Προλαβαίνεις να τις ξαναδείς ή να τους δώσεις μία πρώτη ευκαιρία


Μπορεί το 2020 να ήταν η πιο εχθρική χρονιά για τη κινηματογραφική βιομηχανία, ωστόσο η έμπνευση και η ανάγκη για τέχνη με κάθε τρόπο παρέμεινε ασταμάτητη. Το ίδιο και οι επιτυχίες που σημείωσαν οι ταινίες που γεννήθηκαν μέσα στο 2020. Το περιοδικό Time διάλεξε τις 10 καλύτερες ταινίες που έπαιξαν φέτος και βλέποντας τη λίστα, μας κάνει να θέλουμε να τις ξαναδούμε ή να δώσουμε τώρα τη πρώτη ευκαιρία σε κάποιες...

frrst.jpg

1. First Cow

Στο Όρεγκον του 1820, ένας νεαρός μάγειρας και ένας Κινέζος μετανάστης, outsiders στον σκληρό κόσμο της Άγριας Δύσης, αποφασίζουν να κυνηγήσουν τη δική τους εκδοχή του αμερικάνικου ονείρου, φτιάχνοντας και πουλώντας ένα είδος τηγανητού μπισκότου, κλέβοντας όμως το γάλα από την αγελάδα που έχει στην κατοχή του ο τοπικός άρχοντας- την πρώτη και μοναδική στην περιοχή.

clct.jpg

2. Collective

Το ντοκιμαντέρ του Alexander Nanau ακολουθεί μία ομάδα Ρουμάνων δημοσιογράφων καθώς προσπαθούν να ξεδιπλώσουν το κουβάρι ενός υγειονομικού σκανδάλου, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται βαθιά θαμμένες στις σχέσεις διαπλοκής των κυβερνώντων. 

chck.jpg

3. Τhe Trial of the Chicago 7

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συνέβαιναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν. Οι οργανωτές της διαδήλωσης -συμπεριλαμβανομένων των Άμπι Χόφμαν, Τζέρι Ρούμπιν, ΤομΧέιντεν, Μπόμπι Σιλ– κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην ιστορία.

amr.jpg

4. American Utopia

Ο Byrne μαζί με άλλους 11 μουσικούς παρουσιάζει τα τραγούδια του 7ου προσωπικού του άλμπουμ από το 2018, καθώς και επιτυχίες της μπάντας και δικές του.

lvs.jpg

5. Lovers Rock

 Στην ταινία «Lovers Rock» παρακολουθούμε μια ιστορία αφιερωμένη στη μουσική και τον έρωτα, τοποθετημένη σ’ ένα πάρτι του ’80.

6. Emma

Το αγαπημένο έργο της Jane Austen ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδος Autumnde Wilde και την ερμηνεία της Anya Taylor-Joy, η πρωταγωνίστρια της τεράστιας επιτυχίας του Netflix, The Queen’s Gambit.

7. Wolfwalkers

Η ιστορία ακολουθεί ένα κορίτσι από τη Βρετανία που ζει στην Ιρλανδία του 17ου αιώνα και θέλει να γίνει κυνηγός λύκων, όπως ο πατέρας της. 

nmd.jpg

8. Nomadland

Η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία της Fern, που ούσα χήρα και σε κακή οικονομική κατάσταση, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα απίστευτο roadtrip στην αμερικανική δύση μετά την οικονομική κατάρρευση της πόλης της.

9. Miss Juneteeth

Η υπόθεση αφορά την Turquoise Jones, μία πάλαι ποτέ βασίλισσα ομορφιάς, η οποία είχε στεφθεί «Miss Juneteenth», ένας τίτλος προς τιμήν της ημέρας απελευθέρωσης των σκλάβων στο Τέξας που είχε συμβεί δύο χρόνια μετά τη Διακήρυξη Χειραφέτησης. Σήμερα η κεντρική ηρωίδα της ταινίας, είναι μία ανύπαντρη μητέρα η οποία προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην για την ίδια και την ατίθαση κόρη της.

10. Bill and Ted Face the Music

Οι Alex Winter και Keanu Reeves, μεσήλικες πλέον, δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να δημιουργήσουν το τραγούδι που θα σώσει τον κόσμο. Σχεδιάζουν λοιπόν να ταξιδέψουν με τη χρονομηχανή τους στο μέλλον και να αντιγράψουν τους μελλοντικούς εαυτούς τους.