Η ταινία με την οποία η Scarlett Johansson διεκδικεί το 'Οσκαρ!


I will be King
And you, you will be Queen
Though nothing will drive them away
We can be heroes just for one day
We can be us just for one day

Heros, David Bowie

Mην σταθείς στον χαρακτηρισμό "σάτιρα" για την ταινία "Tζότζο" με την οποία η Scarlett Johansson διεκδικεί, στα σοβαρά, μια υποψηφιότητα για 'Οσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Ούτε στο τρέιλερ να σταθείς, γιατί  θυμίζει κωμωδία. To Jojo Rabbit είναι μια δύσκολη ταινία, μια γροθιά στο στομάχι γιατί μας θυμίζει, μέσα από το χιούμορ, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν κατά της ανθρωπότητας.

Ο μοναχικός και γεμάτος φαντασία Τζότζο ζει με τη μητέρα του στην Χιτλερική Γερμανία λίγους μήνες πριν από την οριστική σύνθλιψή της από τους Συμμάχους.  Ολόκληρη η κοσμοθεωρία του 10 χρονου νεαρού για τον κόσμο και την Άρια Φυλή που προπαγανδίζει το κόμμα, αλλάζει όταν μία μέρα ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει στο σπίτι τους μια νεαρή Εβραία.

Η ταινία  του Ταϊκα Γουατίτι απλώνει σε μια παλέτα από υπέροχα κορεσμένα χρώματα που βγάζουν γλύκα, την ιστορία ενός αγοριού που δύσκολα και επίπονα αντιλαμβάνεται την αξία της αγάπης και του ανθρωπισμού. Του μαθητή που ανακαλύπτει ότι υπήρχε λόγος και ατία που όλα του τα έμαθαν λάθος. Η γλυκιά φιγούρα και η ερμηνεία του Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις  σε αφήνουν άφωνο, ενώ λειτουργούν σαν βάλσαμο σε μια πικρή ιστορία που φέρνει δάκρυα στα μάτια. 

Μη βιαστείς να πεις "ακόμα μια ταινία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο". Σε δεύτερο επίπεδο, θα παραδεχτείς πως το χιούμορ είναι ο μόνος τρόπος για να ακολουθήσεις την κινηματογραφική αφήγηση της πιο μαύρης σελίδας της ιστορίας που είχε μόνο ηττημένους.

Μία από τις πιο δυνατές αντιπολεμικές ταινίες που έχω δει, με ξεκάθαρη  κάθαρση, στο τέλος.



Πηγή: Allyou.gr