Η φινλανδική πρωτεύουσα μπορεί να είναι μικρή αλλά χωράει εντυπωσιακά τοπία, ψαγμένα μαγαζιά και ξεχωριστές εμπειρίες. 


Ωραίο το Άμστερνταμ, καλό το Βερολίνο, αλλά εσύ θέλεις αυτή τη φορά να κάνεις ένα ταξίδι κάπου διαφορετικά. Κάπου που ναι μεν να υπάρχουν ωραία μαγαζιά, αλλά να μπορείς να κάνεις και το κάτι διαφορετικό. Σε καταλαβαίνουμε! Γι' αυτό και εμείς σήμερα θα σου... συστήσουμε το Ελσίνκι. Η φινλανδική πρωτεύουσα, μπορεί να μη σου έρχεται πρώτη στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ταξίδι εκτός Ελλάδας, όμως έχει πολλούς λόγους να μπει εδώ και τώρα στη λίστα που έχεις κάνει και αφορά τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς το συντομότερο. Διάβασε παρακάτω μερικούς και κλείσε το εισιτήριο σου, με μια από 2 πτήσεις που έχει εβδομαδιαίως η Aegean (από Αθήνα προς Helsinki-Vantaa International Airport). 

Kallio: Η πιο hipster γειτονιά

Καλή αρχή για τη γνωριμία σου με τη μικρό αλλά εντυπωσιακό Ελσίνκι, είναι το Kallio. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του κέντρου. Σφύζει απο ζωή και έχει έναν ιδιαίτερα κοσμοπολίτικο αέρα! Κάποτε ήταν γειτονιά της εργατικής τάξης, τώρα είναι το hot spot. Έχει μπει στη λίστα του Skyscanner με τις κορυφαίες hipster γειτονιές του κόσμου και όχι τυχαία. Φοιτητές, νεαρά ζευγάρια, εργαζόμενοι στα πέριξ και επισκέπτες που αναζητούν το καινούργιο και το εναλλακτικό γεμίζουν καθημερινά τους δρόμους και τα μαγαζιά του.

hels1.jpg
H Aegean έχει 2 πτήσεις την εβδομάδα, από Αθήνα προς Ελσίνκι
 
Ξεκίνα την εξερεύνηση από τη σκεπαστή αγορά Hakaniemi (Hämeentie 1a). Θα βρεις τα πάντα! Από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέχρι κοσμήματα και vintage ρούχα. Συνέχισε με βόλτα στους δρόμους Fleminginkatu, Helsinginkatu, Vaasankatu, καθώς και στη μικρή γειτονιά Torkkelinmäki, για να ανακαλύψεις καταστήματα με ρούχα ντόπιων σχεδιαστών, μαγαζιά με οργανικά προϊόντα, παραδοσιακούς φούρνους, στέκια με σπιτική ατμόσφαιρα και εστιατόρια που σερβίρουν από τοπικές γεύσεις μέχρι vegan πιάτα και ταϊλανδέζικη κουζίνα

Kάνε στάση για καφέ στο Kahvila Sävy (Aleksis Kiven katu 12) ή στο Villipuutarha (Kaarlenkatu 13). Και τα δύο έχουν βιτρίνες, το δικό τους χαρακτήρα και περιορισμένες θέσεις! Στο πρώτο θα δεις ένα ποδήλατο να κάνει ντελίβερι ενώ στο δεύτερο, άγρια φύση σε λίγα τετραγωνικά (bonus: τέλειο brunch).

Αρχιτεκτονικός περίπατος

Μετά τον πρώτο καφέ, αποχωρίσου για λίγο (μόνο) το Kallio και ξεχύσου στους δρόμους, να χαζέψεις την αρχιτεκτονική πολυμορφία του Ελσίνκι ευρύτερα- δείγμα μιας Ιστορίας με πολλές επιρροές. Την προσοχή σου θα τραβήξει σίγουρα ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (Kaivokatu 1), σχεδιασμένος από τον Eliel Saarinen, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του Εθνικού Ρομαντικού στυλ. Ο τεράστιος σταθμός, που εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Ελσίνκι.

Αν είσαι της art nouveau αρχιτεκτονικής θα θαυμάσεις το Εθνικό Θέατρο (Läntinen Teatterikuja 1), το Εθνικό Μουσείο (Mannerheimintie 34), αλλά και τα κτίρια της περιοχής Katajanokka. Στην Πλατεία Γερουσίας (Senate Square) θα δεις προσόψεις αυστηρού νεοκλασικού ύφους, με τον κατάλευκο λουθηρανικό Καθεδρικό, σχεδιασμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Carl Ludwig Engel, να ξεχωρίζει (Unionsgatan 29).

Αξίζει να κάνεις μια στάση στην εντυπωσιακή κυκλική εκκλησία Temppeliaukiο, που είναι χτισμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου και καλυμμένη με ένα χάλκινο θόλο. Χάρη στην εξαιρετική ακουστική της φιλοξενεί πολλές συναυλίες (Lutherinkatu 3). Must και η επίσκεψη στο κομψό πενταώροφο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma- τόσο για την καταπληκτική συλλογή σύγχρονης φινλανδικής τέχνης που φιλοξενεί, όσο και για το κτίριο το ίδιο (Mannerheiminaukio 2).

 

tee.jpg
H εντυπωσιακή κυκλική εκκλησία Temppeliaukiο, φιλοξενεί και συναυλίες
 

Στη φύση

Με το ένα τρίτο της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου, το Ελσίνκι είναι μία από τις λίγες πρωτεύουσες στον κόσμο όπου η φύση είναι τόσο κοντά στους κατοίκους της.

Το κεντρικό πάρκο Esplanadi, ανάμεσα σε δύο παράλληλους δρόμους γεμάτους cafes και καταστήματα, αποτελεί μια μικρή όαση για ντόπιους και επισκέπτες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης και το μέρος όπου διεξάγονται πολλές συναυλίες κι άλλα δωρεάν υπαίθρια events. Βόρεια του κέντρου, σε απόσταση 20 λεπτών με το λεωφορείο, απλώνεται το Keskuspuisto, το «Central Park» του Ελσίνκι, σε μια έκταση 1000 εκταρίων με προστατευόμενα δάση, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για αναψυχή και άθληση όλο τον χρόνο.

linanmaki1.jpg
Το λούνα παρκ Linnamaki 

Κι αν σ' αρέσει η φύση αλλά την θες πακέτο με αδρεναλίνη, τότε μη χάσεις το δημοφιλές ψυχαγωγικό πάρκο Linnanmaki, το οποίο, εκτός από διασκεδαστικές βόλτες με το ξύλινο rollercoaster, προσφέρει εξαιρετική πανοραμική θέα της πόλης από τον 53 μέτρων πύργου του (Tivolikuja 1).

Για πιο ήσυχες καταστάσεις είναι το Kaisaniemi Park με τους περιποιημένους βοτανικούς κήπους και τα εκατοντάδες εξωτικά φυτά ή κάνε μία μίνι εκδρομή μέχρι το πάρκο Viikki Arboretum, μόλις 15 λεπτά από το κέντρο, για χαλαρωτικούς περιπάτους με soundtrack τους ήχους της φύσης.

Εκδρομή στο νησάκι-φρούριο

Το οχυρωμένο νησάκι Suomenlinna, ανοικτά των ακτών του Ελσίνκι, είναι ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή. Το θαλάσσιο φρούριο που χτίστηκε το 1748 αποτελεί Μνημείο της UNESCO κι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας. Γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκια, τούνελ και κανόνια δημιουργούν ένα σκηνικό ιδανικό για μια ευχάριστη περιπλάνηση και insta-photos, κακά τα ψέματα! Θα βρεις αρκετά cafe και εστιατόρια, ενώ αν ο καιρός είναι ζεστός, μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα των ντόπιων και να κάνεις πικνίκ, μένοντας στο νησί μέχρι αργά το βράδυ. Τα κτίρια του κάστρου φιλοξενούν επίσης 6 μουσεία και μία ζυθοποιία. Η πρόσβαση γίνεται με ferry boat από την πλατεία Kauppatori.

Βραδιές καραόκε με τους ντόπιους

Η πόλη διαθέτει bars και clubs για διάφορα γούστα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η καρδιά της νυχτερινής ζωής χτυπάει στο Kallio, όπως έχεις καταλάβει από την αρχή αυτού του άρθρου. Εκεί θα βρεις από στιλάτα cocktail lounges μέχρι clubs με χορευτική μουσική, ενώ αρκετές επιλογές προσφέρουν και οι περιοχές Kamppi και Punavuori. Μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης που δεν πρέπει να χάσεις είναι η επίσκεψη στα αγαπημένα των ντόπιων karaoke bars. Μπες στο παιχνίδι αρπάζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη το μικρόφωνο και ανακάλυψε ή δείξε, τα κρυφά σου ταλέντα.

kallio1.jpg
Το Kallio έχει μπει σε λίστα με τις πιο hipster γειτονιές του κόσμου! 

Design και shopping παράδεισος

Αν αγαπάς το shopping, τότε πρέπει να επισκεφτείς την Design District στην καρδιά της πόλης για να ανακαλύψεις την ιδιαιτερότητα του φινλανδικού design όπως αναδεικνύεται στα περίπου 200 καταστήματα που βρίσκονται εκεί. Σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τον Κεντρικό Σταθμό, σε περιμένει μια τεράστια περιοχή απλωμένη σε 25 δρόμους που ξεχειλίζουν πρωτοτυπία και δημιουργική ενέργεια.

Θα βρεις από μπουτίκ και καταστήματα ειδών design και διακόσμησης, με όλες τις επώνυμες φίρμες αλλά και κομμάτια ανερχόμενων σχεδιαστών, μέχρι αντικερί, εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιόλογα μουσεία όπως το Design Museum (Korkeavuorenkatu 23) και το Museum of Finnish Architecture (Kasarmikatu 24, www.mfa.fi). Ο πιο εύκολος τρόπος για να εξερευνήσεις την περιοχή είναι μέσα από μία θεματική περιπατητική διαδρομή.

Γεύσεις πολλών αστέρων

Η γαστρονομική κουλτούρα της χώρας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα δημιουργική και ανήσυχη. Από το Ελσίνκι ξεκίνησε το 2011 ο θεσμός Restaurant Day (Ημέρα Εστιατορίων) για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, που γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο, όποιος το επιθυμεί μπορεί να ανοίξει το δικό του εστιατόριο- στο σπίτι του ή στους δρόμους της πόλης- και να προσφέρει στους επισκέπτες πιάτα από την τοπική κουζίνα!

Στα εστιατόρια της πόλης, σε περιμένουν οι γευστικές προκλήσεις της New Nordic Cuisine, που περιλαμβάνουν πιάτα με ψάρια (άγριος σολομός, ρέγγα), μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους, κυνήγι (καπνιστός τάρανδος) αλλά και μούρα του αρκτικού δάσους, άγρια χόρτα και βότανα. Μερικές από τις καλύτερες περιοχές για φαγητό είναι οι Punavuori, Kallio και Ullanlinna. Η γαστρονομική εμπειρία δεν θεωρείται ολοκληρωμένη εάν δεν τιμήσεις τα φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα της διάσημης αγοράς Market Square (Kauppatori) στο νότιο λιμάνι (Eteläsatama), καθώς και τις τοπικές νοστιμιές της διώροφης σκεπαστής αγοράς Hakaniemi στην περιοχή Kallio (Hämeentie 1a).
 

kentriko2.jpg
Εντυπωσιακά γλυπτά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελσίνκι
 

Και μη ξεχάσεις τη σάουνα!

Μη φύγεις από το Ελσίνκι αν δεν έχεις απολαύσει την αυθεντική εμπειρία απόλυτης χαλάρωσης και αποτοξίνωσης σε μία παραδοσιακή φινλανδική σάουνα. Η σάουνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Φινλανδίας. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια σάουνες- σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χωριά διακοπών και campings. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο Ελσίνκι διαθέτουν σάουνα, ενώ υπάρχουν και αρκετές δημόσιες σάουνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο, κυρίως στις περιοχές Kallio, Hermanni και Merihaka. Οι Φινλανδοί τις ζεσταίνουν σε θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει και στους 100 °C, ενώ οι πιο τολμηροί επισκέπτες συνδυάζουν τη χαλάρωση στη σάουνα με γρήγορες, αναζωογονητικές βουτιές σε ανοιχτές τρύπες στον πάγο.

Ιnfo

Ταξίδεψε τώρα!

Το Ελσίνκι είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα, 2 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου κάνοντας αναζήτηση σε εισιτήρια έως και 11 μπροστά!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το Finnair City Bus θα σε μεταφέρει στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό σε 30 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις το λεωφορείο 615 (ή το νυχτερινό 620) που συνδέει το αεροδρόμιο με τον Κεντρικό Σταθμό σε 40 λεπτά. Η Helsinki Card θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αφού συνδυάζει δωρεάν μετακινήσεις και δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης (€44 για 1 μέρα, €54 για 2 μέρες & €64 για 3 μέρες). Περισσότερες πληροφορίες: www.visithelsinki.fi

Βρες τώρα ξενοδοχείο!

Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!