Και μαζί του ένα μέρος της παιδικής μας ηλικίας


Λογικά, αν ανήκεις στη γενιά των 80'ς και μετά... γαλουχήθηκες στη παιδική σου ηλικία με αυτό εδώ το μαμαδίστικο τσιτάτο  ''φάε το σπανάκι σου, να μεγαλώσεις και να είσαι δυνατός όπως ο Ποπάι''.

https://www.instagram.com/p/B-h1KQHBEiv/

 

sppl.jpg

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν βαρύ για διπλό λόγο.

Αφενός το πρωτόγνωρο Πάσχα κι αφετέρου η είδηση πως ο θρύλος του animator, Τζιν Ντάιτς, πέθανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές ο βραβευμένος με Όσκαρ animator και σκηνοθέτης πέθανε στο σπίτι του, στη Πράγα.

Ο Ντάιτς γεννήθηκε στο Σικάγο το 1924 και γρήγορα έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυφό του οίστρο μπαίνοντας δυναμικά στο κόσμο του animation. Το ταξίδι του σ'αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο ξεκίνησε αμέσως μετά από μια στρατιωτική καριέρα που φαίνεται πως δεν τον κέρδισε τόσο.

Οι βραβεύσεις ήταν μέρος της ζωής του αφού έως και το 1960 είχε ήδη κερδίσει βραβεία Academy, ενώ τον είχαν προτείνει για Όσκαρ το 1958 για την ταινία του ''Sidney's Family Tree''.

Το 2004 κέρδισε το βραβείο Winsor McCay ως φόρο τιμής στη δια βίου συνεισφορά του στη βιομηχανία του κινηματογράφου!

Τα έργα, όμως, που έχουν σημαδέψει πολλούς από εμας και για τα οποία καταξιώθηκε ως αγαπημένη παιδική συνήθεια των πρωινών μας ήταν ο ''Tom & Jerry'' και ο ''Popeye the Sailor''.

gs.jpg

 

https://www.instagram.com/p/B-mbPgKpolU/

Μάλιστα, σημαντική μερίδα του λέοντος των θαυμαστών του έσπευσε αμέσως να αποχαιρετίσει στα social media τον δημιουργό της παιδικής μας ηλικίας που όπως γράφουν ''Μας γέμισες με διασκέδαση στα παιδικά μας χρόνια''.

https://twitter.com/C_A_P_/status/1251224258732331008

Ο Ντάιτς δημιούργησε συνολικά πάνω από 70 ταινίες κινουμένων σχεδίων, επτά τηλεοπτικές σειρές ενώ έγραψε κι ένα υπόμνημα όσο ζούσε στην Πράγα κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας.

Ο θάνατός του μας αφήνει μουδιασμένους.

Ελπίζουμε οι γιοί του (οι οποίοι εργάζονται ήδη ως γελοιογράφοι) να συνεχίσουν να τροφοδοτούν και εμάς αλλά και την καλλιτεχνική υστεροφημία του Ντάιτς!