Αυθεντική, αυθόρμητη και πληθωρική, η Νάπολη περιμένει να σου αποκαλύψει τα «μαφιόζικα» μυστικά της. 


«Vedi Napoli e poi muori», δηλαδή «δες τη Νάπολη και μετά μπορείς να πεθάνεις» λένε οι Ιταλοί, με μία δόση υπερβολής ομολογουμένως! Η αλήθεια όμως να λέγεται. Στη Νάπολη θα φας την καλύτερη εκδοχή του πιο αγαπημένου σου φαγητού, δηλαδή της πίτσας. Θα λιγωθείς με τα καταπληκτικά γλυκά της. Θα διασκεδάσεις με τους ανοιχτόκαρδους και φιλόξενους Ναπολιτάνους, που θα σε πείσουν ότι το una faccia una razza που λέγεται για Έλληνες και Ιταλούς έχει λόγο που βγήκε! Με τα μοναδικά της μνημεία αδιάψευστους μάρτυρες της ιστορίας της των 3.000 ετών, η πατρίδα του Βεζούβιου σου επιφυλάσσει ένα σωρό εκπλήξεις που θα ανακαλύψεις μόνο αν έρθεις εδώ με μία από τις 3 εβδομαδιαίες πτήσεις της Aegean

Σπάσε την «ομερτά» στο ιστορικό κέντρο

Η καρδιά της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Ιταλίας χτυπά στο ιστορικό της κέντρο, που έχει μάλιστα ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κάνε την αρχή στην πολύβουη Spaccanapoli, τον κεντρικό στενό δρόμο που χωρίζει την πόλη στα δύο, και θα δεις ότι σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένας λόγος να κοντοσταθείς. Πήγαινε στον γοτθικού ρυθμού καθεδρικό Duomo, που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης San Gennaro, δηλαδή Άγιο Ιανουάριο (Via Duomo 147) και μάθε ότι στο παρεκκλήσι του φυλάσσεται το στερεοποιημένο αίμα του που υγροποιείται 3 φορές το χρόνο και θεωρείται θαύμα από τους καθολικούς! Πάρε το δρόμο προς τη θάλασσα και κάνε μία στάση στην Piazza Municipio και το μεσαιωνικό Castel Nuovo, που υπήρξε βασιλική κατοικία και ησυχαστήριο καλλιτεχνών και διανοούμενων. Λίγο παραδίπλα θα βρεις το Τeatro di San Carlo (Via San Carlo 98) που με την ακουστική του και τις τοιχογραφίες του είναι το καλύτερο μέρος στη Νότια Ιταλία για να δεις όπερα. Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Via San Gregorio Armeno, κάνε αν θες λίγο τουριστικό shopping από όλα τα χειροποίητα που φτιάχνουν οι Ναπολιτάνοι, όπως το κόκκινο κέρατο που λέγεται ότι φέρνει τύχη. Μην παραξενευτείς αν δεις βιτρίνες ολόκληρες με φάτνες, οι ντόπιοι τις λατρεύουν και δεν πτοούνται από το γεγονός ότι θέλει ακόμα κάτι μήνες για τα Χριστούγεννα!

napoli_duomo.jpg
Η επιβλητική πρόσοψη του Duomo

Νάπολη underground
Αν θες να ζήσεις κάτι διαφορετικό και αντέχεις να αποχωριστείς για λίγο τον ήλιο του ιταλικού Νότου (και δεν είσαι κλειστοφοβικός), κάνε «κατάδυση» στο συναρπαστικό υπόγειο κόσμο της Νάπολης. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, σχεδόν 40 μέτρα κάτω από τους πολύβουους δρόμους της κρύβονται τα ερείπια ενός ελληνορωμαϊκού θεάτρου και μία ρωμαϊκή αγορά τόσο άθικτη που μοιάζει να πάγωσε στο χρόνο. Η ξενάγηση διαρκεί δύο ώρες, ενώ αν δεν χόρτασες μπορείς να πας και στις κατακόμβες του San Gennaro και του San Gaudioso, που είναι οι αρχαιότερες στην Ιταλία.

napoli_castelovo.jpg
To Castel dell' Ovo από το Posillipo
 

Εδώ οι selfies οι καλές!
Κάνε ένα διάλειμμα για καφέ, σνακ και ανασύνταξη δυνάμεων, διαλέγοντας ένα από τα δεκάδες καφέ της πόλης, όπως το Slash art/msic (Via Vincenzo Bellini 45) στο κέντρο της πόλης. Τσίμπησε και κάτι, φτιάξου και ετοιμάσου για φωτογράφηση! Επόμενη στάση είναι ο παραλιακός που θα σε φέρει από τη Santa Lucia μέχρι τη Mergellina. Ξεκίνα από τη Via Partenope και πέρνα απέναντι στη χερσόνησο Megaride όπου βρίσκεται το Κάστρο του Αυγού (Castel Dell' Ovo) του 12ου αιώνα και το παλαιότερο της Νάπολης. Απόλαυσε τη θέα στο Βεζούβιο, βγάλε εννοείται την απαραίτητη φωτό και συνέχισε στη Via Caracciolo, με το πάρκο της Villa Comunale από τη μία πλευρά και τη θάλασσα από την άλλη, και «όργωσε» την παραλιακή που είναι γεμάτη εστιατόρια με νόστιμα θαλασσινά. Βγάλε selfie σαν celebrity στο αριστοκρατικό Posillipo στην άκρη του κόλπου της Νάπολης, που έχει και πανοραμική θέα και κατευθύνσου γρήγορα στο λόφο Vomero για την απαραίτητη φωτογραφία με ηλιοβασίλεμα στο Castel Sant’Elmo (Via Tito Angelini 22), του 1275, δίπλα στη Μονή του San Martino, από όπου θα βλέπεις την πόλη και το Βεζούβιο.

napoli_night.jpg
Όχι δεν είναι η Ερμού, είναι η Via Toledo!

Σοκ και δέος στην Πομπηία
Και φυσικά δεν νοείται να έρθεις στη Νάπολη και να μην επισκεφτείς την ρωμαϊκή Πομπηία, την πόλη που εξαφάνισε από το χάρτη ο Βεζούβιος με την έκρηξη του 79 μ.Χ. Πάρε το τρένο της Circumvesuviana ή της Trenitalia για να κάνεις τα 23 χλμ που τη χωρίζουν από την πόλη, ευχήσου να μη σου κάνει καμία πλάκα ο Βεζούβιος και περπάτα στους δρόμους της που έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτοι, αφού θάφτηκαν κάτω από τη λάβα. Θα δεις μεγαλοπρεπείς επαύλεις με εξαίσιες τοιχογραφίες, καταστήματα, λουτρά και δημόσια κτίρια, όπως το Αμφιθέατρο, το Ωδείο και τον χώρο της Αγοράς (Forum). Αξίζει επίσης να περάσεις από τις οικίες των Βέτι, του Φαύνου, αλλά και τη Βίλα των Μυστηρίων με τις περίεργες τοιχογραφίες. 

napoli_pompei.jpg
Σαν βγαλμένη από σκηνικό ταινίας η Πομπηία

Πάμε μουσείο; 
Αν πάλι δεν έχεις χρόνο για βόλτα στις στάχτες της Πομπηίας, πάρε μία ιδέα πώς ήταν η πόλη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης (Museo Archeologico Nazionale di Napoli). Θα δεις και το συναρπαστικό Cabinetto Segreto με μια ιδιαίτερη συλλογή ερωτικών έργων από την Πομπηία και το Herculaneum (Piazza Museo Nazionale 19). 
Στο Museo di Capodimonte (Via Miano 2, ) που στεγάζεται στο ανάκτορο του Καρόλου III θα δεις αριστουργήματα των Botticelli, Goya, Tiziano και Caravaggio, ενώ αν σε «ψήνει» η σύγχρονη τέχνη πήγαινε καλύτερα στο Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE, via Settembrini 79) με έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα όπως οι Jeff Koons, Richard Serra και Anish Kapoor. 

napoli2.jpg
Γίνεται να μην φωτογραφίσεις αυτά τα σοκάκια της Νάπολης;
 

Αυθεντικές γεύσεις 
Η Νάπολη περηφανεύεται ότι είναι η πατρίδα της pizza (αλλά και της σάλτσας napoletana και της σαλάτας Caprese) και δεν μπορείς παρά να την τιμήσεις δεόντως, όσο θα είσαι εδώ. Γεύσου την στην απλή και καλύτερή της εκδοχή, Margherita, με τραγανή, ξεροψημένη ζύμη, σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες San Marzano, ντόπια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού. Οι Ναπολιτάνοι βέβαια λατρεύουν και την pizza marinara (σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας), ενώ απολαμβάνουν και τα θαλασσινά σε πιάτα όπως το polpo affogato (χταπόδι με σάλτσα), η zuppa di pesce (ψαρόσουπα) και το risotto alla pescatora (με θαλασσινά). Άσε, όμως, και λίγο χώρο για ένα γλυκό, αφού είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να αντισταθείς στα sfogliatelle (μικρά τραγανά γλυκά με γέμιση από γλυκιά ρικότα), τα struffoli (με μέλι και φρούτα) και τα raffaioli (με γλασαρισμένο παντεσπάνι).
 

damichele.jpg
Ένα ποίημα η pizza στο Michele

Λίγο dolce vita ακόμα
Βρες το δρόμο για την Scale del Petraio, για να κάνεις μία ημερήσια βόλτα στην κρυμμένη πλευρά της πόλης σαν Ναπολιτάνος. Τα σκαλιά της θα σε φέρουν από το λόφο Vomero στην Corso Vittorio Emanuele, τον πιο μακρύ δρόμο της Νάπολης, ανάμεσα από σπίτια του 19ου αιώνα με θέα τη θάλασσα. 

Δίψασες; Κατέβα στη Riviera di Chiaia και βρες το Chiosco Aurelio, την καντίνα που σερβίρει την καλύτερη γρανίτα καφέ στη Νάπολη, smoothie, χυμούς αλλά και γλυκάκια για να πάρεις ενέργεια.

Για να συνδυάσεις stardom με την καλύτερη ίσως πίτσα της Νάπολης, θα πας στην Pizzeria Da Michele (Via Cesare Sersale 1). Μπορεί να περιμένεις λίγο παραπάνω για να μπεις (σαν την εφορία ένα πράγμα…) και όταν κάτσεις να αναρωτηθείς για την λογική της απόφασής σου να έρθεις, αλλά όταν δοκιμάσεις τη μία ή καλύτερα και τις δύο πίτσες του μενού (Margherita και marinara) θα ομολογήσεις ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι είναι η καλύτερη της Ιταλίας. Άσε που θα φας πάμφθηνα στο ίδιο μέρος που έφαγε pizza και η Julia Roberts pizza στο Eat, Pray, Love

napoli_petraio.jpg
Μία ξεχωριστή βόλτα θα κάνεις στη Scale del Petraio

Για λίγο σκηνικό «Νονού» πήγαινε στο Gambrinus (Via Chiaia 1/2 (Piazza Trieste e Trento), ένα καφέ που μετράει πάνω από έναν αιώνα παρουσίας στους λιθόστρωτους δρόμους της Νάπολης. Θα πίνεις τον καφέ και θα περιμένεις τον Ντον Βίτο να σου κάνει «an offer you can’t refuse…». 

Ναπολιτάνικη νύχτα
Κρυμμένο σε έναν από τους πιο παλιούς και στενούς δρόμους της παλιάς πόλης θα βρεις το Moses (Via Vincenzo Petagna ,15) ένα από τα αγαπημένα club των ντόπιων που εκτείνεται σε πολλά υπόγεια επίπεδα, καλύπτει όλα τα γούστα και εγγυάται ότι θα σε κάνει να χορεύεις μέχρι το πρωί. 

Ανεβασμένη διάθεση έχει και το ιστορικό Velvet (Via Cisterna dell'Olio, 11), αφτεράδικο για τους ντόπιους που έρχονται εδώ περίπου στις 3 και βγαίνουν με το ξημέρωμα για να φάνε κρουασάν στα μαγαζάκια γύρω από το κλαμπ. 

Αν πάλι προτιμάς χαλαρά cocktails και επιλεγμένα κρασιά, πήγαινε σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαγαζιά της Νάπολης το Archivio Storico (via Alessandro Scarlatti 30), ένα καφέ-εστιατόριο-μπαρ με πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση που περιλαμβάνει από κλουβιά πουλιών μέχρι ιστορικά πορτραίτα των Βουρβόνων. 

Για πιο street φάση, πήγαινε στο Cammarota Spritz (Vico Lungo Teatro Nuovo 31), πάρε τη μπύρα σου (με 1,5 ευρώ!) και άραξε στα αυτοσχέδια τραπέζια και καρέκλες που στήνει πάνω στο δρόμο που σύντομα θα γεμίσει σαν τα σοκάκια της Μυκόνου τον Αύγουστο! 

napoli_cammarotaspritz.jpg
Ξεκίνα τη νύχτα σου χαλαρά στο Cammarota Spritz

Info

Ταξίδεψε τώρα!
Η Νάπολη είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα 3 φορές την εβδομάδα! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Η Aegean προσγειώνεται στο Aeroporto Internationale di Napoli (Capodichino Airport), 7 χλμ βορειοανατολικά της Νάπολης. Για να φτάσεις γρηγορότερα στην πύλη αναχώρησης, πάρε την κάρτα fast track και απόφυγε τις ουρές στον έλεγχο ασφαλείας. Το λεωφορείο Alibus θα σε μεταφέρει στον κεντρικό σταθμό της Νάπολης (Stazione Centrale-Piazza Garibaldi) σε 15 λεπτά. Προμηθεύσου την Artecard για δωρεάν μετακινήσεις και πολλές εκπτώσεις στα αξιοθέατα. Ισχύει για 3 μέρες και κοστίζει €21.


Βρες τώρα ξενοδοχείο!
Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!

*στην κεντρική φωτογραφία η Procida, νησάκι που βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης, μαζί με την Ischia και το Capri