Ετοιμάσου για τις κορυφαίες ταινίες περιπέτειας, γιατί θα χρειαστείς σίγουρα ένα τεράστιο μπολ με ποπ κορν!


Κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα όλο και μια νέα ταινία δράσης μοιάζει να κάνει πρεμιέρα στο σινεμά. Η ταχύτητα με την οποία πλέον γυρίζεται η μία ταινία, μετά την άλλη είναι ραγδαία! Τώρα, σαν τα μανιτάρια ξεπετάγονται τα νέα blockbuster φιλμ που όλα υπόσχονται εκπληκτικά εφέ, δράση και διασκέδαση στον θεατή. Γιατί λοιπόν, παρόλα αυτά, εμείς νοσταλγούμε τα… παλιά; Μια «δύναμη» σαν μαγνήτης, φαίνεται να μας τραβάει σε παλιές ταινίες που αν και τα γραφικά τους δεν προσφέρουν την ίδια ρεαλιστική και εντυπωσιακή εικόνα με τις ταινίες του σήμερα, έχουν τέτοια τεχνική ιδιοφυία που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Οκέι, μην με παρεξηγείς. Δεν αφορίζω την σημαντικότητα των σημερινών action movies και μπορείς να με πεις παραδοσιακή, αλλά νιώθω ότι οι περιορισμοί που υπήρχαν παλαιότερα ως προς τεχνικό και σκηνοθετικό κομμάτι (και όχι μόνο), έκανε τις ταινίες της εποχής, ακόμα πιο εφευρετικές και τελικά πιο ενδιαφέρουσες.

Και υπάρχει κάτι το τρομερά ελκυστικό στις ταινίες δράσεις γενικότερα. Είναι αυτός ο εξωπραγματικός σουρεαλισμός νομίζω που τις κάνει τόσο ενδιαφέρουσες τελικά. Γιατί ακόμη και αν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι ένας τεράστιος γορίλας δεν πρόκειται να κατακτήσει την πόλη σου, παρόλα αυτά θέλεις να δεις τι θα συνέβαινε αν αυτό γινόταν πραγματικότητα. Ή ότι έχουν καταλάβει την κοινωνία μας οι μηχανές ή ότι υπάρχουν εξωγήινοι. Είναι λοιπόν, αυτές οι μυθοπλασίες που τελικά μας κάνουν να ξεφεύγουμε από την «μουχλιασμένη» ρουτίνα μας και που μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο διαφορετικό.

Παρακάτω λοιπόν, κάνω ένα round up με τις 6 καλύτερες ταινίες περιπέτειας του 20ου αιώνα που προσφέρουν όλα τα παραπάνω.

#1. King Kong (1933)

5actionmovies20thcentury-01.jpg

Ο «πατέρας» του Jurassic Park, το King Kong αποτελεί ένα τεχνικό φαινόμενο στην ιστορία του κινηματογράφου. Χρησιμοποιεί κάθε τρικ από κάθε handbook, συμπεριλαμβανομένου και του stop-motion animation, live action και ειδικών εφέ. Το θρίλερ των Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack για τον τεράστιο αυτό γορίλα που τρομοκρατεί ένα ολόκληρο έθνος αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα φιλμ της εποχής του. Βέβαια, ακόμη και σήμερα αν το δεις, θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό.

#2. Seven Samurai (1954)

5actionmovies20thcentury-02.jpg

Ασπρόμαυρο φιλμ. Με υπότιτλους. Μεγάλης διάρκειας. Και όμως, παρόλα αυτά, ο Akira Kurosawa καταφέρνει να παραδώσει ένα περιπετειώδες, ιαπωνικό δράμα για ένα γκρουπ σαμουράι που προστατεύει ένα χωριό. Αξίζει την προσοχή σου όχι μόνο για τους συμβολισμούς που είναι επίκαιροι μέχρι και σήμερα, αλλά και για τις επικές μάχες που θα σε κάνουν να κλαις!

#3. Jaws (1975)

5actionmovies20thcentury-03.jpg

Άραγε γνώριζε ο Steven Spielberg το ’75 ότι δημιουργούσε μια αριστουργηματική περιπέτεια; Δηλαδή από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τον ρεαλιστικότατο (αλλά τεχνητό) καρχαρία που μέχρι και σήμερα βλέπουμε στους εφιάλτες μας μέχρι και το μουσικό background της ταινίας που απογείωνε το σασπένς, μέσα από δύο μόλις νότες; Το Jaws είναι Η ταινία που επιβάλλεται να δει ένας άνθρωπος στην ζωή του, πάνω από μια φορά!

#4. Alien (1979)

5actionmovies20thcentury-04.jpg

Α is for action και Α είναι για την απίστευτη ταινία «τρόμου» που δημιούργησε ο καταπληκτικός Ridley Scott. Δηλαδή, μόνο που έβαλε γυναίκα να πιλοτάρει το διαστημόπλοιο (Sigourney Weaver) μια από τις πλέον αγαπημένες μας ηρωίδες στην ιστορία του σινεμά, νομίζω ότι είναι αρκετό για να πάρει μια θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες δράσης.

#5. Raiders of the Lost Ark (1981)

5actionmovies20thcentury-05.jpg

Ναι, ξέρω. Υπερβολή να βάλω δύο ταινίες του Spielberg στην λίστα, αλλά η ιστορία του George Lucas με τον γοητευτικό Harrison Ford που έχει ιδιοφυέστατα «δανειστεί» την αισθητική των ταινιών του ’30 και του ’40, δεν γίνεται να μην αναφερθεί ως μια από τις καλύτερες ταινίες (ever)! Το διαχρονικό αυτό φιλμ έχει φυσικά αποτελέσει έμπνευση για τις επόμενες γενιές και δεν θα σταματήσει ποτέ να αποτελεί!

#6. The Matrix (1999)

5actionmovies20thcentury-06.jpg

Ο φόρος τιμής στα κόμιξ, τα aminations, το kung fu και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ακόμη, που αποπιούν οι αδερφές Wachowskis στην ταινία αυτή είναι αρκετές για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή. Όταν το story  ξεκινάει με τον Neo να πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα η οποία κοντρολάρεται από μηχανές, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς αυτό θα συνεχιστεί. Τα slo-mo visual effects κόβουν την ανάσα (βλ. την φημισμένη σκηνή με την σφαίρα) αλλά και η προσπάθεια του χαρακτήρα να βρει μια λογική στην νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων, μας κρατάει σε τρομερή αγωνία.