Μία ματιά στην υπόθεσή τους είναι αρκετή για να τρελαθείς


Κι ενώ οι μέχρι πρότινος τρόποι που βλέπαμε σινεμά κάνουν στροφή 180 μοιρών, το ίδιο φαίνεται πως θα συμβεί φέτος και για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου και οι διοργανωτές μάλλον βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς. 

Πληροφορίες πως χτίζεται ένα υβριδικό μοντέλο για τις φετινές προβολές, στο διαδίκτυο αλλά και στο δημόσιο χώρο αφού ο κόσμος της κινηματογραφικής βιομηχανίας πασχίζει να προσαρμόσει τις δράσεις του στα νέα ψυχαγωγικά πρότυπα...

Για να ελαφρύνουμε, όμως, το κλίμα ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτές τις πέντε ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ και πραγματικά είναι πολλά υποσχόμενες.

Shorta

MV5BOWZmM2ZlMWQtOTk5OC00NGJmLTg5MzUtNjkwMjkzMWU4ZjQyXkEyXkFqcGdeQXVyMzIzNDY1ODk@._V1_SY1000_CR006751000_AL_.jpg

 Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα υποβαθμισμένο γκέτο της Δανίας οπού ένας νεαρός μετανάστης πεθαίνει υπό άγνωστες συνθήκες μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα και οι ομοεθνείς του ξεσηκώνονται. Δυο αστυνομικοί στέλνονται για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όμως η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι μετανάστες πυρπολούν το αυτοκίνητό τους και οι αστυνομικοί παγιδεύονται στο γκέτο. Ένας νεαρός μετανάστης προσπαθεί να τους βοηθήσει, όμως ο ένας από τους δυο αστυνομικούς αποδεικνύεται ρατσιστής και βίαιος.

Η νύχτα των βασιλιάδων

MV5BMzUyMGQ5ZTktMDIwNC00ZjkzLWIxZGQtY2IxNzY5YzNjYTZkXkEyXkFqcGdeQXVyNTM2NTg3Nzg@._V1_.jpg

 Όταν ένας νεαρός κρατούμενος φτάνει στη φυλακή και υποπτεύεται ότι θα τον σκοτώσουν αναγκάζεται να αφηγηθεί μια σειρά από συναρπαστικές, γοητευτικές, αστείες ιστορίες, τις οποίες οι υπόλοιποι κρατούμενοι τις παρακολουθούν άλλοτε έκπληκτοι και άλλοτε αυτοσχεδιάζοντας χορευτικά δρώμενα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να περάσει τη νύχτα και να γλιτώσει τον θάνατο.Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της συμμορίας της φυλακής, ο οποίος είναι άρρωστος, βρίσκεται στο δίλημμα αν θα θυσιαστεί για χάρη ενός νεότερου αρχηγού, ο οποίος αμφισβητεί την εξουσία του.

Η καρδιά μου δεν χτυπά ώσπου να της το ζητήσεις

full_Tribeca_My_Heart_Won_t_Beat_Unless_You_Tell_It_To_1_1080p.png

 Τρία αδέρφια, στα 30 τους, δυο άντρες και μια γυναίκα, μένουν σε ένα σπίτι που δεν αφήνουν ποτέ να μπει το φως της μέρας. Ο ένας αδερφός πάσχει από μια παράξενη αρρώστια: Δεν αντέχει το φως του ήλιου και τρέφεται μόνο με ανθρώπινο αίμα. Για να παρατείνουν τη ζωή του, τα αδέρφια του βγαίνουν τις νύχτες στο δρόμο και σκοτώνουν ανθρώπους προσφέροντάς του τροφή.

Προετοιμασίες για να είμαστε μαζί, άγνωστο για πόσο

MV5BODI0OGI2NWItZTBiYS00YjVkLWFmZjctYjMzOTViNDVhMDAxXkEyXkFqcGdeQXVyODYwOTg1MTk@._V1_.jpg

 Μια κορυφαία νευροχειρουργός σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αμερικής αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει τη ζωή και την καριέρα της και να επιστρέψει στην πατρίδα της, την Ουγγαρία για να βρει τον άντρα που ερωτεύθηκε, έναν γιατρό που γνώρισε σε ένα συνέδριο. Το ραντεβού τους είναι σε μια από τις πιο διάσημες γέφυρες της Βουδαπέστης. Η υπόσχεση που είχαν δώσει, ήταν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί. Μόνο που εκείνος όχι μόνο δεν εμφανίζεται στο ραντεβού, αλλά ορκίζεται ότι δεν την γνωρίζει καν.

Φαντάσματα

ghosts1-1536x810-1.jpg

Η ταινία «Φαντάσματα» (Ghosts) αποτελεί ένα δυνατό πολιτικό σχόλιο για τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία της  (Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ). Η αστυνομική αυθαιρεσία, ο μισογυνισμός, η ανοικοδόμηση που δεν έρχεται, οι γυναίκες που αντιστέκονται απέναντι σε ένα καθεστώς υποκρισίας που στηρίζεται στις προκαταλήψεις και ακυρώνει την έννοια της ελευθερίας, χτίζουν την ιστορία της Αζρά Ντενίζ Οκιάι.