Tuco: [shouting] Hey, Blond! You know what you are? Just a dirty son-of-a-b-!


Ο πρώτος του ρόλος στο σινεμά ήταν πίσω στα 1958 στο «Baby Doll» του Ηλία Καζάν, αλλα πριν είχε ήδη παίξει σε αρκετές παραστάσεις στο θέατρο όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1945 και στο οποίο συνέχιζε να εμφανίζεται σε όλη την διάρκεια της καριέρας του.

Στο σινεμά οι περισσότεροι ρόλοι του τον ήθελαν σκληρό, παράνομο, επικίνδυνο, σατανικό. Στο θέατρο υποδυόταν μια διαφορετική γκάμα ρόλων. «Νομίζω ότι ζω μια διπλή ζωή έλεγε. Στο θέατρο είμαι ο ανθρωπάκος, ή ένας αδύναμος εκνευρισμένος άντρας που δεν καταλαβαίνει κανείς. Στο σινεμά έχω πάντα τον ρόλο του κακού».

Για την ερμηνεία του ως  Silva Vacarro στην ταινία «Baby Doll» είχε κερδίσει ένα βραβείο BAFTA και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Οι ρόλοι που τον σημάδεψαν είναι του Calvera στην ταινία «The Magnificent Seven» (1960), του «Guido» στο «The Misfits» (1961), και φυσικά του Tuco, του «άσχημου» στην ταινία «The Good, the Bad and the Ugly» (1966).

O Γουάλας δεν είχε προταθεί ποτέ του για Οσκαρ όμως η Ακαδημία του έδωσε τιμητικό βραβείο για τη συνολική του προσφορά το 2010.