Από αύριο ξεκινάμε το πάρτυ στις αίθουσες


Η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Μία «αφανισμένη» γαλλική ταινία, μία από τις πιο δυνατές ταινίες που έπαιξε στο περσινό Φεστιβάλ Καννών αλλά και μια ελληνικής παραγωγής πολύ κόντρα στις παραδόσεις έρχονται για να δώσουν λίγη ζωή στον Σεπτέμβρη μας.

Κι αν αυτά δεν είναι τα ευχάριστα του μήνα, τότε ποιά είναι; 

Άνοιξε σημειώσεις, ακύρωσε ό,τι είχες κανονίσει από Πέμπτη και μετά και αποταμίευσε!

 

Ο Προδότης του Μάρκο Μπελόκιο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των αφεντικών της σικελικής μαφίας, γνωστής κι ως Κόζα Νόστρα. Ο Τομάτο Μπουσέτα κρύφτηκε με την οικογένεια του στη Βραζιλία. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ωστόσο συνεχιζόταν στην Ιταλία, και οι σύμμαχοι του δολοφονούνταν ο ένας μετά τον άλλο. Η σύλληψη και η έκδοση του Μπουσέτα από τη βραζιλιάνικη αστυνομία τον οδήγησε να πάρει μια απόφαση που θα άλλαζε ολόκληρη την ιστορία της μαφίας: συναντήθηκε με τον δικαστή Φαλκόνε και πρόδωσε τον αιώνιο όρκο σιωπής που έδωσε στην Κόζα Νόστρα. Ο Τομάσο Μπουσέτα έγινε ο πρώτος πληροφοριοδότης στην ιστορία της μαφίας.

Ο Μάρκο Μπελόκιο αφηγείται με νεύρο και ρυθμό μια αληθινή ιστορία από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Αλυτη του Μίνωα Νικολακάκη

Ενας γιατρός µετακοµίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται µια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει αποµονωµένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από µια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρµα της σαν φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να την θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντοµα ότι τα πράγµατα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει ένα παράδοξο τρόπο για να την σώσει.

Ο Μίνως Νικολακάκης εμπνέεται από τους λαΐκούς μύθους και παρουσιάζει ένα θρίλερ του φανταστικού, στην κόψη του παραμυθιού. 

 

Μουλάν της Νίκι Κάρο

Οταν ο αυτοκράτορας της Κίνας διατάζει ότι ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει στον αυτοκρατορικό στρατό για να υπερασπιστεί τη χώρα από τους εισβολείς, η Χουα Μουλάν, η μεγαλύτερη κόρη ενός διάσημου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιέζεται σε άντρα, τον Χουαν Γιουν, και περνάει από πολλές δοκιμασίες που θα χρειαστούν όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Είναι ένα επικό ταξίδι που θα τη μεταμορφώσει σε μια εκπληκτική πολεμίστρια που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός έθνους… και ενός περήφανου πατέρα.

Live action μεταφορά της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney με την Νίκι Κάρο να υπόσχεται μια σκοτεινή extravaganza πολεμικών τεχνών.

 

Μια Σφαίρα στην Καρδιά του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ

Η Κάρλα (Τζένη Καρέζη), τραγουδίστρια ενός καμπαρέ της Τρούμπας και πρώην ερωμένη ενός άρχοντα του υποκόσμου, ζει μια άχαρη ζωή, θύμα παλιών σφαλμάτων. Εκεί γνωρίζει τον Φραντσέσκο Μοντελέκρ (Σάμι Φρέι), τελευταίο απόγονο μιας πλούσιας σικελικής οικογένειας, την περιουσία του οποίου έχει κλέψει η Μαφία κι αυτός έχει ορκισθεί εκδίκηση. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τον γκάγκστερ Ριζάρντι, ο οποίος τον καταδιώκει για λόγους παλιού οικογενειακού μίσους, ο Φραντσέσκο τραυματίζει και παραμορφώνει τον Ριζάρντι, με αποτέλεσμα να τον κυνηγάει ο Ναβάρα, επικεφαλής όλης της συμμορίας. Στην Ελλάδα φθάνει αναζητώντας έναν μάρτυρα, που θα τον βοηθήσει να στείλει στη φυλακή τον αρχιμαφιόζο. Γνωρίζει την Κάρλα, η οποία τον ερωτεύεται και τον βοηθάει υλικά και ηθικά, για να σκοτώσει όλους τους εχθρούς του. Ωστόσο, ο Φραντσέσκο είναι ερωτευμένος με την Αννα (Φρανσουάζ Αρντί), που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της, την Ελένη για διακοπές.

Η ταινία γυρίστηκε το Μάιο του 1965 στη Σκύρο από το Γάλλο - τότε ανερχόμενο σκηνοθέτη της nouvelle vague - Ζαν-Ντανιέλ Πολέ και ήταν η πρώτη και μοναδική διεθνής ταινία της Τζένης Καρέζη, η οποία συμπρωταγωνιστούσε στο πλευρό του Σάμι Φρέι και της Φρανσουάζ Αρντί, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

 

’Πρόσωπο με Πρόσωπο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Η διακεκριμένη ψυχίατρος Τζένι Ισακσον είναι παντρεμένη με τον επίσης επιτυχημένο ψυχίατρο Ερικ. Ο φόρτος εργασίας και μια σειρά από γεγονότα ταράζουν την ψυχική ηρεμία της και την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό.

Η Τζένι εμφανίζει σημάδια ψύχωσης, με ψευδαισθήσεις και οράματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές της ασχολίες, και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.

Μία διατριβή στον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο από τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας και απέσπασε 2 οσκαρικές υποψηφιότητες: Σκηνοθεσίας και Α' Γυναικείου ρόλου για την συγκλονιστική Λιβ Ούλμαν.

 

Greenland: Το Τελευταίο Καταφύγιο του του Ρικ Ρόμαν Βο

Eνας κομήτης απειλεί την Γη με αφανισμό. Ο Tζον θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψει την γυναίκα και τον μικρό του γιο και να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Καθώς η ώρα μηδέν για τη σύγκρουση πλησιάζει η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια που την κρατούν μακριά από την σωτηρία.

O Tζέραντ Μπάτλερ ενώνει δυνάμεις ξανά με τον σκηνοθέτη του «Ο Φύλακας Αγγελος Eπεσε» για μία ακόμα περιπέτεια. Από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες.