Μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίες που σάρωσαν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου


Κάνει το θαύμα του για 5η χρονιά το κινηματογραφικό φεστιβάλ ArteKino και επιστρέφει στη καθημερινότητά μας από σήμερα, 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου με ταινίες που φέρουν αρώματα από κάθε γωνιά του πλανήτη και που σίγουρα έχουν κάτι ξεχωριστό (από όλες τις άλλες) να μας πουν.

Μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίες που σάρωσαν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου είναι μέσα στο πρόγραμμα. Βλέποντας παρακάτω τις ταινίες που συνθέτουν το πρόγραμμα του ArteKino, πατώντας πάνω στον τίτλο της καθεμίας μεταφέρεσαι αυτόματα στη σελίδα που μπορείς να τις παρακολουθήσεις. Ακόμη, στη δικαιοδοσία σου βρίσκεται και η επιλογή να ψηφίσεις για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ το οποίο σηματοδοτεί 30.000 ευρώ για την νικήτρια ταινία (το ένα) και ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2020 (το άλλο) με εξασφαλισμένα τα έξοδα της μετακίνησης, διαμονής.

Love Me Tender της Κλαούντια Ρέινικε

Η Σεκόντα είναι εγκλωβισμένη στο οικογενειακό διαμέρισμά της και στη μοναχική ρουτίνα της. Είναι μια 32χρονη γυναίκα, με οξεία αγοραφοβία. Μια μέρα, η μητέρα της πεθαίνει και ο πατέρας της την εγκαταλείπει, και η Σεκόντα πρέπει να παλέψει τους δαίμονές της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σποραδικά συνδέεται με τον έξω κόσμο, με ένα μικρό κορίτσι που της επιτίθεται λεκτικά από την αυλή, και με τα προσβλητικά τηλεφωνήματα από τον Χένρι, εισπράκτορα οφειλών, ο οποίος απειλεί ότι θα λάβει μέτρα. Ανήσυχη για την επιβίωση της, η Σεκόντα θα έχει μία ευκαιρία, όταν ένας συλλέκτης μπουκαλιών, επονομαζόμενος Σάντο, την επισκέπτεται. Πρέπει ωστόσο να παίξει σωστά το παιχνίδι της. 

 

ngtnm.jpg

Negative Numbers του Ούτα Μπέρια

Στο κέντρο κράτησης ανηλίκων, ο Νικ πήρε την ευθύνη για το έγκλημα του αδερφού του και όλοι των σέβονται γι' αυτό. Σκοπεύει να ξεκινήσει μια μικρή επανάσταση μεταξύ των κρατουμένων, αλλά ταυτόχρονα ξεκινούν προπονήσεις ράγκμπι. Ο Νικ συνειδητοποιεί τότε ότι είναι θύμα των δικών του πεποιθήσεων και αρχίζει να επαναξιολογεί τις αξίες του. 

 

Full Contact του Ντέιβιντ Βέρμπικ

 Ενα σύγχρονο παραμύθι για έναν άντρα που κατά λάθος βομβαρδίζει ένα σχολείο με ένα τηλεκατευθυνόμενο drone. Το αποτέλεσμα είναι η αποσύνδεσή του από οτιδήποτε λέγεται ζωή. 

 

Ivana The Terrible της Ιβάνα Μλαντένοβιτς

 Η Ιβάνα εργάζεται σαν ηθοποιός στη Ρουμανία, αλλά μετά από κάποια δυσάρεστα νέα για την υγεία της αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι της στην πατρίδα της τη Σερβία, μαζί με την οικογένειά της. Εκεί θα ερωτευτεί ένα αγόρι που θα την οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. 

 

lsnds.jpg

Lessons of Love της Κιάρα Καμπάρα

 Ο Γιούρι είναι 30 ετών και δεν είχε ποτέ κοπέλα. Δουλεύει με τον πατέρα του σε μια μικρή φάρμα στο εγκαταλελειμμένο ορεινό χωριό τους. Σε μια προσπάθεια να σωθεί από τη μοναξιά του, ο Γιούρι αποφασίζει να φύγει και να μετακομίσει στην κοντινή πόλη. 

 

Motherland του Τόμας Βένγκρις

 Λίγο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο 12χρονος Κόβας ταξιδεύει για πρώτη φορά στην πατρίδα της μητέρας του, Βικτόρια, η οποία έφυγε από τη Σοβιετική - Κατεχόμενη Λιθουανία πριν από 20 χρόνια και τώρα επιστρέφει για να ανακτήσει την αγαπημένη της οικογενειακή περιουσία. Οταν θα βρουν μαζί το εγκαταλελειμμένο κτήμα στο οποί ζει μια φτωχή ρωσική οικογένεια, πρέπει να εξετάσουν πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε για να διατηρήσουν τα όνειρά τους ανέπαφα. Γιος Λιθουανών μεταναστών στην Αμερική, ο Τόμας Βένγκρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia, ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέρ. 

 

Sébastien Tellier: Many Lives του Φρανσουά Βαλένζα

Από τις πρώτες επιτυχίες σε πάρτι γεμάτα καπνό μέχρι τα βασανιστήρια της δημιουργίας, ο Φρανσουά Βαλένζα, εικαστικός, σκηνοθέτης βίντεο κλιπ και φίλος του Σεμπαστιάν Τελιέρ ακολουθεί» τις απεριόριστες μεταμορφώσεις μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής των τελευταίων 20 ετών.

 

cair.jpg

THF: Central Airport του Καρίμ Ενούζ

Το ιστορικό Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, αν και δεν λειτουργεί πλέον ως αεροδρόμιο, παραμένει τόπος αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς έχει καταστεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τους αιτούντες άσυλο. Ανάμεσά τους, ο 18χρονος Σύρος μαθητής Ιμπραήμ και ο Ιρακινός φυσιοθεραπευτής Κουατέμπα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νοσταλγία για τις πατρίδες τους και την αγωνία αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή θα απελαθούν.