Hello, who is this? It’s nostalgia calling


Ήμουν πολύ μικρή όταν είδα την πρώτη ταινία τρόμου. Πρέπει να ήμουν 5-6 χρονών και ήμουν με τα ξαδέρφια μου, οι οποίοι προσπαθούσαν να δουν αν θα τρομάξω.

Δεν τρόμαξα ποτέ, αντιθέτως ενθουσιάστηκα για κάποιο λόγο. Ίσως η ταινία να μην ήταν πολύ τρομακτική. Δεν θυμάμαι καν πoια ταινία ήταν. Από τότε, λάτρεψα τις ταινίες τρόμου. Ίσως να έφταιγε το γεγονός ότι τα καλοκαίρια στο νησί, όταν ήμασταν παιδιά, καθόμασταν τις ξάστερες βραδιές και κοιτούσαμε τον ουρανό και λέγαμε τρομακτικές ιστορίες. Γι’ αυτό νομίζω, λάτρεψα και συνεχίζω να λατρεύω τις ταινίες τρόμου.

Ειδικά, αυτές των δεκαετιών μεταξύ ’80 και ’90. ΟΚ, η λίστα με τις παρακάτω ταινίες, σίγουρα δεν είναι οι πιο… σατανικές και scary. Αντιθέτως, έχουν μια τρομερή αθωότητα που είχαν όλες οι ταινίες της εποχής.

Τις ταινίες αυτές, θυμάμαι να βλέπω μικρή στην τηλεόραση, και λόγω ακριβώς αυτής της «αθωότητας» που έχουν, με έκαναν να πιστεύω ότι όλες οι ταινίες τρόμου, είναι έτσι (όλα άλλαξαν όταν είδα τον Εξορκιστή φυσικά).

Οι ταινίες παρακάτω λοιπόν, είναι για όλες τις ηλικίες. Για εσένα που θέλεις να περάσεις την Κυριακή σου χαλαρά, βλέποντας κάτι διασκεδαστικό και που θα σε κάνει να θυμηθείς τα παλιά. Και αν δεν θυμάσαι τα «παλιά» γιατί δεν είχες γεννηθεί τότε, δες τις απλά, για να εκτιμήσεις πόσο «μπροστά» ήταν οι ταινίες αυτές. Από το σενάριο, τις ερμηνείες και φυσικά τα ευφάνταστα εφέ της εποχής.

Όπως και να έχει, όποια ταινία κι αν δεις θα είναι από τα πιο ευχάριστα 90 λεπτά που θα έχεις περάσει.

The Addams Family (1991)

Βασισμένη σε ένα sitcom του ’60, η ταινία είναι τόσο όσο, τρομακτική. Θα δεις από εργαλεία βασανιστηρίων μέχρι και τους πιο ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες –κάποιους θα τους συμπαθήσεις ιδιαιτέρως. Αλλά τα δημιουργικά εφέ θα σε κάνουν να δεις τις διαφορές του τότε, με σήμερα.  

Beetlejuice (1988)

Ξεκαρδιστική, λίγο μακάβρια, λίγο τρομακτική, αλλά ελπιδοφόρα. Ο Tim Burton έχει αυτά τα στοιχεία πάντα στις ταινίες του εξάλλου. Οι ερμηνείες όλων των χαρακτήρων είναι Θ-Ε-Ι-Κ-Ε-Σ και βασικά πρέπει να δεις αυτή την ταινία γιατί είναι classic. Μην το πολυσκεφτείς.

Ghostbusters (1984)

Εντάξει σίγουρα έχει τρομακτικά σημεία η ταινία. Είναι spooky. Έχει μερικούς σκελετούς/φαντάσματα που και που, κάτι σκυλιά με περίεργα μάτια κτλ. Αλλά γενικά μόνο που θα δεις την φάτσα του Bill Murray να κάνει τις χαρακτηριστικές γκριμάτσες του, θα ξεκαρδιστείς στα γέλια. Or is it just me?

Gremlins (1984)

Συγγνώμη, αλλά μικρή έβρισκα τα Gremlins πολύ τρομακτικά! Και είναι τρομακτικά βασικά, γιατί είναι εντελώς vicious! Σκοτώνουν τα πάντα στον διάβα τους. Αλλά εντάξει, δεν γίνεται να μην δεις αυτά τα μικροσκοπικά, περίεργα πλασματάκια και να μην πεθάνεις στα γέλια.  

Edward Scissorhands (1990)

Είναι η ταινία αυτή, η πιο τρομακτική ταινία ever; Σίγουρα όχι. Όσο κι αν προσπάθησε ο Tim Burton να κάνει τον Johnny Depp να μοιάζει τρομακτικός, με τα χέρια/ψαλίδια και το punk inspired outfit, ο χαρακτήρας είναι τόσο αξιολάτρευτος που δεν πρόκειται να τον δεις σαν villain. Οι «κακοί» της υπόθεσης είναι οι γειτόνισσες at the end of the day, όχι ο κακομοίρης ο Edward.

Κεντρική φωτό: Instagram @gwgshop