Μέσα σε όλα ξεκινάει το κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Άννα Καρίνα 


Η εβδομάδα προβλέπεται αρκετά ελπιδοφόρα (κινηματογραφικά τουλάχιστον), κι αν δεν είναι σημαντικό επιχείρημα το αφιέρωμα στην Άννα Καρίνα που ξεκινάει σήμερα, τότε ποιό είναι; Πέρα όμως από το Γαλλικό Ινστιτούτο, κι άλλες πλατφόρμες θα φροντίσουν και σήμερα να μας κρατήσουν σε πνευματική εγρήγορση φρεσκάρωντας τη μνήμη μας με ταινίες που μόνο σημαντικές μπορούν να χαρακτηριστούν. 

Παρακάτω θα βρεις τις περιλήψεις και τα τρέιλερ όλων των ταινιών που έχουμε στη διάθεσή μας για απόψε...

Η Μοναχή (La religieuse) του Ζακ Ριβέτ

Υποχρεωμένη να μπει σε μοναστήρι, η Σουζάν αρνείται να δώσει τους όρκους της. Ελεύθερο πνεύμα που περιφρονεί όλες τις εξουσίες και με μόνη επιθυμία την επιστροφή της στην κοσμική ζωή, θα υποστεί τη σκληρότητα μιας σαδιστικής ηγουμένης η οποία είναι πεπεισμένη ότι την Σουζάν έχει κυριεύσει ο διάολος. Αθωωμένη, θα βρει καταφύγιο στο μοναστήρι του Arpajon. Μα το φιλόξενο περιστύλιο όπου κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα απόλυτης ελευθερίας κρύβει νέες παγίδες στις σκιές του. Τη ταινία θα βρεις στο αφιέρωμα στην Ανα Καρίνα που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Never Rarely Sometimes Always της Ελίζα Χίτμαν

H Οτομ, ένα 17χρονο κορίτσι σε μια μικρή πόλη της Πενσυλβάνια είναι έγκυος κι αν κι είναι αποφασισμένη να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, οι νόμοι της πολιτείας που απαιτούν την συγκατάθεση των γονιών της για κάτι τέτοιο, το καθιστούν αδύνατο. Κι έτσι η Οτομ, απεγνωσμενη, αρχικά θα δοκιμάσει να προκαλέσει μια αποβολή, και στη συνέχεια, μαζί με την λίγο μεγαλύτερη ξαδέρφη της Κρίσταλ θα πάρουν το λεωφορείο για την Νέα Υόρκη με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη προκειμένου να κάνει την έκτρωση εκεί. Στην διάρκεια των δύο ημερών που θα διαρκέσει το ταξίδι τους, τα κορίτσια θα αντιμετωπίσουν την μοναξιά, την εχθρότητα, την αδιαφορία μιας πόλης που δεν νοιάζεται για εκείνες, αλλά και την αίσθηση του καθήκοντος ακόμη και την τρυφερότητα των εργαζομένων της κλινικής στην οποία θα απευθυνθούν, την καλοσύνη (έστω και υπό προϋποθέσεις) των ξένων. Μπορείς να αγοράσεις ή να ενοικιάσεις τη ταινία στο Apple TV.

 

Κτήνος (Beast) του Mάικλ Πιρς

Σε μια απομονωμένη νησιώτικη κοινότητα η νεαρή Μολ ερωτεύεται έναν μυστηριώδη ξένο, τον οποίο βλέπει σαν διέξοδο από την ασφυκτική επίβλεψη της οικογένειάς της. Όταν ο τελευταίος θεωρηθεί υπεύθυνος για μια σειρά φόνων, εκείνη θα τον υπερασπιστεί σθεναρά, θα αρχίσει όμως σταδιακά να αμφιβάλλει όλο και περισσότερο. Μπορείς να αγοράσεις ή να ενοικιάσεις τη ταινία στο iPlatforma.

 

Η Αποπλάνηση (The Beguiled) της Σοφία Κόπολα

Βιρτζίνια, 1864. Ο Νότος διανύει την τρίτη χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου. Οι οικογένειες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν αφήσει τα παιδιά τους σε οικοτροφεία. Εκεί έχουν ξεχαστεί τα πέντε κορίτσια της ιστορίας - πολλά από αυτά έχοντας χάσει γονείς κι αδέλφια- στο σχολείο θηλέων της Μάρθα Φάρνσγουορθ. Οταν η μικρή Εϊμι, στη συνηθισμένη της βόλτα στο δάσος για να μαζέψει μανιτάρια, πέφτει πάνω σ' έναν λαβωμένο στρατιώτη του Βορρά, οι καλοί τρόποι και το χριστιανικό καθήκον την οδηγούν να τον βοηθήσει. Να φέρει τον εχθρό στο σπίτι. Ολα τα κορίτσια, τόσο τα μικρότερα όσο και τα έφηβα, αλλά και οι δύο καθηγήτριες - η σοβαρή, συντηρητική Εντουίνα αλλά και η ίδια η μεσήλικη διευθύντρια Φάρνσγουορθ αντιμετωπίζουν τον ερχομό του ξένου με ένα αρχικό φόβο, αλλά και αδιαπραγμάτευτο ηθικό χρέος. Να τον βοηθήσουν, να τον γιατρέψουν και μετά να τον παραδώσουν. Mε μαγική, υπνωτική κινηματογράφηση (που της χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες), πιο ανθρώπινους ήρωες, ένα βλέμμα κατανόησης και δαιμονισμένο χιούμορ, η Σοφία Κόπολα κατεβάζει τους τόνους στο ριμέικ της ταινίας του Ντον Σίγκελ, αλλά και ταυτόχρονα και την ένταση του σασπένς. Απόψε στο Star στις 00:45.

 

Η Ζωή και οι Ταινίες του Κεν Λόουτς (Versus: The Life and Films of Ken Loach) της Λουίζ Οζμοντ

Η «Ζωή και οι Ταινίες του Κεν Λόουτς» είναι ένας αστείος, ενίοτε προκλητικός, και αποκαλυπτικός απολογισμός των 80 χρόνων ζωής και 50 χρόνων κινηματογραφικής πορείας του Κεν Λόουτς, ενός από τους πιο διάσημους και αμφιλεγόμενους σκηνοθέτες της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της κυκλοφορίας του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», γυρίζεται και το ντοκιμαντέρ «Η Ζωή και οι Ταινίες του Κεν Λόουτς». Η σκηνοθέτιδα Λουίζ Όζμοντ παίρνει κάρτα ελευθέρας και πιάνει από την αρχή την καριέρα του Κεν Λόουτς, από την πρώτη του δουλειά ως κομπάρσος στις τηλεοπτικές επιθεωρήσεις του Kenneth Williams, και τις πρώτες σκηνοθετικές δουλειές που τον ανέδειξαν, όπως το «Kes» και το «Riff-Raff», μέχρι εκείνες τις στιγμές που τον δόξασαν στις Κάννες και τον εδραίωσαν ως έναν από τους επιδραστικότερους σκηνοθέτες του σήμερα, όπως τον «Άνεμο που Χορεύει το Κριθάρι» ή το «Μερίδιο των Αγγέλων». Με συνεντεύξεις του ίδιου, στενών συνεργατών του, ηθοποιών, φίλων, αλλά και αντιπάλων, η Όζμοντ χτίζει το πορτραίτο ενός σημαντικού και παρ’ όλα αυτά, σεμνού δημιουργού. Δες την στο Cinobo.

 

Olla της Αριάν Λαμπέντ

Το «Olla» δανείζεται το όνομα της ηρωίδας του για τον τίτλο του, την οποία υποδύεται η Ρομάνα Λόμπατς. Η Ολα είναι μια γυναίκα που έρχεται σε ένα προάστιο μιας γαλλικής πόλης για να ζήσει με τον Πιερ, έναν άντρα που γνώρισε μέσω ενός site γνωριμιών με γυναίκες της ανατολικής Ευρώπης. Ο Πιερ φροντίζει την ηλικιωμένη άρρωστη μητέρα του, η Ολα δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με αυτόν, και η επικοινωνία τους είναι δύσκολη. Και μολονότι η Ολα θα προσπαθήσει να ταιριάξει στο καινούριο της περιβάλλον, σύντομα θα ανακαλύψει ότι αυτό που θέλει πάνω απ' όλα είναι η απόλυτη ελευθερία.  Διαθέσιμη στο Mubi.

 

Τα Σκυλιά δεν Φοράνε Παντελόνια (Dogs Don't Wear Pants) του Τζ-Π Βαλκεάπα

Έχοντας χάσει τη σύζυγό του σε ατύχημα, ο Γιούχα βυθίζεται σε κατάθλιψη, αδυνατώντας να συνδεθεί με την έφηβη κόρη του αλλά και τα ίδια του τα συναισθήματα. Όμως μια συνάντηση με την Μόνα, «αφέντρα» σε ένα άγριο σαδομαζοχιστικό παιχνίδι, θα αλλάξει τα πάντα. Απόψε στο Cosmote Cinema 1 στις 02:40.