Κινηματογραφικοί φόνοι που έγιναν... πραγματικότητα


 

Κινηματογραφικοί φόνοι που έγιναν... πραγματικότητα

 

Πολύ συχνά μια ταινία θα είναι “based on actual events”. Τι γίνεται όμως όταν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή πραγματικά γεγονότα συμβαίνουν επειδή κάποιος είδε κάτι σε μια ταινία και αποφάσισε να το αντιγράψει; Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά περιστατικά στα οποία η έμπνευση των σεναριογράφων έβαλε κακές ιδέες σε θεατές:

 

FIGHT CLUB

 

10801658_611820225596431_9218548697228990014_n.jpg

 

 

Underground αγώνες μποξ, μυστική κοινότητα και οργανωμένη τρομοκρατία – αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως ενέπνευσαν τον Κάιλ Σο, ώστε να διοργανώσει το πιο σημαντικό έγκλημα που σχετίζεται με το “Fight Club”.

 

Η αλήθεια είναι πως πολλές υπόγειες λέσχες μποξ έκαναν την εμφάνιση τους μετά την ταινία, όμως ο Σο το πήγε αρκετά παραπέρα, καθώς ήταν υπεύθυνος για πολλές αυτοσχέδιες βόμβες που εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Νέας Υόρκης το Σαββατοκύριακο του Memorial Day το 2009. Φυσικά τον έπιασαν γιατί το έπαιξε σπουδαίος σε μερικούς απ’ τους συν-fightclubίτες του.

 

THE TOWN

 

vlcsnap00010_original.jpg

 

Στο The Town ο Μπεν Άφλεκ ανήκει σε μια συμμορία που ληστεύει τράπεζες και ταυτόχρονα ερωτεύεται μια μάρτυρα σε μία απ’ τις ληστείες αυτές. Η πραγματικότητα όμως δεν περιλαμβάνει το αίσθημα ή την προσπάθεια ενός ανθρώπου να αφήσει πίσω του το έγκλημα.

 

Αντίθετα, οι καλύτεροι μιμητές της συμμορίας αυτής κατάφεραν να συλλέξουν στο ιστορικό τους 62 ληστείες, με μεθόδους εμπνευσμένες από την ταινία (όπως το να κόβουν την παροχή ρεύματος για να μην μπορούν να επικοινωνήσει κανείς με την αστυνομία για παράδειγμα). Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν να την γλιτώσουν, και όταν εν τέλει τους συνέλαβαν, εκείνοι κατέδειξαν την ταινία ως πηγή έμπνευσης.

 

SAW

 

saw_v_2_by_hassoomi-d31v9zz-1024x640.jpg

 

Δεν θα έλειπε απ’ τη λίστα το Saw και τα 47 του sequel. Ο Jigsaw είναι ένας ιδιαίτερος κακός, που στοχεύει μόνο άτομα που βλάπτουν με κάποιο τρόπο τον εαυτό τους για να τους διδάξει την αξία της ζωής.

 

Μια μητέρα στο Σολτ Λέικ των ΗΠΑ κατέδωσε το γιο της και τον φίλο του (ηλικίας 14 και 15) όταν υπέπεσε στην προσοχή της το γεγονός ότι κάτι ετοίμαζαν. Τα παιδιά παραδέχτηκαν ότι είχαν σκοπό να απαγάγουν άτομα που με κάποιον τρόπο έβλαπταν τους γύρω τους, από έναν αστυνομικό μέχρι δυο έφηβες κοπέλες. Είχαν προνοήσει ακόμα και για τις κάμερες με τις οποίες θα κατέγραφαν το έγκλημα.

 

SCREAM

 

scream4-costume_dvd1-1050x590.jpg

 

Το Scream σημάδεψε μια γενιά (τουλάχιστον). Μεγαλύτερη ζημιά όμως φαίνεται πως έκανε στον Τιερί Ζαραντέν από το Βέλγιο, ο οποίος μετά από μια απόρριψη, αποσύρθηκε στο δίπλα δωμάτιο, φόρεσε την στολή-σήμα κατατεθέν του Scream (ξέρεις, αυτή που φορούσαν όλοι ΕΚΕΙΝΕΣ τις απόκριες) και με 30 μαχαιριές έκανε μια αιματηρή αναπαράσταση της εναρκτήριας σκηνής της ταινίας.

 

Έπειτα ενημέρωσε τις αρχές και παραδέχτηκε πως ήταν όλο μελετημένο ώστε να θυμίζει την ταινία.

 

TAXI DRIVER

 

taxi-driver-1024x576.jpg

 

Για τον Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ τα όρια μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας είχαν θολώσει, όταν αποφάσισε πως ήταν το alter ego του ντε Νίρο στον “Ταξιτζή”.

 

Γιατί όχι άλλωστε, είχε ήδη μια φανταστική κοπέλα όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του χαρακτήρα της ταινίας. Η εμμονή του μεγάλωσε κι αποφάσισε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ για να εντυπωσιάσει την Τζόντι Φόστερ. Και το προσπάθησε όντως τις 30 Μαρτίου του 1981, πυροβολώντας τον Πρόεδρο Reagan (ανεπιτυχώς ωστόσο). Σίγουρα το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο της λίστας.

 

 

Πηγή: slag.gr