Με γεγονός την άφιξη του «Tenet»


Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και η αυλαία πέφτει συνταρακτικά και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Για δύο πράγματα ζούσαμε, άλλωστε, αυτό το καλοκαίρι. Το ένα ήταν οι διακοπές και το άλλο (μα φυσικά) η πρεμιέρα του «Tenet».

Κράτα σημειώσεις, έρχεται φλογερή εβδομάδα...

Tenet του Κρίστοφερ Νόλαν

Mια επική περιπέτεια στον κόσμο της παγκόσμιας κατασκοπείας με ένα λαμπρό καστ που περιλαμβάνει τους Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον και Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Μάικλ Κέιν, Αρον Τέιλορ-Τζόνσον, Κένεθ Μπράνα, Κλεμένς Πόεσι και Ντίμπλ Καπαντία. Το όνομα του Κρίστοφερ Νόλαν είναι συνώνυμο με την κινηματογραφική φιλοδοξία κι ο ίδιος επιμένει ότι αυτή είναι η πιο φιλόδοξη απ΄ όλες τις ταινίες του. Από την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις αίθουσες. 

 

Ο Πατέρας (Bashtata) των Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ

O Βασίλ έχει πρόσφατα χάσει την επί χρόνια σύζυγό του, Βαλεντίνα. Στην κηδεία της μια γειτόνισσα θα τον πλησιάσει για να του πει πως μίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τη νεκρή του σύντροφο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει μια μεταφυσική αναζήτηση για να επικοινωνήσει μαζί της. Θα βρει σθεναρά απέναντί του τον γιό του, Πάβελ, αλλά ο ίδιος πλέον πιστεύει πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του για τη Βαλεντίνα. Οσο η ιστορία ξεδιπλώνεται, τόσο το παράλογο βρίσκει τη θέση του στο δράμα. O «Πατέρας» είναι ένα χαμηλόφωνο οικογενειακό δράμα για το πόσο δύσκολο είναι τελικά να επικοινωνήσεις με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Από τους σκηνοθέτες του καθηλωτικού «Το Μάθημα», ελληνο-βουλγάρικη συμπαραγωγή, ο μεγάλος νικητής του περσινού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. 

 

Τιμώμενος Επισκέπτης (Guest of Honour) του Ατόμ Εγκογιάν

Ο Τζιμ και η κόρη του Βερόνικα, μια νεαρή δασκάλα μουσικής, επιχειρούν να ξεδιπλώσουν τις πολύπλοκες ιστορίες τους και τα αλληλένδετα μυστικά τους. Μετά από μια φάρσα που εξελίσσεται πολύ άσχημα, η Βερόνικα καταδικάζεται αδίκως για ένα, σεξουαλικής φύσεως, έγκλημα. Παρ’ όλα αυτά, η Βερόνικα θεωρεί πως της αξίζει να τιμωρηθεί για κάποια άλλα εγκλήματα του παρελθόντος που την βαραίνουν, και για τα οποία νιώθει ένοχη. Ο πατέρας της, αδυνατεί να καταλάβει την αδιαλλαξία της κόρης του και η αγωνία του αρχίζει σταδιακά να επηρεάζει την επαγγελματική του ζωή. Πελαγοδρομώντας μεταξύ θρίλερ και ψυχολογικού δράματος ο Ατόμ Εγκογιάν δοκιμάζει να ξαναβρεί την χαμένη φόρμα της καριέρας του.

 

Η Γκαρσονιέρα (The Apartment) του Μπίλι Γουάιλντερ

Ο Τζακ Λέμον υποδύεται τον Κ.Κ. Μπάξτερ, έναν μοναχικό χαμηλόμισθο υπάλληλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας στη Νέα Υόρκη. Προκειμένου να εξασφαλίσει την άνοδό του στην εταιρία προσφέρει εναλλάξ κάποια απογεύματα τη γκαρσονιέρα όπου διαμένει, σε τέσσερις διαφορετικούς διευθυντές τμημάτων της εταιρίας για να στεγάσουν τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ Μακ Λέιν σε μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών που βραβεύτηκε με 5 Οσκαρ ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας.