ενός μεσήλικα δικηγόρου, ο κοινωνικός του περίγυρος σπεύδει να του συμπαρασταθεί. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνοια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους, που δυστυχεί όταν είναι χαρούμενος και χαίρεται όταν είναι δυστυχισμένος. Δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων, παρά μόνο τη δική του.

Θα βρεις τη ταινία στην iPlatforma

 

«O Tρελός Πιερό» (Pierrot le Fou, 1965) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Φερντινάν, ένας απογοητευμένος οικογενειάρχης, συναντά ξανά τυχαία την Μαριάν, ένα παλιό φλερτ. Παρατά σύζυγο και παιδιά για το Νότο της Γαλλίας με τη νεαρή και αινιγματική baby-sitter. Ακολουθεί η τραγική ιστορία ενός ρομαντικού ζευγαριού που δραπετεύει από το Παρίσι για τη Μεσόγειο, ένα συναρπαστικό road-movie στο οποίο η παράνομη διακίνηση όπλων, οι πολιτικές συνωμοσίες, οι απρόοπτες συναντήσεις, τα βουκολικά ιντερμέδια και οι ερωτικοί σπαραγμοί συνυπάρχουν.

Θα τη βρεις εδώ

«Barbara» (2012) του Κρίστιαν Πέτσολντ

Ένας νεαρός γιατρός που δουλεύει σε επαρχιακό νοσοκομείο της Ανατολικής Γερμανίας του 1980 γνωρίζει μια όμορφη συνάδελφό του την οποία παρακολουθεί η αστυνομία και η οποία μοιάζει να κρύβει το παρελθόν της.

Διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Cinobo

 

Δεν Είμαι ο Νέγρος σου (I am not Your Negro) του Ραούλ Πεκ

Ιστορική καταγραφή των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ μέσω των εμπειριών του πολιτικού διανοητή Τζέιμς Μπόλντουιν.

 Η ταινία προβάλλεται στην online πλατφόρμα της Ταινιοθήκης