Και μας γεννούν ελπίδες ότι το σινεμά θα τα καταφέρει


«Σινεμά με κάθε τρόπο» είναι το σύνθημα με το οποίο πορεύεται το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  και τα σποτ της διοργάνωσης που έχει αναλάβει η σκηνοθέτιδα Σοφία Εξάρχου δεν θα μπορούσαν να μην φέρουν αυτή τη σφραγίδα.

Η ίδια δηλώνει τα εξής για τα σποτ: «Σε μια περίοδο φόβου και αβεβαιότητας, ήθελα να φτιάξω τρεις μικρές ιστορίες που να αφηγούνται την ιδέα ότι συνεχίζουμε να κάνουμε και να βλέπουμε σινεμά με κάθε τρόπο. Προσέγγισα το κάθε σποτ από μια διαφορετική οπτική γωνία. Το πρώτο είναι από τη μεριά των δημιουργών, αυτών που κατασκευάζουνε μια κινηματογραφική ταινία. Μια κωμική ιστορία για την ιδιαιτερότητα της κινηματογραφικής σύνθεσης, τη μαγεία, τη δυσκολία και την “τρέλα” της. Το δεύτερο σποτ είναι από τη μεριά των θεατών, για την εμπειρία της κινηματογραφικής θέασης. Και το τρίτο είναι αφιερωμένο σε όλα τα cinema geeks, στους σινεφίλ, τους ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας».

Παρακάτω ακολουθούν τα τρία σποτ του 61ου Φεστιβάλ:

 

 

 

Η Σοφία Εξάρχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο στο Stella Adler Studio of Acting στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σχολή ESAV στην Τουλούζη. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 2 μικρού μήκους ταινίες (Απόσταση, Mesecina) και τo 2014, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sundance Screenwriters & Directors’ Lab. Το Park, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου απέσπασε το Βραβείο New Directors. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε πολυάριθμα φεστιβάλ (Rotterdam, BFI, San Francisco IFF, BAFICI, Stockholm, Angers. Warsaw, CPH κ.ά) και απέσπασε διάφορα διεθνή βραβεία (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας-Εuropean Film Festival Palic, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας–Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Βραβείο Ήχου-Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλπ).